Melyiket válasszam? Dietetika vagy élelmiszermérnök?
Élelmiszer mérnöki.. a dietétikának 4 év múlva sme jön el az ideje. Számold ki kb 50-en végeznek Bp-en nappalin ugyanennyi levelezőn és kb ugyanannyi Pécsen. Vagyis 4 év múlva uszkve 100-150 friss diplomás dietetikus lesz 10-15 megüresedett kórházi helyre.. a többi pedig bizonytalan.
dietetikus voltam valaha....
szerintem Magyarországon nincs akkora kultúrája a dietetikusoknak, bár nem tudom, hogy dietetikával mihez lehet kezdeni, gondolom dietetikus tudsz lenni :)
ilyen témában nagyon kevés ember fordul hozzájuk, inkább a netről, baráttól, stb-től kérnek az emberek tanácsot, bár lehet, hogy mire végzel, itt az országban végbe egy akkora változás, hogy nagyobb keletje legyen, nem tudom, lehet egy élelmiszermérnökivel többre mennél
Sajnos 4 év alatt ebben az országban nem megy végbe olyan gyökeres változás,ohgy az emberek gondolkodás módja szükségessé tegye ilyen tömegesen munkanélküli dietetikusok képzését. Én 2002-ben végeztem. "hála" annak ,hogy két gyermeket szültem és bevállaltam,ohgy a férjem után költözzünk másik városba mint ahol elsőre munkát kaptam kórházban. kb 3 évig kerestem munkát mire most ott dolgozom ahol. S nem a dietetikusi diplomámnak megfelelő munkakörben vagyok,hanem a másoddiplomámnak megfelelően ami tanári.
8 éve vagyok oldalakon szakértő és válaszolgatok emberkék ügyes bajos néha hajmeresztő kérdéseire különböző témákban és fórumokon dietetikusként, és működtetem a saját honlapom 3 éve minden támogatás nélkül, saját zsebből és időből. Szóval a 8 éves két szép szememért munkának hála akad néha egy-egy jobb hónap amikor jelenlegii fizetésemhez tudok hozzá tenni abból,hogy dietetikus vagyok. Itt a kórházban ahol dolgozhatnék 2006 óta van bent az önéletrajzom ( illetve adtam be 2007, 2008 és 2009, 2011-ben is) és még mindig csak hitegetni tudnak..... Ez a helyzet... nincs ránk szükség.
Már több helyre írtam, sajna ide elég későn jutottam...
Én úgy gondolom, hogy az egész Élelmiszermérnök képzés úgy ahogy van halott ügy. Én 2008 óta próbálok állást találni, nem pont diplomához kötöttet csak mégis valamilyen, induló pozíciót. És olyan helyeken sikerült eddig kínkeservesen gyakorlatot szerezni, ahol a körülmények miatt az idősebb kollégák be sem tették a lábukat... Voltam kb 15 állás interjún 4 év alatt. Szerintem már ez is elmond mindent. Amíg az embernek nincs gyakorlata ebben a szakmában full esélytelen. Persze néhány állásinterjúra azért behívnak és tudatják veled a biztonság kedvéért. Aztán meg még az is baj ha nem az adott ipari területen van gyakorlatod, ha meg még is, akkor több gyakorlat kéne. Érdekes módon eddig nekem mindegyik üzemben sikerült találni olyan embereket magas pozícióban, akik "aligérettségivel" vagy éppen valami totál irreleváns végzettséggel ülnek a helyükön. Náluk ez volt nem gond. Aztán mondván, mert válság van eltűntek a tapaszlat kollégák mellől a fiatal helyettesek. Így a cég pénzt takarít meg, a idősebb kollégák meg nyugodtabban alszanak, hiszen a nincs ki a helyükbe lépjen, leépítések során, ha esetleg elérnék a nyugdíjkorhatárt...
Tényleg válság van, meg minden. Zsugorodik a hazai élelmiszer szektor. DE az a maradék kevés hely közel sem megfelelő végzettségű, tudású, életkorú kollégával van feltöltve. Hanem jó magyar recept szerint, aki kapja marja.
Az egyetlen reményt a multik jelentik , akik azért fordítanak figyelmet a fiatalakra is, nyelvtudást, számítógépes ismeretet kérnek. Sajna nagyon kevés ilyen hely van...
Ahogy nézem az évfolyamtársaim, azt a kevés, tényleg csak pár embert aki a szakmába dolgozik és tényleg milyen képességekkel milyen pozíciókban kénytelenek meghúzni magukat, nekem nem tűnik úgy, hogy ezzel az élelmiszermérnöki diplomával jó üzletet csináltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!