Középiskolások! Leirnátok milyen módszerekkel tanultok?
16/f vagyok.
Most leszek 10.osztályos
Hát... kilencben nagyon rossz tanuló voltam.
Nem hajtottam rá eléggé, mert úgy voltam vele, hogy csak érettségi meg szakma kell, ezért nem nagyon motivált semmi.
De mostmár jobb belátásra tértem és rájöttem, hogy egy dolog miatt szeretnék egyetemre is menni, ha lesz rá lehetőségem.
Ezért szeretném, ha leírnátok ti, hogy szoktatok tanulni.
Angol nyelv az ami nagyon nehezen megy, csak kegyelemből engedtek át.
A reál tantárgyakkal sem vagyok bikébülve. A humánnal viszonylag megvagyok.
Előre is köszönöm a válaszokat :)
Valamit tudtak azok akik kitalálták hogy "ismétlés a tudás anyja". Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ismétléssel tanulsz, minél többször átmész rajt, annál jobban megmarad. A szavakat én annó úgy tanultam, hogy mindent kiírtam órán szótárfüzetbe, otthon pedig addig ismételgettem amíg meg nem jegyeztem. Ehhez letakartam az egyik felét, aztán a másikat és pipáltam ami megy,, kiradíroztam a pipát és újra, újra, újra végigmentem, ahányszor kellett. Szorgalom kell csak hozzá :)
A reál tárgyak némelyike elvárja hogy értsd amiről szó van, én mindig próbáltam elképzelni az adott dolgot a valóságban, vagy azt is addig olvasgattam amíg meg nem értettem, és ha már megértesz valamit, akkor lehet azt is ismételni. A számolásos tárgyakat pedig gyakoroltam feladatsorokkal, házikat megcsináltam mindig, órán is próbáltam úgy jegyzetelni hogy ha elakadok otthon, akkor tudjam mit csináltunk az órán.
Azt szokták egyébként javasolni, hogy ne ülj sokáig a tananyag fölött, hanem bonts kisebb egységekre, menj át rajt 1-2-3x és próbáld magadnak felmondani hangosan, suttogva, valahogy, hogy halld amit mondasz. Képzeld azt hogy éppen felelsz és mondd, ha nem vagy megelégedve vagy nem értesz valamit, akkor menj vissza és ismételd át újra.
Hajrá!!:)
Az első és szerintem legfontosabb, a hangosan tanulás. Sokkal jobban belemegy a fejedbe, könnyebben megjegyzed az anyagot, ha hangosan olvasod, hangosan mondod. Pl angol szavaknál vezess szótárfüzetet, olvasd el 2x-3x hangosan egymás után a szavakat (alma-apple, stb), majd takard le az angol szavakat és próbáld magadtól mondani. Ha egy szó nem megy, akkor megnézheted, elmondod hangosan és addig csinálod ezt, amíg az összes szó nem megy "leskelődés" nélkül.
sokat tud segíteni, ha angolul nézel sorozatokat, mert a kifejezések, az egyes mondatok beleépülnek a fejedbe és nem kell majd azon gondolkodni, hogy épp milyen nyelvtani szerkezetet használj.
A reál tantargyak nekem sem mennek annira, járok magántanárhoz is, de ami a legtöbbet segít, az a gyakorlás. Ha van időm, akkor otthon leülök, keresek a könyvben vagy a neten matek/fizika feladatokat, számításokat és 2 órán keresztül csinálom őket. Ha megakadok, akkor megnézem a neten vagy a könyvben, hogy hogy kell megoldani, megpróbálom értelmezni, majd csinálok egyedül még 3-4 ugyanilyen típusú feladatot, megintcsak addig, amígy már egyedül megy.
Szerencsére nekem olyan a memóriám, hogy "lefotózom" a könyv/füzet lapját és csak "előhúzom" a memóriámból, ha szükség van rá. De a humán tantárgyakhoz is azt tudom csak mondani, hogy hangosan ismételd a dolgokat és sokkal könnyebben meg fogod tanulni. Az is nagyon fontos minden tantárgyn, hogy hogyan vezeted a füzeted! Nem lehet egy össze-vissza írt, elmosódott füzetből tanulni! Próbálj egységes színeket hasznàlni egy-egy témakörn, elég ha megjelölöd, de legyen valami, amire az agyad tud támaszkodni, hogy pl "ja! A piros szín a geometria!".
Tanulni is meg kell tanulni! Én 7. óta "fejlesztem" a tanulási képességeimet, gimire sikerült nagyjából kialakítanom a nekem való tanulási módszert. Te is próbálj ki mindenféle módszert, találd meg a neked megfelelőt, de ne akarj 1 nap alatt radikális változást elérni. Több hónap kellhet ehhez.
Persze az, hogy felismerted, hogy egyetemre akarsz menni, az már elég motiváció ahhoz, hogy sikerüljön felhozni a jegyeidet. Sok sikert :)
18/L
Köszönöm a válaszokat :)
Az angolnál nem a szavak megtanulásával van a gondom, hanem mondatokal. Például hiába tudom az összes szót ami kell a mondatba, mégse tudom össze rakni.
Angolhoz: hallgasd! például nézz baromi sok youtubeot. Simán rád ragad a nyelv. Egyszerűen érezni fogod, hogy hogy helyes a mondat, új szavakat és szókapcsolatokat is tanulsz. Rengeteget segít.
A többihez: ha valami nagyon nem megy én általában írok egy összefoglalót kézzel, mert amíg írom addig is tanulom, muszáj csinálni és nem kalandozhat el annyira a figyelmem mint ha csak olvasnám, valamint a végén lesz egy szép kis anyagom amit ha kell még átolvashatok párszor. Ha tényleg nagyon nincs energiám koncentrálni és/vagy nagyon nem megy amit tudni kéne, akkor megkérek valakit a családból, hogy kérdezzen ki. Ami néha annyiból áll hogy hangosan megbeszéljük a dolgot. De ha senki se tud kikérdezni az is segít hogy hangosan eljátszod magadban, hogy milyen lennem ha felelnél. Evvel jól kiderül, hogy mi az amit tényleg tudsz és mit nem. 18l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!