Te megszüntetnéd a magázódást?
Az angolszász minta az lenne, ha csak megázódást használnák. Náluk ugyanis a tegeződés halt ki.
Nem, én nem szüntetném meg a magázódást (a tegeződést sem), viszont nem ártana, ha az emberek megtanulnák használni ezt a formulát is. Ugyanis épp ezért "okoz zavart".
Nem. Ha meg akar szűnni, hát megszűnik magától. Nyilván volt egy eltolódás ez irányba az elmúlt 100 évben, ha folytatódik, ám legyen, ha megáll, nekem úgy is jó. Amíg nem hal ki valamelyik formula, addig a szabályoknak megfelelően használom mindkettőt, mikor melyiket kell.
Az angolszász minta pedig, nem tudom, miért pontozták le annyira az első választ, valóban nem kizárólagos tegeződés, hanem kizárólagos magázódás.
A lényeg szempontjából szőrszálhasogatás, hogy az angoloknál a tegeződés, vagy a magázódás halt-e ki, lényeg, hogy nekik nem kell feszengeni kétes esetekben, hogy akkor most melyik is lenne a megfelelő, egy gondot kipipálhattak. Csak szokás kérdése amúgy, ami most "bunkóság", az régen természetes volt és akár újra az lehet.
"Isten, áldd meg a magyart" Ha Istent nem sérti a tegezés, akkor az emberek is kibírják....:)
Ok. A pincér, ha már harmadszor jársz ott, tegezzen?
Felhív valaki, akit nem ismersz fel, valószínűleg kollégád, vagy barátod, de lehet, hogy ügyfél. Most akkor tegezed vagy magázod?
Az interneten vadidegeneknek kérdést teszel fel. Tegezed vagy magázod őket?
Ezekre mi az illemszabály? A nem-triviális eseteknél hogy döntöd el?
"A pincér, ha már harmadszor jársz ott, tegezzen?"
Ha megengedted neki. Alapesetben te ott vendég vagy és nem csak magát, de a helye presztízsét is rontja, ha tegeződni kezd a vendéggel.
"Felhív valaki, akit nem ismersz fel, valószínűleg kollégád, vagy barátod, de lehet, hogy ügyfél. Most akkor tegezed vagy magázod?"
Ha valaki felhív, annak illik bemutatkoznia. Innentől kezdve tudod kivel van dolgod és milyen viszonyban vagy vele.
"Az interneten vadidegeneknek kérdést teszel fel. Tegezed vagy magázod őket?"
A netikett egészen más tészta:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!