"Terhes marad". Honnan ered ez a kifejezes a teherbeesesre?
Figyelt kérdés
Mashol egyaltalan nem hallottam igy mondva, csak ezen az oldalon olvastam. Rakerestem(nem csak itt, google-on is) es adott ki -nem is keves- talalatot.
Itt most nem arra gondolok, hogy ezt ugy hasznaljak, h pl. valakit baleset ert, mikozben allapotos volt, es megnyugtatasul kozlik, hogy a babanak semmi baja, a no "terhes maradt". Ebben az esetben is eroltetettnek erzem, de itt meg megallna nalam a helyet.
Ezek régies,népies kifejezések,legtöbbször a megesett lányokra használták "úgy maradt",terhes maradt,stb.
2011. ápr. 9. 10:37
2/11 anonim válasza:
Sok vidéki kifejezés van. Szerintem ez is onnan származik.
2011. ápr. 9. 10:59
3/11 A kérdező kommentje:
Koszonom!
Ettol fuggetlenul nekem annyira logikatlannak tunik.(:
2011. ápr. 9. 11:06
4/11 anonim válasza:
Azért terhes, mert terhet cipel a hasában. Ez az eredete. Egyre inkább berzenkednek a nők ettől a kifejezéstől, arra hivatkozva, hogy ez az állapot nem teher, nyűg számukra, hanem áldás. Inkább az állapotos, áldott állapotú, várandós, viselős szavakat részesítik előnybe. De gondolj bele, hogy az általad hozott példákban, hogy hangzana: "Áldott állapotba kerülhetek, ha a barátom...?", vagy "Könnyen viselősökké lettetek...? Bizonyos szövegkörnyezetben a terhes még sokáig használatban lesz.
2011. ápr. 9. 11:08
5/11 anonim válasza:
de nem a terhes, hanem a marad szó a lényeg most, utolsó..
2011. ápr. 9. 11:14
6/11 anonim válasza:
És ez mire utal, ha nem a "marad"-ra: "Áldott állapotba kerülhetek, ha a barátom...?", vagy "Könnyen viselősökké lettetek...? Bizonyos szövegkörnyezetben a terhes még sokáig használatban lesz.
2011. ápr. 9. 11:19
7/11 anonim válasza:
Amúgy meg a terhesség végefelé a legtöbb nő valóban tehernek érzi az állapotát.
2011. ápr. 9. 11:20
8/11 anonim válasza:
Szerintem a "terhes marad" kifejezés egy kicsit negatív értelmű. Olyasmire gondolok, mint hogy "pácban marad" a nő, "terhesen hagyja a barátja". Nem teljesen jó a hasonlat, de azért remélem, érthető. Persze lehet, hogy csak én gondolom így, de nekem ez jön le belőle.
2011. ápr. 9. 11:36
9/11 A kérdező kommentje:
Huha! Kicsit felreertettetek.
Nem a "terhes" szora gondoltam, hanem a "marad"-ra.
Mert ez nalam azt jelenti, hogy mar eleve terhes volt, es az is maradt, nem pedig megfogant es terhes lett.
Tehat ez egy valtozas, ezert nem ertem, mert a "maradt"-tal fejezik ezt ki.
Igy mar remelem erthetobb. (:
2011. ápr. 9. 11:39
10/11 anonim válasza:
úú de régóta gondolkozok azon, hogy kiírom én is ezt a kérdést, mert engem rettentően irritál ez a kifejezés, nem is tudom, ki talált ki ilyen hülyeséget. terhes marad :D tehát akkor a nők eleve terhesek, aztán vagy az marad, vagy nem? :D kikészít néhány hülye elnevezése a dolgoknak :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!