Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Használja még valaki ezeket a...

Használja még valaki ezeket a szavakat?

Figyelt kérdés

- Mácsik (fogalmam sincs hogyan kell írni, de így hülyén néz ki tudom :D)

- Gránátos kocka

- Plutyka

- Cicege

Főleg az öregektől hallom, de mondjuk én is majdnem mindegyiket használom :D

2009. okt. 16. 19:14
1 2 3 4 5 6
 1/60 anonim ***** válasza:
100%
A gránátos kockát szoktam ritkán hallani, de az összes többit még életemben nem hallottam.
2009. okt. 16. 19:21
 2/60 anonim ***** válasza:
100%

Én csak a gránátos kockát tudom. Az a krumplistészta. Régen így szerepelt a vendéglők étlapján. De ma már nem látom sehol. Azt hiszem, a mácsik és a cicege is valami kaja, de ezeket nem tudom, bár egyszer-kétszer hallottam. A plutykát sose hallottam.

Jó lenne, ha kibővülne ez a kérdés, és esetleg valaki bedobna, vagy linkelne egy fincsi mácsikreceptet stb. Ez a mácsik talán egy mákos étel? Azokat szeretem.

2009. okt. 16. 19:22
 3/60 anonim válasza:
100%

Én is tudok:

cicvara=császármorzsa

2009. okt. 16. 19:23
 4/60 anonim ***** válasza:
100%
a málcsik fiút jelent oroszul:)
2009. okt. 16. 19:26
 5/60 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem málcsik, hanem mácsik.
2009. okt. 16. 19:26
 6/60 anonim ***** válasza:
100%

Cicegét használom, mert a nagyszüleim zalaiak voltak, és ott így hívják/ták, amit erre tócsninak.

A mácsikot is használom, mert énekelem a babámnak azt a mondókát, h csík, csík, csík, zsíros a mácsik, könnyen lecsúszik, eddig fel sem merült bennem, h értelme is lenne:)

Gránátos kockát ismerem, de nem használom, krumplis tészta nálunk, a negyediket plutyka, még sosem hallottam, de megnézem google-ban, h mit is jelent:)

2009. okt. 16. 19:28
 7/60 anonim ***** válasza:
100%
Van egy gyermek dal, én a mácsikot csak ebben szoktam használni: "Sík sík sík, zsíros a mácsik, könnyen lecsúszik." :) A többi szó jelentését is ismerem, de nem használom.
2009. okt. 16. 19:30
 8/60 anonim ***** válasza:
100%
19:28, esküszöm h nem volt még ott a hozzászólásod amikor írtam a gyerekdalt :) Mi közben írtam, akkor írhattad Te is. De aranyos h. innen ismerjük mindketten... :)
2009. okt. 16. 19:31
 9/60 anonim ***** válasza:
100%

Előző vagyok, a mácsik nagyon szívdöglesztően néz ki, azt hiszem, h ki is fogom próbálni:

[link]

A plutyka nem tetszik, de ettől még finom lehet:

[link]

10/60 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ezek szlovák, vagy valamilyen más eredetű szavak :) Barátom szlovákok lakta faluban él Miskolctól nem messze :) ott csomó ételt is szlovákul neveznek, pl.tócsni, tócsnyi :)

Hol élsz? Milyen népcsoport alapította a falut? így könnyebb lenne :)

1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!