Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Akik úgy vélik, hogy bűnt...

Akik úgy vélik, hogy bűnt követek el azzal, hogy karácsonykor ajándékot adok a gyerekeimnek, mivel magyarázzák?

Figyelt kérdés
2014. nov. 29. 17:30
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
85%

Semmilyen bűnt nem követsz el ha ajándékot adsz valakinek.

Máté 20:15 Avagy nem szabad-e nekem a magaméval azt tennem, amit akarok? avagy a te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok?

2014. nov. 29. 21:18
 2/26 anonim ***** válasza:
21%

Kedves kérdező, most nem mindegy, karácsonykor, vagy a karácsony miatt? Mert ha a karácsony miatt, akkor a problémát egy szemléltetésben tudnám érzékeltetni:

Tegyük fel, hogy valakit meglátogat egy sokaság az otthonában, mondván, hogy a születésnapját jöttek megünnepelni. Az illetőnek nem tetszik a születésnap megünneplése. Nem szereti, ha az emberek túlzottan sokat esznek, lerészegednek, és gátlástalanul viselkednek. Ezt mégis megteszik néhányan, miközben megajándékozzák egymást, neki viszont nem hoznak semmit! Mindennek tetejében az ünnepség időpontjául az egyik ellenségének a születésnapját szemelik ki. Hogyan érezné magát ez a férfi? Te szeretnél belefolyni ilyesmibe? Pontosan ez történik karácsonykor.

2014. dec. 1. 05:14
 3/26 anonim ***** válasza:
17%
üdv, akkor van probléma, ha azt hazudod a gyerekednek, hogy a Jézuska hozza, meg azt, hogyha nem lesz jó, akkor nem kap semmit. meg azzal, hogy a szeretetet nem egy napon kell kifejezni évente, meg azzal, hogy a szeretetet így sokan az anyagi dolgokhoz kötik, illetve a karácsony pogány napimádó kultuszhoz való kötődésével, és a túlzott, esetleg mértéktelen evéssel, ivással.
2014. dec. 1. 09:49
 4/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

2-es válaszoló!

Van néhány problémám a példáddal kapcsolatban.

1: Nem a születésnapját ünnepeljük, hanem a megszületésére emlékezünk. Senki, aki valamennyire is tisztában van alapvető teológiai ismeretekkel, pontosan tudja, hogy nem valószínű, hogy december végén született volna meg Jézus.

2: Nem tetszene, ha túlzottan sokat ennének? Talán nem Jézus maga látott vendégül több ezer embert, hogy miután megelégedtek (na, az sem néhány falat volt) még kosárszámra összeszedték a maradékokat?

3: A magam részéről soha nem kötöttem semmiféle alkoholfogyasztást a karácsonyhoz. Főleg nem a gátlástalan viselkedést. Ezek olyan vádak, melyekkel normális esetben semmilyen család nem él karácsonykor. Nem beszélve arról, hogy emberek nem rendjén való viselkedése nem hozható összefüggésbe az ünnep megítélésének döntésében.

4: Valóban megajándékozzuk egymást, de nem azért, hogy az úgynevezett ünnepeltnek ne adjunk (de mint mondtam, nem születésnap, hanem születésének megemlékezése). Azok a szeretteink ajándékok nekünk, melyet az Úrtól kaptunk, és örömünket leljük abban az ajándékban, melyet Ő adott. Örülünk, ha boldognak láthatjuk Őket, és hálát érzek, hogy együtt lehetek azokkal, akiket nekem adott.

Ahogy mondtad, hogy az általad felvázolt példa folyik karácsonykor, nagyon nagy csúsztatás, ami nemhogy nem állja meg a helyét, de az, aki így tekeri ki a karácsony mondanivalóját, az szerintem minden szépben képes a legocsmányabb dolgokat látni.

3-as válaszoló!

