Ez az Egyistenhit (Monoteizmus) definíciója?
Hit egyetlen isteni személyben, kizárólagosan Őt imádni, szolgálni, és hozzá imádkozni, azzal a hittel, és meggyőződéssel, hogy ez a személy, egyedülálló, és egyedi lényegében, tulajdonságaiban, és cselekedeteiben, azaz semmiben nem hasonlít a teremtményeire, és semmilyen átfedés nincs közöttük, és hogy ez a személy, sem lényegében, sem tulajdonságaiban, sem cselekedeteiben, fel nem osztható, sem elméletileg, sem átvitt értelemben, sem fizikálisan, azaz térben, és időben, és hinni, hogy ebből a személyből csak egy létezik.
Ha szerinted ez az egyistenhit definíciója, akkor a szentháromságot ellentétesnek látod ezzel szemben?
(Mert én igen)
Ha szerinted nem ez az Egyistenhit definíciója, akkor az ami fent olvasható, minek neveznéd?
"Abszolút-egyistenhit" pl?
És mit írnál az Egyistenhit definíciójának?
(Én ezt nevezem egyistenhitnek, mert így egy és oszthatatlan Istenről beszélünk, aki egyedül kiérdemli az imádatot. Mert ugye, ha osztható, akkor már nem egy, és ha hasonlatos a teremtményeire, tehát van átfedés bizonyos tulajdonságokban, akkor megint csak nem egy)
"Az oszthatóság, és hasonlóság, az üti a monoteizmust... nem?"
Egy pöttyös labda fel van osztva pöttyökre és a háttérre? Vagy netán egységet alkot, csupán ilyen formában jelenik meg, mintha különböző, egymástól elkülönült részekből állna?
Istennel ugyanez a helyzet. Osztani egyenlő különálló részekre tagolás. Istent nem lehet osztani...az csupán illúzió, hogy a dolgok egymástól elkülönült léttel bírnak...ugyanis ha elmélyedsz benne, akkor anyagi szinten a biológia, kémia és fizika egyből felismertetheti veled az igazságot, miszerint Egész van, Egység...:)
A hasonlóság sem üti a monoteizmust, mert fölé nem rendelsz semmit az 1 Istennek...de ahhoz hasonlóvá válhatsz teljesen...és így is megmarad az 1 isten. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
"Aki szeret téged, az nem csak a testedet, vagy a lelkedet és nem is a szavakba öntött gondolataidat szereti , hanem mind ezt együtt benned.Melyik sértő számodra, melyik idegen tőled, melyik nem te vagy?"
Mind én vagyok. Ezek a részeim, mert én, és minden teremtett dolog részekből áll. Ezért én részekből állok, és így osztható vagyok. Ezek a részek alkotnak egy egységet. Ha ez Istenre is igaz, akkor az Isten is osztható. De az oszthatóság ellentétes a Monoteizmussal.
"Egy pöttyös labda fel van osztva pöttyökre és a háttérre? Vagy netán egységet alkot, csupán ilyen formában jelenik meg, mintha különböző, egymástól elkülönült részekből állna?"
Igen. Részekből áll, és azokból alkot egységet. És ezek a részek elkülöníthetőek egymástól, ez természetes. Osztható térben, és elméletben.
a pöttyös labdás sztori csak egy példa volt, de akkor kedves kérdező...várom szeretettel azt a pillanatot, amikor te valamit különválasztasz az univerzumtól, vagyis felosztod azt részekre fizikailag. ;) :)
üdv
26/F
LastOne.Left
"A hasonlóság sem üti a monoteizmust, mert fölé nem rendelsz semmit az 1 Istennek...de ahhoz hasonlóvá válhatsz teljesen...és így is megmarad az 1 isten. :)"
Ez a politeizmus. Fölé nem rendelek, de mivel mellé igen, már meg is valósult a politeizmus. A monoteizmus lényege, hogy sem részben, sem teljességben, nem lehet átfedés az imádott személy, és minden más között, sem tulajdonságban, sem lényegében.
"a pöttyös labdás sztori csak egy példa volt, de akkor kedves kérdező...várom szeretettel azt a pillanatot, amikor te valamit különválasztasz az univerzumtól, vagyis felosztod azt részekre fizikailag"
Nem kell azt felosztani... az most is részekből áll. Az univerzum talán nem térbeli? HA igen, akkor az azt jelenti, hogy osztható. Ne legyél korlátolt! Én nem arról beszélek, hogy én egy késsel, képes vagyok felosztani, hanem arról, hogy osztható, mert térbeli. Viszont ha osztható, akkor az nem oszthatatlan. A monoteizmus lényege az oszthatatlanság.
kérdező.
"Ez a politeizmus. Fölé nem rendelek, de mivel mellé igen, már meg is valósult a politeizmus. A monoteizmus lényege, hogy sem részben, sem teljességben, nem lehet átfedés az imádott személy, és minden más között, sem tulajdonságban, sem lényegében."
Figyelmetlenül olvasol...nem írtam ,hogy mellé rendelem, hanem azzal azonossá teszem, egylényegűvé azzal, egyenlővé, ugyanazzá...ez nem mellé rendelés, nem is felé rendelés, de alárendelés sem. :P
Kérdez...jó lenne ha egy dologra válaszolnál.
Amikor álmodsz valós térben vagy e, vagy csak érzeted van, mintha térben lennél? Ha valós térben vagy, akkor azt gondolom sejted, hogy Allahnak minden egyes ember, minden egyes álmánál új és új "univerzumokat" kell hogy teremtsen, aztán azokat el is kell hogy pusztítsa ébredésnél, sőt egy új és új testet is biztosítania kellene az egyéneknek álom idejére.
Mit gondolsz? :D
üdv
26/F
LastOne.Left
"Figyelmetlenül olvasol...nem írtam ,hogy mellé rendelem, hanem azzal azonossá teszem, egylényegűvé azzal, egyenlővé, ugyanazzá...ez nem mellé rendelés, nem is felé rendelés, de alárendelés sem."
Ez még mindig nem monoteizmus. Az ami osztható, az nem egyetlen. Oszthatóság, ellentétben áll az oszthatatlansággal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!