Orvosi Pest vagy Pécs?
Nem jobb a pesti orvosi, csak többen jelentkeznek oda, nagyobb a vonzáskörzete, ezért magasabbak a ponthatárok.
Gyere Pécsre, nagyon jó hely.:) Hallgatóbarát, nem kell a város egyik végéből 2 órát utaznod, hogy eljuss a másikba. Az orvos pont az a szak, ahol marhára nem számít, hogy SOTE, SZTE, PTE vagy DE.
Egyértelműen az, amelyikhez közelebb laksz. Nem mindegy, hogy a 6 évből mennyi időt kell majd utazással töltened (még akkor sem, ha tegyük fel, nem minden héten jársz haza). Tehát ha Pesthez laksz közelebb, akkor Pest, ha Pécshez, akkor Pécs. :)
A képzés mindegyik magyar orvosi egyetemen világszínvonalú, Pesten azért magasabb a ponthatár, mert oda többen jelentkeznek (pl. mivel az ország minden részéből könnyebb megközelíteni, mivel sugarasan onnan indulnak ki a vasútvonalak), pl. ha Szeged és Debrecen vagy Pécs és Debrecen vagy Pécs és Szeged között kéne utaznod vonattal, mindegyiket Budapest érintésével tudnád a legegyszerűbben megtenni. Aztán mivel ugye Pesten magasabb a ponthatár a fenti okok miatt, elterjedt, a tévhitm hogy annak magasabb a színvonala. A HVG szintén nem rangsorol objektíven, mert pl. a "hallgatói kiválóság"-ot a felvételi pontszám alapján méri (pedig akár úgy is mérhetné, hogy az oktatás színvonala ott a legmagasabb, ahol az alacsonyabb pontszámmal felvett hallgatókból végül ugyanolyan kiváló orvosokat képeznek). Az "oktatói kiválóság"-ot pedig szintén olyan számok alapján méri (pl. egy minősített oktatóra jutó hallgatók száma), amely nem függ össze az oktatás színvonalával. Sőt, ha belegondolunk, a csoportok nagysága mindenhol ugynakkora, így ahol több hallgató jut egy oktatóra, ott egy oktató több órát tart, ezáltal nagyobb lesz az oktatási tapasztalata...
A két iskola elég sok mindenben különbözik, de mindkettőről ugyanolyan jó orvosok kerülnek ki. Az egyes tárgyak színvonala más lehet, de ezek hosszú távon kiegyenlítik egymást. Különbség lehet a hivatalos tankönyvben (és annak hosszában), a számonkérés formájában (írásbeli vagy szóbeli, van-e évközi számonkérés), hány féléves egy tantárgy, melyik félévben van, stb. De végül mindkét egyetemen ugyanazt tanulod meg, kb. egyforma nehéz is mindkettő. A kapott diploma értéke is megegyezik. Külföldön is mindkettőt egyformán elismerik (ahol nem, ott meg egyiket se, pl. USA-ban le kell tenni az ottani államvizsgát, ha ott akar valaki dolgozni). Ha később Pesten akarnál dolgozni SOTE-klinikán, akkor talán ott minimális előnyben lenne az, aki ott végzett. DFe ez fordítva is igaz. Amúgy ki az a "mindenki", aki Pestet tanácsolja, annak ellenére, hogy te Pécshez laksz közel?
Logisztikailag Pécs jobb, nem kell annyit vándorolni az egyes órák helyszínei között, ha mégis kell, akkor sem akkora távolságokra. Budapesten nagyon sok az ember, Pécs kisebb város, de az alpvető dolgok ugyanúgy megtalálhatók. Hogy kinek melyik a jobb, az személyfüggő.
Pécsen az orvosi kollégiumán kívül már minden kollégiumot felújítottak, de elvileg azt is fel fogják 1-2 éven belül. Bekerülni sem kifejezetten nehéz. Pestről nem tudok nyilatkozni.
Pécsen vagyok elsőéves az ÁOK-on,írj,ha kérdésed van ! :)
Nekem is közelebb lett volna Pest,fel is vettek volna,de nem szeretem a nagy nyüzsgést,a koszt,a hatalmas távolságokat városon belül,így ezt jelöltem elsőnek.Az orvosis koli tényleg kicsit lepukkant,mert inkább az egyetemre vesznek új felszereléseket és nem ezt újítják fel,de pl a fürdők 1 éve lettek megcsinálva és nagyon szépek,most pedig a szobáknak is nekiálltak,egyesével ugyan,de újítják :) Meg ebben a koliban kb bármit csinálhatsz,a többiben nem tehetsz ki még egy képet se,rendszeresen ellenőrzik a rendet,itt semmi,akár ki is festhetitek a szobát amilyenre akarjátok.Ja,ketten vagytok benne,és választhatod a szobatársad :) Tavaly volt egy olyan kedvezmény hogyha elsőként jelölöd ezt az egyetemet csak 4000 ft havonta a koli,ez is nagy könnyebbség így a hirtelen jött költségek miatt, de amúgy is csak 12 ezerbe kerülne.
"Azt kell hogy mondjam, hogy a SOTE sokkal színvonalasabb képzést biztosít, mint a PTE."
Nyilván jártál mindkettőre, hogy így tudod. És akkor még minket vádolnak azzal (mint itt a 7. hozzászóló), hogy leszóljuk a SOTE-t:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanula..
Sőt, irigyek vagyunk rájuk.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magyar..
De aztán mindig jön valaki, aki anélkül, hogy bármivel indokolni tudná, kijelenti, hogy a SOTE sokkal színvonalasabb... Közben a háttérben az áll, hogy a SOTE-n jóval nagyobb koncentrációban találhatóak meg azok az emberek, akik leszólják a többi egyetemet. Aztán mindig van, aki hisz nekik.
"Szerintem, színvonalas oktatók tanítanak itt."
A PTE ÁOK-n is.
"Én s SOTE-ÁOK-ra járok, most vagyok IV. éves, és úgy gondolom, hogy nagyon jó ez az egyetem."
Én Pécsen végeztem, és úgy gondolom, hogy nagyon jó az az egyetem.
"Persze, rengeteget kell tanulni! Mindentre van lehetőség. Lehet sportolni, lehet zenélni..."
Pécsen is.
"Ha teheted, válaszd a SOTE-t!"
Reklámot hallottak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!