Akik azt vallják, hogy Isten nevét nem kell használni, mert nem tudjuk hogyan ejtették eredetileg, hogy vannak ezzel?
ilyen tiltás nincs a bibliában
Sőt tovább megyek, megtaláltak egy régi tekercset a Zsoltárok könyvének egy részletét ahol Jehova neve többször egymás után irva van ennél fogva nem a 16. századtól ismeretes.
Jehova összekapcsolta nevét tulajdonságaival, szándékával és tetteivel, ebből érthetjük meg a Bibliának azt a kijelentését, hogy Isten neve miért szent (3Mózes 22:32).
Istennek a neve több, mint egyszerű cím. Ez a név őt mint személyt jelöli. És ez nem átmeneti időre szóló név, hogy hébe-hóba használjuk, és nem olyan név, amelyet olyan címmel, mint „Úr” helyettesíteni lehetne. Maga Jehova jelentette ki Mózesnek: Jehova . . . Ez az én nevem határtalan ideig, és ez az én emlékezetem nemzedékről nemzedékre” (2Mózes 3:15).
1878. augusztus 24-én, az Igazi Afrikaiak Társulata gyűlésén (G.R.A.) azt szorgalmazták erőteljesen, hogy afrikaans nyelvre is fordítsák le a Bibliát. Hat évvel később újra felvetették ezt a kérdést, és akkor úgy döntöttek, hogy hozzákezdenek a Biblia eredeti nyelveiről afrikaansra való lefordításához. A munkával S. J. du Toit Transvaal-i Közoktatási Főfelügyelőt bízták meg.
A du Toit-nak szóló utasításban a következő irányelvet foglalták bele: „Az Úr, Jehova vagy Jahve tulajdonnevét lefordítatlanul kell meghagyni, azaz, sem Úr, sem Isten szóval nem szabad helyettesíteni.”
Mivel az egyházak kitörölték Isten nevét az írott Szavából, és az „Úr” szóval helyettesítették, megakadályozzák, hogy az olvasók igazán megismerhessék Istent. Ezáltal zavart okoznak. Lehet, hogy az olvasó nem tudja megkülönböztetni, hogy az „Úr” kifejezés Jehovára vagy a Fiára, Jézusra vonatkozik-e.
Egyébként Jézus a következőket mondta a Főpapi imájában:
(János 17:3) 3 Az pedig az örök élet, hogy ismeretet szerezzenek rólad, az egyedüli igaz Istenről, . . .
az örök élet egyik kritériuma megismeni az egyedüli igaz Istent,,, és a másik:
(János 17:3) . . .és arról, akit elküldtél, Jézus Krisztusról.
az egyedüli igaz Istennek ismerete fontos az örök élethez, és akit ez az Egyedüli igaz Isten elküldött, a Fiát Jézust,,,
De ez nem annyit jelent, hogy tudom hogy ezek a személyek vannak, hanem Ismerem a tulajdonságaikat gondolataikat terveiket stb stb
Akkor mondhatom el valakiről hogy ismerem ha sok mindent tudok róla, nem csak hogy van
Kedves 52-es a titulusokat nem kell keverni a névvel.
Egy embernek is lehet sok címje, például úr, ember, férfi, apa, igazgató..... de ebböl van sok.
Mindánnyian érzékenyek vagyunk a nevünkre. Nem tetszik ha valaki nem a nevünkön szólít. Már a gyerekeknek sem.
Akkor miért kell a Legfelségesebb Isten nevét ellopni, eltitkolni?
JHVH ....Jehova, Yeova, az angolok Dzsehovának is ejtik... ez a név egyetlen egy Istennek a neve. Nincs belöle több, de isten, úr az millió van.
Még a görög Zeusz. vagy egyiptomi Ra nevét sem tagadják, pedig ezek csak képzelt istenek voltak.
Ki találta ezt a helytelen nézetet, hogy csak a l6 században kezdték ezt a nevet írni? Hiszen ez nem igaz!
Egy-két emberke kitalálja, továbbadja, nagy "tudományosan" továbbadja, és mindig van aki elhiszi.
s hogy nem csak a 16 században kezdték ismerni az tévedés:
1975-ben és 1976-ban Negeb környékén ténykedő régészek feltártak egy csokorra való héber és föníciai feliratot a falvakolatokon, nagy tároló korsókon és kőedényeken. A feliratok tartalmazták az Istennek megfelelő héber szót, valamint Isten JHVH nevét héberül. Magában Jeruzsálemben is nemrégen felszínre került egy kis összetekert ezüstszalag, szemmel láthatólag a babiloni száműzetés előtti időből. A kutatók azt mondják, hogy amikor kiterítették, Jehova neve került elő — héber betűkkel leírva (Biblical Archeology Review, 1983. március/április, 18. oldal).
A nyolc olvasható cserépdarab közül hét ilyen üdvözléssel kezdi üzenetét: „Jehova láttasson jó napokat az én urammal jó egészségben!” Isten neve összesen 11-szer fordul elő a hét üzenetben, világosan jelezve, hogy Jehova neve i. e. VII. század vége felé még használatos volt a mindennapi beszédben.
ennél fogva nem tudom miért voltak ilyen merészek a magukat Isten követőinek nevezők olyan döntést hozni, hogy Isten szent nevét kitörölték a biblia forditásokból, bár voltak még "jó" szándékú forditók akik nem hagyták ki
7-es
természetesen tiszteletben tartom a véleményedet, de Istennek CSAK egy neve van, a többi amit említettél csak címek, ami nem azonos a névvel. Egyébként Isten mutatkozott be a nevén, a Jahvén, vagy Jehován, ahogyan azt a magyar nyelvben használják, nem gondolod, hogy tiszteletben kellene tartani Isten akaratát?
"A zsidók nem használhatták a jehova nevet, mivel ezt a szót nem ismerték. Tényeknek minek ellenállni?"
De ki állította, hogy a 'Jehova' alakot használták? Miért kell mindig mellébeszélni?
"És milyen pofátlan ferdítés már az, hogy aki nem ismeri el a jehova szót az Istennek áll ellent?"
Ma Isten nevének legelterjedtebb kiejtési formája a Jehova, ezt ha elismered, ha nem, ez tény!
KZitus,
ha azt mondod, hogy Istennek egy neve van mert azon mutatkozott be, a többi csak cím, akkor nagy csacskaságot mondasz.
Akkor már mondjuk azt, hogy egy neve sincs, mert Isten egyszer valóban bemutatkozott, de nem nevet mondott, hanem azt, hogy "Én vagyok az, Aki Vagyok".
(7-es voltam)
Hogy ne használták volna?
a nemrég megtalált Zsoltárok könyvének egy kis papirusz tekercs darabján Isten neve többször is ott van
sőt i. e. VII. évszázad vége táján készült agyagtöredékre írt levélben Isten neve kétszer is előfordul.
Izrael Régiségek és Múzeumok Osztályának szíves engedélyével látható, vannak olyan tárgyak pergamenek ahol Isten neve irva vagyon
A bírák napjaiban az izraeliták bátran, tartózkodás nélkül használták Istennek a nevét. Még az egymás közötti üdvözlésükben is említették. Boázról az eredeti héberben azt olvassuk, hogy arató munkásait így üdvözölte: „Jehova legyen veletek!” A köszönést így viszonozták a munkásai: „Jehova áldjon meg téged!” (Ruth 2:4).
azt hogy a Biblia némely forditói szándékosan kihagyták és az Úr, vagy Isten szóval helyettesitették az legyen az Ő saruk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!