Nem mondom a gyerekeknek, hogy a Jézuska hozza, pontosan tudják, hogy a szülei, nagyszülei vették nekik az ajándékokat. Nem zsarolom őket, hogy ha nem viselkednek így, vagy úgy, akkor nem kapnak semmit. Legfeljebb viccből mondtam nekik, de akkor pontosan tudták, hogy bohóckodtam. A szeretetet nem azzal fejezem ki, hogy ajándékot adok nekik, hanem azzal, hogy egy stabil családi háttérrel (vagy legalábbis a helyzetnek megfelelően arra törekedve) szeretettel, odafigyeléssel, stb vagyunk feléjük. Az ajándék azért van, hogy örömét lássam az arcán, ami közel sem biztos, hogy egyenes arányban van az ajándék értéke és az öröme között. Ha úgy gondolod, hogy az ajándékokkal és kizárólag azokkal fejezzük ki szeretteink iránti szeretetünket, akkor valószínű Te hiszed azt, hogy a szeretet kifejezésmódja az ajándékozás. Tehát magadban kell ebben az esetben a gerendát…

A pogány napimádó kultusszal kapcsolatban szeretném, ha mutatnál nekem egyetlen embert, aki a karácsonynak a megtartását a napimádattal köti össze. Azért, mert a tavaszi emlékünnepetek időpontja egybe esik a pogány húsvét tavasz ünneplésével, attól még Ti nem a húsvétot tartjátok meg, igaz? Akkor miért emlegetitek a napimádatot azzal az ünneppel, amit Jézusra emlékezve tartunk?

A karácsonyfa a felékesített örökzöld (örökéletű) Jézust szimbolizálja, az időpont megválasztása teljesen rendjén van, mert a téli napforduló utáni időpont szimbolizálja a fény hatalmát a sötétség felett, mert a Biblia szerint a világ világossága Jézus, de ószövetségi prófécia is utalt Jézusra, mint Napra, tehát ez a Nap és Jézus párhuzama egyáltalán nem elrugaszkodott a Bibliától. Az ajándékozás szimbólum, ahogy Isten adta fiát az embernek, akiket szeret, ajándékként.

Pontosan mi is a problémátok ezekkel a dolgokkal?

2014. dec. 1. 21:42
 5/26 anonim ***** válasza:

"Nem a születésnapját ünnepeljük, hanem a megszületésére emlékezünk."

T. kérdező, ez csak szójáték, a lényeg UGYANAZ! Jézus a EGYEDÜL csak a halálának az emlékünnepét parancsolta, mivel SZÓBA SEM KERÜLT ismert okok miatt a születésének a megünneplése - akár a születésének kinevezett napján, akár nem. (Egyébként pedig a magukat kereszténynek vallók nagy része ma is születése napjának tartja, még ha jelképesen is, tehát a példa ezért is jó)

A kettes pontoddal is mellébeszélsz, azért ez eléggé feltűnő. :-) Az ilyen alkalmakkor tapasztalható dőzsölés, mértéktelenség, részegeskedés eléggé általános, de nem ezen van önmagában a hangsúly, mert vannak, akik nem teszik.

A hármas pontodban tovább görgeted a mesterségesen FÉLREMAGYARÁZOTT álláspontodat, mert a szemléltetés nagyon óvatosan fogalmazott: "Ezt mégis megteszik néhányan." Ellenben te csak a "magad részéről" írtál, meg a "normális esetben"-ről. Okkal érzem úgy, hogy mindenáron próbálsz fogást találni a szövegen, de nem nagyon megy?

"4: Valóban megajándékozzuk egymást, de nem azért, hogy az úgynevezett ünnepeltnek ne adjunk (de mint mondtam, nem születésnap, hanem születésének megemlékezése)."

Micsoda körmönfont okoskodás! A születésnap vajon NEM UGYANERRŐL SZÓL?! Most komolyan azt hiszed, hogy a definíció csűrésével és csavarásával lényegében ugyanazt az ünnepet majd Isten más más szemmel nézi? :-)

Tehát abszolút semmi "csúsztatás" nincs a szövegben és a persze a leglényegesebb részt KERÜLTED, mint macska a forró kását.

Szép napot!

2014. dec. 2. 06:32
 6/26 anonim ***** válasza:

"Ha úgy gondolod, hogy az ajándékokkal és kizárólag azokkal fejezzük ki szeretteink iránti szeretetünket, akkor valószínű Te hiszed azt, hogy a szeretet kifejezésmódja az ajándékozás."

