Mi az, hogy vidék? Mi az, hogy vidékiek? Miért kell a pestieknek így beszélniük azokról, akik máshogy laknak?
Mi az, hogy máshogy laknak? Máshol laknak vagy máshogy élnek, nem?
Mindenesetre én arra használom, hogy vidék, ami nem Bp, nem tudom, mit kell ennyire kiakadni ezen, én sem pattogok, amikor bp-t egy büdös és koszos putrinak titulálják ahol csak műveletlen parasztok laknak, pedig szerintem nem igaz.
Nem Pest = vidék. Ilyen egyszerű.
Viszont egy tény: A főváros mindenben előnyt élvez az ország többi részével szemben, ezért annyira elmaradott néhány megye. Mintha az ország lakossága 2 millió lenne, nem 10.
Nagyon sok pesti azt hiszi,hogy csak Pesten van élet. Aki nem Pesten lakik,az igénytelen,buta. Régóta Pest az, amit preferálnak a kormányok,minden pénzt oda adnak, a vidéknek legfeljebb a nagyvárosokban jut valami.
Budapest=Magyarország. A vidék csak azért van,hogy a pestiek jólétét biztosítsa.
Ez a szemlélet a háború után alakult ki. Pesten nem volt élelmiszer,mindent szétbombáztak, újjá kellett építeni.
Vidékről vitték fel az élelmiszert, a fiatalok mentek a várost építeni vagy a gyárakba dolgozni.A külvárosokat a fővároshoz csatolták,így Pest lakossága nagyon felduzzadt.
Ott élt az ország lakosságának egytizede,viszonylag kis területen.,és Pesten volt a kormány és a Párközpont is!
Ahol kis területen nagy létszámú munkásság élt,ott mindig fennállt a veszélye a lázadásnak,forradalomnak is.
Ezért a pestieknek kedvezményeket kellett adni. Felébe kerültek a közszolgáltatások,mint vidéken. Sőt,még a 70-es években is vidékről mentünk fel Pestre húsért,zöldségekért,mert olcsóbb volt,mint itthon. Csepelen pedig külön üzletek voltak,ahol a munkásság olcsóbban vásárolhatott.
Ha meggondoljátok, a forradalom Pesten tört ki, ma is ott vannak a tüntetések stb, mert ott lehet a leghamarabb tömegeket mozgósítani.
Ez az oka a főváros preferálásának. Emiatt hiszi sok pesti,hogy ő különb,mint a vidékiek. Főleg azok,akik nem is ismerik a vidéken élők életét.
"Vidéken" élőtől hallottam, hogy a pestieket fővárosinak nevezte.
Szakadtam a röhögéstől.
"Nagyon sok pesti azt hiszi,hogy csak Pesten van élet"
Én meg vidékiként TUDOM.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!