Árulja el nekem valaki: mi az a cickom?
Biztos emlékeztek erre a gyerekdalra:
"Cickom, cickom, vagyon-e szép lányod?
Vagyon, vagyon, de mi haszna vagyon?
Add nekem azt, elkapom azt,
Szita-szita péntek, szerelem csütörtök,
Dobszerda."
Semmit.Kb olyan, mint a "tutálibe málibe".
De lehet, hogy a CICKOM = Macskatávközlési Társaság :D
Semmi köze a macskákhoz. A kisgyerekek a beszédfejlődés egy szakaszában szeretik az értelmetlen szavakat és versikéket.
Pontosan erre épülnek ezek a látszólag értelmetlen, meglepő szavakat és szóösszetételeket tartalmazó "versek", mondókák, dalocskák. A cickom, szita-szita péntek, szerelem csütörtök stb hangulata ezt példázza.
Attól hogy mára elfelejtődött hogy honnan jött, nem feltétlenül jelenti azt hogy soha nem is volt értelme. Van olyan elképzelés hogy ezek régi sámándalok vagy ráolvasások eltorzítva, leegyszerűsítve. Esetleg egyszerűen csak idegen dalok részletei amit hangzásilag 'fordítottak le'
Levelet kaptam lájf :)
azt egyben kell szerintem nézni a szita-szita péntek, szerelem csütörtökkel :) szita szita péntek- háát valami munkaszerű lehet,
szerelem(csütörtök) egyértelmű, dob-szerda, meg talán menyegzőt lagzit takar, amit "dobra vernek"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!