Azt nem tudom, hogy a 23%-os válaszoló mit gondol erről, de Jehova Tanúiról ezt feltételezni elég meggondolatlan dolog, hiszen részben éppen ezt kritizálják a társadalmilag előírt 'ajándékozós" ünnepekkel kapcsolatban, hiszen sokan, sajnos túl sokan vannak az olyanok, akik úgymond szeretnék "megvásárolni" a gyermekük szeretetét és tiszteletét.

"A pogány napimádó kultusszal kapcsolatban szeretném, ha mutatnál nekem egyetlen embert, aki a karácsonynak a megtartását a napimádattal köti össze."

Ebben a mondatban van egy nagy hiba. Ez a hiba pedig a téma megközelítése. Te EMBERI szemszögből nézed, hogy melyik embernek, mi számít pl. a karácsonyban. Viszont a Biblia szerint nagyon nem az számít, hogy mi mit gondolunk arról, amit csinálunk, hanem CSAK az, hogy Jehova És Jézus mit gondol arról! Ők pedig tudatják velünk a bibliában, hogy mit gondolnak róla.

Az egy dolog, hogy egyesek mivel mentegetik magukat ezen pogány eredetű ünnepekkel kapcsolatban, hogy ők mennyire nem az ünnep gyökerét és eredendő okát nézik, csak azt, amivé alakult, ha közben Jehova nem tűri meg a pogány gyökerű, "keresztény" színezetű ünnepeket, sőt nyilvánvalóan azt sem, amivé LÁTSZÓLAG alakult. Miért? Azért, mert az ilyen ünnepek, bármilyen színezetet is kapnak, bármilyen mézes-mázos propagandával is dicsérik az állítólagos "értékét", attól még értéktelen és gyümölcstelen marad. Erre a legjobb és legegyértelműbb bizonyíték az, hogy a "karácsony szelleme" nem képes egységet, békét és SZERETETET fejleszteni az ún. "keresztény" világban azok között, akik ünneplik! Érdekes, mert azok között pedig mindez megvan VILÁGMÉRETEKBEN is, akik elvetik a karácsony megünneplését, bármit is magyaráznak abba bele.

Jézus az ok-okozat törvényére alapozva azt mondta, hogy "minden jó fa jó gyümölcsöt terem, és minden rossz fa, rosszat". Ha erre valaki azt állítja, hogy az évszázadok óta egymással marakodó, sőt gyakran egymást ELPUSZTÍTÓ, de a Szentháromságot és a karácsonyt ünneplő kereszténység a "jó fa", mely "jó gyümölcsöket terem", és Jehova Tanúi, akik mindennek az ellenkezőjét teszik, világméretű egységben és szeretetben élnek, ők a "rossz fa", akik "rossz gyümölcsöket teremnek", akkor bizony pontosan azok közé tartozik, akikről ezt mondja a Biblia:

"Jaj azoknak, akik rossznak mondják a jót, és jónak a rosszat, akik fölcserélik a sötétséget a világossággal, és a világosságot a sötétséggel, akik fölcserélik a keserűt az édessel, és az édest a keserűvel!" (Ézsaiás 5:20)

2014. dec. 2. 21:58
 7/26 anonim ***** válasza:

"Azért, mert a tavaszi emlékünnepetek időpontja egybe esik a pogány húsvét tavasz ünneplésével, attól még Ti nem a húsvétot tartjátok meg, igaz?"

Jehova Tanúi emlékünnepe pontosan azzal esik egybe, amit Jézus bevezetett a halálával kapcsolatban (Niszán hó 14), így SEMMI KÖZE a pogány termékenységi rítusokhoz! :-) A karácsony pedig MINDEN ellenkező véleménnyel szemben, erre épül, ezt szépen le is vezetted az utolsó bekezdésedben. Nos, ezért nem fogadja el a Biblia Istene.

2014. dec. 2. 22:08
 8/26 A kérdező kommentje:

Idéznéd a Bibliádból, hogy az Isten és / vagy Jézus hol ítél el engem azért, mert a gyerekeimnek egy meghatározott időpontban ajándékot adok!

