Nő vs. Nől? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )
Miért van az, hogy nagyon sokan nem azt írják, hogy nő (mármint nő a foga pl.), hanem hogy nől.
Ennyire nem lehet elütni a billentyűzeten, és ennyire nem is lehetnek hülyék az emberek... Vagy mégis?
Én egyszer általános iskola alsó tagozatában azt írtam egy házi fogalmazásban "nől", akkor még nem tudtam, hogy ez hiba (igen, "vidéki" vagyok), s emiatt (!!) négyest kaptam a nyelvtani részre. Az ember ezt hallja otthon, emiatt természetesnek veszi, s 10 évesen nem azon gondolkodik, hogy a növekszik, növekedik szavakban sincs l betű... Egyébként nem tudom, miért szokás néhol "nől"-nek mondani/írni, s aki így szokta meg, az azt nem tudja, miért nem helyes.
26/N
Ez kb olyan,mintha azt kérdeznéd,hol, vagy hun?
A nől szó csak tájszólásban létezik.
Erre nem is gondoltam, pontosan ebből kiindulva, hogy a növekszik, növekedik szavakban nincs l. Viszont én is "vidéki" vagyok, de életemben nem hallottam úgy, hogy nől. A hun-t a hol helyett viszont igen. Mindenesetre érdekes :D
Köszönöm a válaszokat! :)
igen, hallottam a nyelvjárásokról, csak nem gondoltam volna, hogy az egy alakja a nő igének...
de így belegondolva, ott van a tik szó is. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!