Hogy van ez a külföldi tanulás pénzügyileg?
Már bocsi, de hiába mondják sokan, hogy mennyivel több lehetőség van külföldön, és hogy mennyire jó, de a seggedet ott se fogják kinyalni, ne gondold.
A tandíj attól függ, hogy hova akarsz menni, jobb egyetemeken még húzósabb is, mint itt Magyarországon.
Meg azért ott drágább is minden, ha a megélhetést nézzük.
De ez mondom, ország, város és iskola függő.
Amúgy pl. Angliában lehet felvenni kölcsönt, ez annyiból áll, hogy kifizetik a tandíjadat, viszont ha elkezdesz dolgozni, akkor meg van határozva, hogy milyen fizetés felett kell törlesztened X évig.
A saját ellátásodról magadnak kell gondoskodnod, még akkor is, ha nincs tandíj. Lehetnek más költségek is, például a diákönkormányzatnak kell fizetned. Diákhitelek is vannak.
A nyelvtudás: középszint körül, bár a hibáidat nem fogják maguknak kipécézni. A lényeg, hogy ne kelljen keresgélned a szavakat.
Konkrétabb kérdéssel többre mész: add meg, milyen szak(ok) érdekelnek, milyen nyelven tudsz.
Európa elég sokszínü, így majdnem mindenre van példa.
Pl. Németországban, ahol eddig éltem, tartományonként különbözö a rendszer, pl. Berlinben es Bajororszagban ingyenes a felsöoktatas (van pár száz euró ilyenolyan díj, félévente, ez nem nagy tétel a megélhetéshez képest). És pl. pont Berlin még elég olcsó hely (és elég király is), más keletnémek városok még olcsóbbak (Lipcse, Drezda) de fejböl nem tudom a tandíj-ügyet. Régen voltam ilyen fiatal, Berlinben talán 400 EUrból meg lehet élni, talán kevesebböl is, kérdezz rá facebook/iwiw csoportokon.
Dánia meg az északi gazdag országok nyilván drágák. Keletnémetország alapjában nagyrészt fejletlen régió, ezért olcsó, csak éppen egy gazdag ország szervezi (részben fizeti) a felsöoktatást.
Ha nagyon jó vagy (pl. országos diákolimpia érmes) szerezhetsz ösztöndíjat, de tudtommal alapképzésre nehéz (jó életrajz kell), pl. PhDra nem annyira.
talán itt keresgélj: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!