Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Apán nyelvben Wa és Ga alakot...

Apán nyelvben Wa és Ga alakot összehasonlítva, melyikben melyik a topic?

Figyelt kérdés
Azt írja a könyv, hogy a topic jelöli az új információt, ami a wa partikula esetében (én vagyok xy), az én. Viszont a ga partikulánál úgy van, ha több illetőről van szó és xy-t keressük, a válaszban a topic szintén az én. Akkor most a kettő lényegében egy és ugyanaz, csak a szövegkörnyezetből találhatjuk ki, hogy melyiket kell használni, vagy mégis van rá valami okos magyarázat, csak nekem nem tűnt fel?

#Japán #WA #parrticula
2014. nov. 26. 14:28
 1/7 anonim ***** válasza:

私はxy (watashi wa xy) mondatban a hangsúly az xy-on van (pl. bemutatkozásnál)

私がxy (watashi ga xy) mondatban inkább azon van a hangsúly, hogy ÉN vagyok xy és nem valaki más. Ezt akkor kell használni pl. ha megkérdezik, hogy "ki xy"?

Ezt a topic-os dolgot amit leírtál nem nagyon értem, szerintem az első (wa-s) mondatban az xy az új információ, és nem az én.

2014. nov. 26. 15:01
 2/7 A kérdező kommentje:
Nahát én is emiatt a topic-ügy miatt akadtam fenn, ezért nem voltam biztos a dologban. Köszönöm szépen, most már tiszta sor :)
2014. nov. 26. 15:09
 3/7 anonim ***** válasza:

Vedd meg a Japán nyelvtani összefoglaló című könyvet Kiss Sándorné Székely Ilonától. És használj srs-t szavakat tanulni. Pl anki.

Ha tudnsz angolul az nagy előny. Használhatsz assimil-t meg teach yourself-et.

2014. nov. 26. 17:44
 4/7 anonim ***** válasza:
A wa az téma, a ga pedig az alany. Wa-t bármire használhatod ha ki akarod emelni, de csak egy dolgot emelhetsz ki.
2014. nov. 26. 18:53
 5/7 anonim ***** válasza:
17.44 az másik topicba akart menni.
2014. nov. 26. 18:54
 6/7 anju ***** válasza:
nem ugyanaz, az utolsó előtti írta jól, a wa a témát jelöli, a ga az alanyt, a kérdésed viszont egyáltalán nem értem
2014. nov. 27. 02:30
 7/7 anonim ***** válasza:

Mivel a téma gyakran maga az alany, ezért nem mindig egyértelmű, hogy melyiket kell használni.

Mado de shita ni inu ga imasu

Inu wa shiro desu.

Én ebben a kettőben simán felcserélném. Hiszen az elsőben is a kutya a téma, és a másodikban is lehet alany. Így leírva persze logikus, de magamtól nem tudnám.

2015. jan. 4. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!