Okj meddig ingyenes?

Figyelt kérdés
Sziasztok! A nyár végén leszek 23 éves, és az egyetem mellett valószínűleg lesz egy kis szabadidőm, gondoltam elkezdenék egy szakács okj tanfolyamot. Azt hallottam, hogy 25 éves korig ingyenes, ha nem így van, akkor inkább hanyagolom, nekem a 22 rémlik. Mi az igazság? Köszi:)
2012. ápr. 30. 13:18
 1/4 étoile et lune ***** válasza:

Szia! Pont tudom a választ, mert én is megyek szeptembertől OKJ-zni, én 21 leszek nyáron.

Szóval amíg nincs OKJ vizsgád, akárhány éves vagy, neked az ingyenes, a különbség csak annyi, hogy 22 éves korodig csak nappali tagozatra mehetsz, míg ha afelett vagy, esti tagozatos leszel. Persze az ,,ingyenes" szó beugratós, mert általában van beiratkozási díj (nekem 10ezer lesz), és félévente 20ezret kell fizetni, de persze azt diákmunkával össze lehet szedni fél év alatt.

Az esti tagozatnak annyi hátránya van, hogy ott van vizsgadíj (ami lehet akár 60ezer is, de szerintem azt a végén kell leperkálni, szóval az se annyira vészes, ha találsz munkát, vagy ha valaki félre rakosgat neked), na meg nem fizetik utánad a TB-t, szóval azt neked kell intézned. Bár most látom, egyetemista leszel, szóval azzal nem is lesz gond. Az esti suli heti két alkalom vagy heti egy, ez iskolafüggő.

2012. ápr. 30. 15:16
 2/4 anonim válasza:
Becsapós,mert estin sehogyse ingyenes az okj általában,hiába nincs még szakmád...Amúgy a suli végéig nem töltheted be a 23.évedet és akkor ingyenes.Tehát ha évvesztes vagy,akkor 22 éves korodig.
2012. ápr. 30. 15:25
 3/4 étoile et lune ***** válasza:

A-a. Nézd meg ezt az oldalt: [link] Ugyan nem szakácsképzés, de ezt írja:

,,Tudod-e, hogy mindenki szerezhet egy szakmát állami támogatással? Vagyis, ha még nincs állami finanszírozással szerzett szakképesítésed, akkor Te is jogosult vagy erre!

Azt szinte senki sem tudja, hogy az államilag támogatott iskolarendszerű képzéseknél nincs felső életkorhatár. A kikötés csupán annyi, hogy nappali tagozaton 22 éves korodig (ha 7 évesen kezdted meg az általános iskolát, akkor 23 éves korodig) tanulhatsz, míg, ha ennél idősebb vagy, akkor esti/levelező tagozatra iratkozhatsz be.

Ha még nincs államilag finanszírozott szakképesítésed, akkor mindenképpen az iskolarendszerű képzést ajánljuk, mert az önköltséges felnőttképzéshez képest csak töredék összeget kell fizetned. Ráadásul a diákigazolvány, és az egyéb igénybe vehető kedvezmények ezt bőven fedezik"

2012. ápr. 30. 18:07
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm Nektek! :)
2012. ápr. 30. 18:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!