Miért mondják rám, hogy román vagyok?
Erdélyben élek. Három napja jöttünk haza családdal Magyarországról (kirándultunk). De nagyon sokaktól megkaptam, hogy román vagyok. Sok emberrel beszélgettem, ismerkedtem, és amikor azt kérdezték hol lakom, egy kivételével mindegyiktől megkaptam. Ez ellen gondolom nem tudok mit tenni.
18/L
Nem sértésből mondják, egyszerűen a közgondolkodás ez, román, mint román állampolgár, aki Romániában él.
Attól még magyar vagy!!
Ha valaki kint él az USában, akkor rá is azt mondják, hogy amerikai magyar, nem azt, hogy magyar.
Valakinek az állampolgársága az nem szitokszó.
"Valakinek az állampolgársága az nem szitokszó."
A román az azért elég nagy szitokszó. Ezt sok román is megerősíti. Nyugaton dolgozó románok körében gyakori, hogy nem vallják be, hogy románok, hanem a "honnan jöttél?" kérdésre vagy nem válaszolnak ("angol vagyok, kanadai vagyok" stb.), vagy pontatlanul ("Európából"). A románok pontosan tudják, hogy milyen ciki románnak lenni, egyszer Constantinescu elnök szépen fogalmazott, amikor azt mondta, hogy a románoknak még súlyos civilizációs hiányosságokat kell leküzdeniük.
Ezért megértem, ha valaki sértőnek érzi, ha lerománozzák.
Drága magyar testvérem!
Sajnos ilyen a közgondolkodás. Felesleges ezt fejtegeni. Az emberek nem ismereik, és nem is érdekli őket a történelmük. Fogalmuk sincs, mi miért van így.
Ennyi üzenek neked és nekik:
"Bár a lényeget még nem értheted
amíg nem értél nehéz éveket,
hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk
mi egy vérből valók vagyunk,
mi egy vérből valók vagyunk."
Ismerős Arcok: Nélküled
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!