Köszönöm.

2014. dec. 3. 01:37
 9/26 anonim ***** válasza:

"Idéznéd a Bibliádból, hogy az Isten és / vagy Jézus hol ítél el engem azért, mert a gyerekeimnek egy meghatározott időpontban ajándékot adok!"

T. kérdező, megint éppen a LÉNYEGEN sikerült átesned, és kevésbé lényeges részletkérdésbe belekötnöd. Ahogy ezen keresztény színezetű ünnepekre sincs konkrét tiltás, csakúgy mint a cigire, vagy a narkóra sincs (és még számtalan modern bűnre!!), de ettől még pontosan tudhatjuk, hogy mi helyes és mi helytelen Isten szemében ezekkel kapcsolatban, hiszen ha a Krisztusi alapelvekkel iskolázzuk ki a lelkiismeretünket, akkor elég érzékeny lesz arra, hogy eldöntse, ezen kérdéseket.

Te itt most egy semleges kérdést tettél fel. Nem konkrét ünnepre vonatkoztattad, csak a "meghatározottság" kritikám okozott gondot számodra, jobb híján ennyi maradt? De nézzük: hogyan, mennyire szereted a gyermekedet? Jobbára társadalmilag mesterséges és előretervezett, Isten előtt elítélt szellemiségű ünnepekkel mutatod ki, vagy teljesen természetes módon, amikor TE határozod meg az ajándékozás OKÁT, IDEJÉT és mikéntjét is, vagyis abszolút BELSŐ indíttatásból adsz először is MAGADBÓL, az idődből és minden másból?!

Mit adsz a gyermekeidnek? A fenti súlyos gondokkal terhelt szellemiséget (melynek csupán kisebb problémája az, hogy 'meghatározott időpont), vagy az isteni igazságot, melynek a legfontosabb jellemzője az a feltétlen isteni szeretet, melyet 'agapénak' hívunk? Ha ragaszkodsz Istennek nem tetsző szokásokhoz (pl. "hagyománytisztelet" miatt), nem tudod szeretni Őt igazán - ez viszont benne van a bibliában.

2014. dec. 3. 08:58
 10/26 A kérdező kommentje:

Nézd, én meg úgy érzem, hogy nagyon kerülöd a tényeket, és általánosítva egy könyvet ütögetve a fejemhez, ítélsz.

A Biblia szerint az a bűn, amit a törvény annak tart.

Rm 3,20

... mert a bűn ismerete a törvény által vagyon.

A törvény nem tesz említést arra, hogy bűn lenne egy meghatározott napon ajándékot adni a gyerekemnek, egy fát bevinni a lakásomba.

A narkóra és a doháyzásra térve, az viszont benne van, hogy ne ölj, és szeresd úgy a másikat, ahogy magadat. Ha magadnak ártasz, azzal másoknak is ártasz, mert ha magadat úgy szereted, hogy ártasz magadnak, hogyan szeretheted a másikat. Persze ez is egy kicsit ráerőltetett, de szerintem megállja a helyét. Ne ölj! Nincs olyan kitétel, hogy ne ölj meg másokat, hanem az, hogy ne ölj. Beleérteve magadat is. Tehát nem jó példa ez a narkó, dohányos példa. Bizony benne van. Ahogy nem az van benne, hogy ne késelj meg valakit, hanem az, hogy ne ölj meg senkit.

Várom a vádatokra az idézetet, mely szerint bűnt követek el, és az általatok "nagy mértékben ismert" Isten nemtetszését vonom magamra, ha egy év végi napon ajándékot adok, és beviszek egy fát a lakásomba, melyre ráaggatok ezt-azt. Ugyanis bármennyire is szeretnétek, de nem imádom a fát, nem rugok be, nem hódolok mondvacsinált napisteneknek, etc.

Lehet hosszúra nyúlt anekdottákkal válaszolni általánosítva mindenféle vádakkal teletűzdelve, de a kérdésemre mégsem kaptam semmilyen választ.

2014. dec. 3. 23:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!