Az ateisták hiszékenyek, vagy hivők? A materializmus is dogma, csak tudomámyos dogma. Hinni kell benne, mert empíria útján nem bizonyítható, csak logikai deduktiv úton. Ugyanez a módszer használatos a racionális Istenérvek esetén.
Kedves 20:30-as válaszoló!
Az a gond, hogy te "a tudomány" alatt kizárólag a természettudományt akarod érteni: ez áll összhangban az angolszász értelmezéssel, amely a science szót használja, azonban ez a szó, csak a természettudományt jelenti, nem általában a tudományt. Tágabb értelemben természetesen tudományág a teológia is.
Az ateizmust meg nem kéne összeragasztani az ateizmussal, mivel az ateizmus nem egy tudományos álláspont, hanem egy világnézet.
21:08
Aha, de nem fejtetted ki hogy ez miért gond? Magamtól meg nem értem. Persze hogy a természettudományra használom, arról is van szó...
20:31
"tudomásul venni" helyett a tolerálni jobban illik oda:)
A hiszékeny ember bizonytalan önmagában,másokban a világban.Bizonyosságra van szüksége, ezért provokálja a hivőket akiknek van bizonyosságuk.
Az ateizmusnak - mint világnézetnek nem sok köze van a tudományhoz.(Volt rá kisérlet - a dialektikus és történelmi materializmus)
Szerintem labilitásuk miatt nem tudnak logikusan a kérdésekre válaszolni.
Pl.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
"Bizonyosságra van szüksége, ezért provokálja a hivőket akiknek van bizonyosságuk."
Akkor te nem is hívő vagy hanem tudó. lol bele se kezdek teli vagy ellentmondással.
"A materialistáknak (a többi ateistát kedvelem) "
Mit értesz ez alatt?
(Az írjon, aki leírta e szövegrészt is tartalmazó hozzászólást.)
Egyébként a kérdés meglehetősen hülyeség. A hívő kifejezést a vallásos emberek megjelölésére alkalmazzuk. Vagy szerinted én is hívő vagyok, ha azt hiszem, hogy a Bayern München fogja megnyerni a BL-t???
Egyébként a materializmus pedig valóban nem tudományos tény, azonban tapasztalatokon alapuló ismeretekből levont következtetés.
Azt pedig ugye senki sem gondolja komolyan, hogy az ellenoldal érveit a másik oldal kifogástalanul és korrekt módon mutatja be... Ez hatványozottan igaz a keresztények materialista felfogást bemutató irományaira.
Az ateisták nem tudnak, vagy nem akarnak különbséget tenni hit és hiszékenység között?
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__8..
A kérdésre válaszolva: az ateisták is hívők, bár olyan szempontból speciális a helyzetük, hogy hitükben elvetik az érzékelhetetlen létezését.
A materializmus pedig nem következtetés, hanem filozófiai irányzat. Viszont abban a kérdező téved, hogy tudományos dogma lenne. Nem az, mert nem szükséges a tudományhoz materializmus. Ugyanis a tudomány nem foglalkozik a világ végső magyarázatával, és nem is teheti, mert képtelen rá. Módszertana más természetű problémák vizsgálatára alkalmas, nem filozófiai természetűekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!