Ady Endre: Ádám hol vagy című versét, hogyan lehet elemezni?
Lécci segítsetek nekem, elemezni kéne a fent megnevezett verset, de egyszerűen 5-6 mondatnál többet nem tudok róla összehozni. Nagyon megköszönném.
»ÁDÁM, HOL VAGY?«
Oszlik lelkemnek barna gyásza:
Nagy, fehér fényben jön az Isten,
Hogy ellenségim leigázza.
Az arcát még titkolja, rejti,
De Nap-szemét nagy szánalommal
Most már sokszor rajtam felejti.
És hogyha néha-néha győzök,
Ő járt, az Isten járt előttem,
Kivonta kardját, megelőzött.
Hallom, ahogy lelkemben lépked
S az ő bús »Ádám, hol vagy?«-ára
Felelnek hangos szívverések.
Szivemben már őt megtaláltam,
Megtaláltam és megöleltem
S egyek leszünk mi a halálban.
Dekadens, tipikus Ady vers. Hát elemezd. Bevezetésként bla bla a költőről, de inkább a stílusról, amit képvisel és, hogy életművében hol helyezhető el ez a költemény, mint lexikális adatok legyenek.
Aztán a tárgyalásban arról, hogy mit akart mondani a verssel és részletezd, hogy mit mivel fejezett ki. Aztán befejezésként beszélhetsz arról, hogy neked tetszik e a vers és miért, vagy nem és miért.
Mit akar mondani ez a vers? Én megmondom őszintén, nem ismerem, de így első olvasatra mintha azt a folyamatot mutatná be, amikor valaki megtalálja a hitét. Már felismeri az őt körülvevő dolgokban, a világban Isten jelenlétét. Nem biztos. De ha érvelni tudsz emellett, neked ezt is jelentheti.
Előző vagyok, ezt lefelejtettem:
"És hogyha néha-néha győzök,
Ő járt, az Isten járt előttem,
Kivonta kardját, megelőzött. "
Ez pl mi egyebet jelenthetne, mint azt, hogy amikor sikerül valami, már tudom, az Istennek kell köszönnöm. Ugyanis a vallásos ember úgy gondolja, hogy mindaz amit elért istennek köszönhető.
Ady élete utolsó éveiben – a közelében lévők vallomása szerint már csak a Bibliát olvasta. Viaskodott vele, akár életének eseményeivel, elhajította, majd érte ment, szívére borította.
Ádám, hol vagy?:
Ter1,8-9 Azután meghallották az Úristen lépteit, aki a nappali szellőben a kertben járkált. Az ember és az asszony elrejtőztek az Úristen elől a kert fái között. De az Úristen hívta az embert és így szólt hozzá: "Hol vagy?"
A Biblia első könyvében , az ószövetségi Teremtés könyvében lévőre utal, Ádám, hol vagy?
A bűnbeesés után szégyellték az Úr előtt bűnüket és elbújtak.
„Nagy, fehér fényben jön az Isten, „
Ez Urunk színeváltozására utal, arra az evangéliumi részre, mikor Jézus a Tábor- hegyen megmutatta a legközelebbi tanítványainak: képes testét szellemi erővé alakítani, megistenülni, feltámadni.
A tanítványokra erős hatással volt, megrémültek a látványtól.
Jézus színeváltozása
Mt 17,1-2
Hat nap múlva Jézus maga mellé vette Pétert, Jakabot és testvérét, Jánost, s fölment külön velük egy magas hegyre. Ott elváltozott előttük, arca ragyogott, mint a nap, ruhája pedig olyan fehér lett, hogy vakított, mint a fény.
„Az arcát még titkolja, rejti, „
Isten színről-színre látása, az Arca, olyan erős, hogy az a halál pillanata is egyben.
Ott és csak akkor láthatja az ember.
„még titkolja”
Nap-szeme- a látvány olyan erős, akár a Napba nézünk
– de Ő már néz rá
„Ő járt, az Isten járt előttem,”- amit elért, ami ben „győzött - az az Isten segítségével volt,
már látja.
„Lelkemben lépked” – a költő érzi szívében Istent, de érzi bűneit is, amik elzárják Tőle.
„S az ő bús »Ádám, hol vagy?«-ára
Felelnek hangos szívverések."
az ember tud saját bűnéről, és határhelyzetekben fájdalommal tölti el, szégyelli,
a „hangos szívverések” a lelkében a viaskodás, a bűnnel, az a belső, tisztítóerejű munka, amikor szembenéz tetteivel és látja annka hibáit, gyengeségeit.
„Szivemben már őt megtaláltam”
-még viaskodik a bűneivel,
de már érzi, az irgalmas szerető Istent a szívében,
ami a halálban megnyugvást ad.
Rímképlet:a/b/a
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!