Jogász képzés hogyan működik?
Tudom, hogy öt éves, osztatlan, és elvileg azt is, hogy kell 3 éves gyakorlat a szakvizsga letételéhez.
DE, elvégzem az öt évet, akkor mikor kell doktorálni, független a szakvizsgától? Mert ha jól tudom, van "sima" jogász, meg vannak szakosodott, és ha pl. nem akarok szakosodni, akkor??? Kérem irja le valaki, hogyan működik mindez!!!
Szia,
most hirtelen de sok jogi kérdést találtam, lehet mindegyiket ugyanaz írta, én meg mindegyikre válaszolok, na sebaj.:)
Szóval ez úgy működik, hogy van 5 év, utána meg le kell államvizsgázni (5 tárgyból-olyasmi mint az érettségi:)), tehát az 5. év második félévében csak államvizsgázol. Plusz meg kell írnod a szakdolgozatodat. Ha ezeken túlestél megkapod a diplomádat és kiírhatod iwiw-re, hogy Dr. :). Utána van az a 3 év, elmész valahova dolgozni pl.: ügyvédhez és utána szakvizsga. DE az 5 év alatt van szakmai gyakorlat, ami 6 hét, kötelező, ezt el lehet tölteni, akár bíróságon, ügyvédnél, stb (ezért fizetést nem kapsz!).
Ami a szakosodást illeti, az pedig ami legjobban tetszik azzal lehet foglalkozni, azért egy ügyvédnek is könnyebb ha nem vállal el minden ügyet hanem csak azt amiben igazán otthon mozog.
Itt van a szakvizsgáról részletes tájékoztató: [link]
Szóval ha mondjuk én levelezőn akarok tanulni, és mellette felvennének valahova jogi gyakorlatra(pl. jogi osztályra stb.), akkor azt nem lehetne beszámítani a 3 év kötelező gyakorlatba? Vagy azt csak az öt év, és a doktorátus után lehet?? És ha én dolgozom az öt év alatt, akkor az semmi??
Na meg a másik, hogy itt nem kell külön teszem azt 1 évet doktori iskolába járni, h ledoktorálhassak?? Egyből lehet az 5 év után?? Mert ez a bologna rendszer nekem nem érthető:(((
Okoska! Akkor mi az a doktori cím???
Netán jogász vagy????
Az első voltam most nézem, hogy mi van itt.:)
A jogászok is kapnak doktori címet az 5 év elvégzése után, viszont olyan értelemben hogy külön ledoktorálni ilyet nem kell(ahogy az orvosoknál sem). Lehet, aki nem éri be ennyivel "továbbtanulni" plusz 3 év alatt doktori képzésben megszerezni a PhD fokozatot, ami általában más helyeken az egyszerű ledoktorálást jelenti.
13:01-es vagyok.
Nem vagyok jogász.
A doktori cím és a doktori fokozat két teljesen különböző dolog. A doktori címet az orvosok (általános orvosok, állatorvosok, fogászok, ill. újabban a gyógyszerészek) és a jogászok kapják. A doktori cím annyit jelent, hogy odaírhatod a neved elé, hogy dr, semmi többet.
A doktori fokozat egy tudományos fokozat, ami saját tudományos eredményekre jár. Doktorálásnak azt hívják, amikor valaki megszerzi a doktori fokozatát. A diploma után járó doktori cím megszerzése nem doktorálás. Persze a jogászok is doktorálhatnak, és akkor tényleg doktorok lesznek, de ez ritka, mint a fehér holló. Az orvos és jogász végzettség egyéb a valódi doktoráláshoz kapcsolódó formai különbségekkel is jár. Például a diplomájukba a "rite", "cum laude" vagy "summa cum laude" minősítés kerül, ami más szakokon csak a doktori oklevélben szerepel, a sima diplomákban magyar elnevezéseket szoktak használni (jó, jeles, kitíűnő stb.).
Ezek mind csak formai különbségek. A jogászok nem doktorok.
A szakosodás nem ilyen egyszerű, a jogászok mindenből szinte újra vizsgáznak, amiből már az egyetemen bizonyítottak egyszer. Az önkormányzatok időnként elfogadják a közigazgatási szakvizsgát, és más nem kell nekik.
Hogy értsd a különbséget, egy orvos pl. szemész akar lenni, akkor abból levizsgáazik, a nőgyógyásztól logikusan nem ezt az anyagot kérik.
Tehát ők szakosodnak, a jogászok nem.
A bírósági fogalmazók is körbe járnak a bíróságon belül, mindent tudni kell, a bírósági titkár kerül egy végleges részre, és nem biztos, hogy oda ahová szeretett volna.
A titkár is mindenből levizsgázik újra, közben a szabályok változnak. A szem működése viszont nem változik, ha érted mire gondolok.
a jogászok is szakosodnak csak nekik nem olyan fontos de egy szakosodott jogásznak több esélye van, hogy munkát találjon!
szakosodni a diploma után lehet. Szakosodni csak levelezőn lehet, vannak különböző szakok pl: gazdasági bűncselekmények, Európa jogi szakjogász sportjogász, munkajogi szakj. stb....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!