Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Gyógypedagógia vagy szociális...

Gyógypedagógia vagy szociális munka alapképzés?

Figyelt kérdés
melyiket jelöljem meg első helyen? szociálpedagógián is gondolkozom, de ez a kettő azt hiszem jobban érdekel. kicsit mindegyiktől félek, úgyhogy akinek van tapasztalata legyen kedves ossza meg velem:)(a mesterképzés, amit kinéztem mindhárom alapképzésről elérhető)
2011. febr. 2. 12:05
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
én gyógypedre járok, nagyon ajánlom, kérdezz nyugodtan :)
2011. febr. 2. 12:36
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Szociális munka alapképézésről (ELTE) tudok irni, mert odajárok. 3,5 éves képzés, elég sok gyakorlat van, sokat vagy terepen, de nem jutsz el minden területre. Egyedül a gyerekjólétes-családsegitős gyakorlat a kötelező +egy hét cigánytelep, amúgy minden más terepgyakorlatod helyszinét te magad választod ki, és oda mész ahová szeretnél. A tantárgyak főleg jogra, szociálpolitikára, pszichológiára épülnek. Az előbbi kettőből kell szigorlatozni. Aztán vannak mindenféle differenciált szakmai modullok, ezek közül azokat kell felvenni, amilyen terület érdekel téged (szoc.munka gyerekvédelemben, iskolai szocmunka, szocmunka szenvedélybetegekkel/hajléktalanokkal/cigányközösségekkel/dijhátralékosokkal/bűnelkövetőkkel, szoc. munka a rehabilitációban...azt hiszem hirtelen ennyi, de lehet, hogy van több is. A végzettséggel elhelyezkedhetsz családsegitőben, gyerekjólétiben, gyerekotthonokban, szociális otthonokban, hajléktalan ellátásban, kórházakban, börtönökben, iskolákban-oviban, önkormányzatoknál.

A gyógypedagógus képzésnek ugyebár több ágazata van, ott később lehet szakosodni. Ismerek pár gyógypedagógust ők pszichopedagógiára járnak, az nagyon sok tantárgyban, gyakorlatban hasonlit a szociális munkára, elvileg ők gyerekekkel foglalkoznának, de átjárhatók a területek, ugyanez elmondható a szocpedről is. Magyarországon a szocmunkát és a szocpedet sok esetben egykutyaként kezelik, elvileg lennének aprókülönbségek, de szociális munkás is dolgozik szociálpedagógus munkakörben, mint ahogy forditva is igaz.

Ha érdekel még valami akkor irj nyugodtan. Hogy melyiket jelöld meg első helyen mondjuk neked kell eldönteni, bár ha jól tudom a gyógypedagógiai főiskolára mindig sokkal több pont kellett mint a szociális munkás képzésre, lehet, hogy ez is döntő szempont lehet nálad.

