A magyar karizmatikusok miért szégyenlik és igyekeznek kifelé titkolni a fetrengést, rángatózást, sikítozást, mikor ezt Amerikában büszkén vállalják, hirdetik és nyilvánosságra is hozzák?
Lásd a videón:
https://www.youtube.com/watch?v=fhSdOtyERuI
https://www.youtube.com/watch?v=T99fUvuuYOg
Kérdező!
"Ugye nem azt akarod mondani, hogy Károli rosszul fordította, és úgy kellett volna írnia, hogy "RÁNGATÓZÁNAK ÉS FETRENGÉNEK az ő értelmén és feleletein"
:D :D :D "
Rosszul fordította!Az ἐξίσταντο szó nem álmélkodást jelent,hanem pontosabban így kell fordítani a mondatot:magukon kívül voltak a megdöbbenéstől...
De szerintem ne vitázzunk ezen!
ui:Saul is fetrengett amikor Isten Szelleme rászállt,a salamoni Templom felszentelésekor a papok nem tudtak állva maradni,a katonák sem a Getsemané kertben,amikor Jézus szólt.Pünkösdkor pedig úgy viselkedtek,mint a részeg emberek.Ilyen fizikai jelenségekkel jár együtt,amikor Isten jelenléte megnyilvánul.Kár,hogy a legtöbb egyházban ennek nyoma sincs.Ezen kéne elgondolkodni szerintem!
Az utolsó hozzászólóval pedig egyetértek!
Szellemi megtapasztalásról felesleges bizonyságot tenni olyan embereknek akik azt se tudják miről van szó, és még cinikusak is.
A teljesen analfabéták ha alázatosabbak akkor csak félnek, és nem sátánoznak meg ilyenek.
Nincsenek ezek titkolva Magyarországon sem, olyan értelemben, hogy szégyellni valónak tartanánk. Ezekből a megtapasztalásokból ha részesedik valaki, (és nem rájátszik meg magát fényezi vele), akkor az életének, a sorsának meghatározó eseményei lehetnek.
Nem arra gondolok ami kívülről látható, a fetrengésre meg hempergésre, hanem Isten jelenlétében lévő erőre és szentségre.
Egy valódi kereszténynek nem a fetrengést kellene a középpontba helyezni és kicikizni, hanem arra kéne figyelni ami nem látható ilyenkor: egy pici izelítő az eljövendő erőkből.
Nagyon sok ember életét és figyelmét emeli fel a földiekről ha Isten országát közelebbről megtapasztalhatja.
De megkérdezhetném a kérdezőt, hogy magának mi volt a Szent Lélek keresztség? Papírra rajzolt tűznyelvecskék?
Mondott mellé valami hókusz-pókuszt a pap? Akkor én is tudok ilyen meghatározásokkal dobálózni, hogy az nem kereszténység hanem szinházi játék. Istennel hirből sem tetszett találkozni.
Megmondom én magának melyik a "marketing" egyház.
Az, amelynél ha összeszednénk a Krisztus keresztjéből állitólagosan származó fadarabkákat, egy erdőt is kirakhatnánk, annyi van belőle.
Köszönöm, hogy meg tetszik engedni. :-)
Hihi.
Kedves tizennégyes, csak a döglött halak úsznak az árral. Úgy értem, hogy nem nagy csoda, ha egy halott nem reagál a defibrillátorra, vagy nem rántja el a lábát, ha megpörkölik. Az még egyáltalán nem azt jelenti, hogy elromlott a defibrillátor, vagy hogy nem ég a tűz, csak azt, hogy halott az alany.
Ami pedig a bizniszegyházat illeti, nem a karizmatikus közösségek vannak teli arany, ezüst tárgyakkal, drágakövekkel, miközben az üres zsebüket mutogatva kalapoznak Állam Bácsinál. Ezen kívül, a karizmatikus közösségekben található anyagi értékek a hívők önkéntes adományaiból származik, nem pedig az egyházi és világi hatalom összefonódásának folyományaként vették el az emberektől, nem is a király ajándéka, de nem is hadizsákmány.
Nem hiszem el, hogy a katolikus egyház kinőtte a középkort, egyszerűen csak a világi hatalom jött rá, hogy nincs feltétlenül szüksége a rájuk ahhoz, hogy az embereket leuralhassa. Az nem megtérés a paráznaságból, ha kiöregszik valaki, azaz biológiailag alkalmatlanná válik rá. Az a megtérés, ha valaki ereje teljében van, mégsem fut már a szoknyák után, mint korábban, hanem hűséges az egyetlen ellenkező nemű házastársához. A katolikusok erről lecsúsztak, ugyanis régen nincsenek az erejük teljében, azaz kiöregedtek, nem pedig megtisztultak. Ha megtehetnék, ma is lenne inkvizíció, ahogyan páran emlegették is a karizmatikus közösségekkel kapcsolatban - na nem az itt fórumozók, hanem egyházi személyek, persze nem hivatalosan, csupán a magánvéleményüket mondták el, hogy milyen magas hőfokon oxidálódó éghető kupacokra kellene tenni az "ilyeneket".
@ Roland
Saul nem fetrengett, hanem leesett stb... olvasd újra ezeket az igehelyeket. De ne görögül mert az neked nem megy :)
@ 13
"Egy valódi kereszténynek nem a fetrengést kellene a középpontba helyezni..."
Szerintem se. Nem is értem, miért csinálják egyáltalán.
"De megkérdezhetném a kérdezőt, hogy magának mi volt a Szent Lélek keresztség? Papírra rajzolt tűznyelvecskék?"
Visszakérdezek: karizamtikus összejöveteleken is vannak lángnyelvek? Van bármi VALÓS KÜLSŐ JELE annak hogy itt a Lélek fú? Ugye hogy nincs.
"Akkor én is tudok ilyen meghatározásokkal dobálózni, hogy az nem kereszténység hanem szinházi játék."
Erről beszélünk :)
"Nincsenek ezek titkolva Magyarországon sem, olyan értelemben, hogy szégyellni valónak tartanánk."
Én azt tapasztalom, hogy titkolva van. A hitgyüli folyamatosan leszedeti az ilyen videókat a fájlmegosztó oldalakról. Közeli ismerőseim mindig kitérő válaszokat adnak és másra terelik a szót, ha ez szóba jön. Egyikük el is kottyantotta, hogy erről nekik nem szabad beszélni, mert megtiltotta a gyülivezető.
Most akkor hogy is van ez?
Kedves kérdező!
A görögben ez a szó jelentése,de járj jobban utána kérlek!
Az ószövetségi Saulra gondoltam,aki meztelenül feküdt egész nap és közben prófétált!
"És leveté ő is ruháit, és prófétála, ő is Sámuel előtt és ott feküvék meztelenül azon az egész napon és egész éjszakán. Azért mondják: Avagy Saul is a próféták közt van-é"
Még egy érdekes rész:"Hallám és reszket a bensőm, a szózatra remegnek ajkaim; porladni kezdenek csontjaim, reszketnek lábaim..."(Habakuk 3:16)
Tudod mi van a héberben a végén?Ez:..és helyemen RÁZKÓDOM!
Lehetne még sorolni a példákat,de az előzőekre se reagáltál,az elesésekre,a részegséghez hasonló állapotra,amiket mind Isten Szellemének jelenléte okozott.
Még egyszer,és befejezem,mert már OFF:nem a külsőségeken van a hangsúly,DE ezek a szokatlan manifesztációk kísérték és a mai napig is kísérik a Szentlélek valóságos jelenlétének megnyilvánulásait.
Isten áldjon benneteket!-Roland
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!