Mennyi egy egyetemen dolgozó professzor fizetése?
Ugye elvégzem az egyetemet, kapok diplomát és olvastam, hogy utána ott lehet maradni és 4 lépcső van míg elérném a professzor címet. Ez kb. mennyi idő és mennyit kereshetnék így? És abból a keresetből bőven megtudnék-e élni?
Középiskolás vagyok...
Igen, egyetemi profként már meg lehet élni.
4 lépcső igen, csak az a publikációktól meg a tárgyaktól, tantárgyfelelősségtől meg ilyenektől függ, ami nem 5 év...
Először tanársegéd leszel, aztán adjunktus, majd docens, aztán főiskolai/egyetemi tanár. Ja és kell persze egy doktori is, mert csak utána lehetsz professzor.
És mennyi kb. a fizetés?
És olvastam tavaly előtt, hogy a gyógyszerészek kapnak doktori címet... Az igaz?
Remélem az tudod, hogy az egyetemi professzorok csak elenyésző időt töltenek az egyetemeket oktatás céljából. Csak ezért megszerezni a professzori címet hatalmas ostobaságra vallana (ergo egy ilyen emberből sosem lesz professzor).
A munkájuk 90% inkább kutatásokból és tanulmányok elemzéséből, írásából áll.
Tudod ha alapból nem érdekel a dolog, akkor csupán a fizetés sajnos nem elég motiváció, hogy egy ilyen célt elérj.
Ez az esetek 100%-ra igaz. Nem mellesleg ha valaki ennyire pénzorientált akkor nem is nagyon fog érvényesülni pl egy egészségügyi szakmában.
Hát... ezeknek az embereknek nem a tanítás az első szóval...
Talán megpróbálhatod, hogy mellette másod állás. Akármi.
Én anatómia tanárom pl főállásban gyógytornász. Ez már kétszeres fizetés.
Nem tudom melyik téma érdekel a legjobban, de hacsak nem bölcsész akarsz lenni akkor jó eséllyel több helyen is el tudsz helyezkedni a szakmával.
A közalkalmazotti bértábla alapján: egyetemi tanársegéd bruttó 161, adjunktus bruttó 218, docens bruttó 306, egyetemi tanár bruttó 437 ezertől kezdődik.
Tanársegéd ált. 5-7 év, legalább közben vagy elötte PhD megszerzése, adjunktus legalább 9 év, docens csak akkor lehetsz, ha a nagydoktorit is megszerzed közben (főnököm 48 évesen idén lesz docens), egyetemi tanár pedig összesen 2 van a tanszéken, a tanszékvezető + egy 65 év feletti professzor. Tanársegédként 120 ezret viszek haza egy hónapban + 6000 étkezési utalvány. Semmi más külön juttatás nincs, sem egészségpénztár, sem utazás, se semmi. 1-1 évre van szerződés, állandó létbizonytalanság, hisz csak akkor maradhatok, ha sikerül egy pályázat, nem határozatlanidejű, tehát hitelt sem kaphatok... Heti kb. 10 óra oktatás, ezenkívül kutatás, cikkírás, pályázatírás, emellett nagyon jó helyet kell találni, hogy csak 9-18-ig kelljen benn lenni, és ne tovább.
Hogy meg lehet-e élni? Anyu nyugdíját mellészámítva igen, de csak a napi kiadásokra elég; félretenni, lakást, gyereket tervezni, na azt nem lehet.
Az meg hogy írod: diploma után ott lehet maradni, hát így is fogalmazhatunk, meg úgy is, hogy a 100 fős évfolyamról kb 12 embernek sikerült PhD-ra felvételt nyernie, minden tanszéken 1-1 ember. De a 3 éves PhD képzés végén nagy ívben küldenek el mindenkit. Ha jól tudom, talán 3-an vagyunk még itt; nekem nyárig van szerződésem, utána mehetek munkanélkülire. Sajnos nem olyan egyszerű ez, mint gondolod....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!