2011. febr. 2. 12:38
 3/15 A kérdező kommentje:
az elméleti oldala mindkettőnek érdekel, igazából a gyakorlatot nem tudom teljes mértékben elképzelni, pedig az sokkal fontosabb, gondolom. mesélnétek a terepgyakorlatokról kicsit konkrétabban? minden élmény és tapasztalat érdekel:)
2011. febr. 2. 13:13
 4/15 anonim ***** válasza:
köszi nekem is az infot:)
2011. febr. 2. 13:29
 5/15 anonim ***** válasza:
itt vannak a szocmunka gyakorlatok: első félév kötelező gyakorlat volt, én egy rehabilitációs otthonba mentem mozgássérültekhez. Annyira nem volt jó, de azért érdekes volt. Ugyanazt csináltam, mintha ott dolgoznék, beosztottak egy ápoló mellé ő felügyelt (etetés, mosdatás stb). A gyakorlat végén igazolást hoztam a terep tanárnak, hogy teljesitettem. Második félév (cigánytelepes gyakorlat)Észak Magyarországon csináltuk, kiosztottuk, hogy ki melyik faluba megy, átlagba egy faluba ment 5 fő, kaptunk 1-1 cimlistát, meg 1 rakás kérdőivet, ezeket kellett kitölteni az emberekkel, majd egy választott családdal interjúztunk. Második félévben nincsen kötelező gyakorlat, választhatóként fel lehet venni a pártfogást, ez 1 éves, nekem nagyon tetszik, de nem sokan szokták bevállalni. Első félévben fiatalkorúak börtönébe járunk interjúzni - intézménylátogatásra, következő félévben, már kapsz 1 szabadulásra készülő fiatalt neki kell reintegreciós tervet késziteni, rendszeresen látogatni kell a börtönbe, tartani kel a kapcsolatot a családjával stb... Utána jön a kötelező jellegű családsegitős- gyerekjólétes gyakorlat 5. félévben. Ez 300 óra ha jól emlékszem. Itt nagyban függ sajnos a tereptanártól is, hogy milyen feladatokat fog rádbizni. Érdemes megérdeklődni, hogy mit kell majd csinálnod, mielőtt jelentkeznél gyakorlatra egy adott intézménybe, mert sok helyen a gyakornokkal végeztetik el a fénymásolást, vagy az adminisztrációt, amiből nem sokat lehet tanulni. A hatodik féléves gyakorlat, ha jól emlékszem 480 óra, itt megint oda mész, ahová szeretnél, de szintén érdemes utána kérdezni, hol mi lesz a feladatod, mire számithatsz. Az utolsó két gyakorlat mellett mindig vannak gyakorlat kisérő szemináriumok, itt kérdezheted a tanárokat ha elakadtál valamiben, és tanácsra lenne szükséged.
2011. febr. 2. 13:34
 6/15 anonim ***** válasza:
gyógypedagógián nincs ennyi gyakorlat, egy félév erejéig kell önkénteskedni valahol (érdemes a szakirányod területén, de nem kötelező), illetve az utolsó (7.) félév egy terepgyakorlat, a szakirányod területén, pl. iskolában.
2011. febr. 2. 13:42
 7/15 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen mindkettőtöknek a segítséget! a szocmunkára több esélyem van, nagyon érdekes dolgokat írtál! még annyit kérdeznék, hogy mennyire jó a felkészítés, vagy egyből bedobnak a mélyvízbe és neked kell mindent kitapasztalnod?
2011. febr. 2. 13:56
 8/15 anonim ***** válasza:
100%
sajnos a mélyviz effektus egy az egyig meg van....Az iskolában bőven tanulunk elméleti dolgokat, de hogy egyes szituációkban mit kell csinálni (pl.: ha kezelhetetlen a kliens és az istenért se akar együttműködni), az egy tankönyvben sincsen leirva, hogy ilyenkor mi a teendő. Még jobban érvényesül a mélyviz effektus, hogy magad választod legtöbb esetben a gyakorlati helyet, igy könnyen lehet, főleg első évben, hogy jól beleválasztasz, és olyan helyre kerülsz, ami nem neked való. Sajnos én is anno igy kerültem mozgássérültekhez, és csak később jöttem rá, hogy inkább gyerekekkel foglalkoznék. Dehát a saját kárán tanul az ember. Egyébként ott vannak a gyakorlatkisérő szemináriumok. Lehet, hogy úgy érzed gyakorlaton rosszul csináltál valamit, de akkor ezeket szemináriumok fel lehet hozni, ki lehet kérni a többiek meg a tereptanár véleményét, és ilyenkor megtudod, hogy egyáltalán tényleg rosszul csináltad e, vagy hogyan lehetett volna másképpen.
2011. febr. 2. 14:04
 9/15 A kérdező kommentje:
értem. sokat segítettél, esetleg nem gond ha írok még ha eszembe jut valami?
2011. febr. 2. 14:10
 10/15 anonim ***** válasza:
nyugodtan irhatsz, privit is akár, vagy ami jobb
2011. febr. 2. 17:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!