Mi a különbség a dr. és a Dr. Titulus között?
Tévedés. A két dr-i fokozat nincs megkülönböztetve...
Sokáig ment erről a vita, hogy ki a kisdoktor és ki a nagydoktor.
A tudományos fokozatot a PhD jelöli, nem a dr.
De mielőtt bárki belémköt, az vegye elő a jogosítványát és a személyi igazolványát, nézze meg, és majd rájön, hogy miért nincs értelme ezen vitatkozni, hogy kisdoktor vagy nagydoktor...
Kicsit pontosítanám az előző válaszokat.
A kezdőbetűnek nincs jelentősége, tehát mindegy, hogy dr. vagy Dr.
Abból, hogy valaki leírja a neve elé, hogy dr., nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy a doktori címe pontosan mire utal.
- A jogászok és orvosok esetében a dr. titulus az egyetemi végzettséggel jár
- régen volt olyan, hogy "kisdoktor", amit az egyetemen lehetett szerezni, de több mint 10 éve megszűnt. Ez nem jelentett tudományos minősítettséget, de már járt erre a dr. cím.
- volt olyan is, hogy kandidátus, amit az Akadémián lehetett szerezni, és a Tudományos Minősítő Bizottság adta.
- volt olyan, hogy tudomány doktora (=nagydoktor), szintén az Akadémián lehetett szerezni.
Ma úgy néz ki, hogy
- jogász, orvos ugyanúgy dr. az egyetem elvégzésével,
- egyetemen szerezhető a PhD vagy művészeti területen DLA: tudományos fokozatnak minősül, és használható a dr. cím a név előtt
- szintén egyetemen szerezhető a habilitáció (dr. habil.)
- Akadémián szerezhető az MTA doktora (DSc), ez kb. ugyanaz, mint régen a tudomány doktora, azaz a nagydoktor.
Szóval ez mind doktor, de abban nincs különbség, hogy kisbetűvel vagy naggyal írjuk.
-falcon-
Aki lepontozta a válaszomat, jó lenne, ha megírná, hogy mi az, amit rosszul írtam.
-falcon-
Köszi, de én nem is írtam olyat, hogy január 1-től a gyógyszerészek is használhatják.
-falcon-
Ez egy nagyon érdekes kérdés. Sajnos a helyesírás, és a személyi igazolvány valóban nem tesz különbséget a dr. és a Dr. között. A valóságban azonban HATALMAS különbség van a kettő között:
A dr. egy diplomával járó cím. Jelentése gyakorlatilag nincs, a múltból fakadóan kapják jogászok, orvosok, stb. Akik persze nem jól használják, hiszen ha valaki jogász, akkor dr. jur. Gipsz Jakab-ként kellene írni. Ha valaki orvos, akkor dr. med. Gipsz Jakab, stb. A megkapott oklevélben ez jelezve van.
A Dr. valójában a tudományos fokozat egyik jelölése, amiért évekig dolgoznak az emberek. Korábban ezt a kandidátusi értekezéssel, ma a PhD értekezéssel kapják az emberek.
Tehát mindenféleképpen különbséget kell tenni, még ha a helyesírás nem is akarja, mert az egyik egy magasabb rendű tudományos fokozat, a másik egy adományozott előtag. Ha nem teszünk különbséget írásban, akkor hogyan tudnánk megkülönböztetni őket?
Az írásban nem különböztetjük meg őket, a valóságban pedig mégis mások? Érdekes...
Jogászok is doktorálhatnak, akkor ők is megkaphatják a PhD fokozatot.
Én úgy látom, hogy a dr.-el rendelkező emberek többségének fogalma sincs arról, hogyan kellene írni a nevüket, és mit jelent a különbség. Ráadásul a TV is össze vissza írja.
Nem véletlen az sem, hogy sok pályázat esetén a pályázók körében kikötik, hogy mennyi tudományos fokozattal rendelkezőnek kell lenni.
Bár annak az oka, hogy a személyigazolványban minden nagy betű, szerintem éppen az, hogy ne foglalkozzanak ilyen helyesírási problémákkal. Például az anyakönyvvezető nem is tud a programban nagybetűt írni a D helyére, csak mindent kicsivel.
Összefoglalva, szerintem meg kell különböztetni a kettőt, még akkor is ha a helyesírás ezt nem akarja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!