Amikor reggel felébredsz és tudod, hogy a lehető legjobb helyen vagy :-)
Csak vigyázz vele, mert nálam ezután mindig valami rossz következett! Úgyhogy azóta én már nem is gondolkozok ezen :-(
1 -igen, ez fontos
2 nem egészen arra gondoltam, hogy mikor vagyok boldog, hanem mint fogalom, hogy határozható meg.. hát tünékeny az biztos..
4- tetszik, hogy a forrást keresed -lényegi, szerintem is
5- szép.. a hálátlanok nagyon boldogtalanok tudnak lenni.. úgyhogy a hála érzésével mélységesen összefügghet a boldogság. Talán a lényegéhez tartozik. A technika nagyon ellne megy ennek. Kényelemért, ellustult tudatállapotért- milyen mérgesek tudnak lenni, és a technika ördöge megjelenik (márpedig megjelenik, és pont akkor romlik el a nyomtató, stb)
Amit írsz, az a vágyspirál is lehetetlenné teszi az örömöt, boldogságot. Buddha egyenesen azt mondta: a szenvedés oka a vágyakban van. A vágyak megszüntetése megszünteti a szenvedést. Azt is elmondta, ez milyen úton megy. Persze ez nehéz, és a szenvedés marad.
A kisgyerek, a csecsemő arcán felragyogó TISZTA ÖRÖMÖT ismeritek-e? Az miért és hogyan keletkezik? Mi a forrása? És ezt a képességünket, hogy veszítjük el??
Ezzel nem tudok egyetérteni. A hála az persze, nem ide tartozik. De nézz meg egy nyolc hónapost: amint a világot megismerni akarja. Minden érdekes, mindent meg kell forgatni, rágcsálni -és tiszta öröm van az arcán. A megismerés öröme. Ezt veszítjük el..
A figyelme is más, mint később. Intuitív figyelemmel figyel: ezért tud megtanulni egy nyelvet. (ezt szokták tévesen "utánzásnak" mondani, de ez sokkal több.)
A hatodik újrakezdő angol tanfolyamon elgondolkodik az ember ezen. (A "boldogok a lelki szegények" gondolat semmiképp nem a butasággal függ össze: hanem az "ürességgel", vagyis nincs semmije, szegény, ezért minden ajándékként érkezik, valamint "üres", hogy nincs prekoncepció, előítélet benne - az "üres " keleti filozófiák fő fogalmaként használva.
- "ku"
Ezt az intuitív figyelmet is elveszítjük- és nehezen hozzuk létre felnőtt korban.
9 - az üresség, amiről próbáltam beszélni, hogy a figyelem tisztán áramlik nincs benne prekoncepció, előítélet, "üres"
tusrajz (kínaiból->japán "ku" szanszkrit sunyata)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!