Hogy kezdjek neki spanyolul tanulni?
Mik lenne a legjobb módszer? Angolból elég jó vagyok, nem perfekt, de folyékonyan tudom használni, a megértésem 95% körül lehet, tehát kb mindent értek stb stb, és most a spanyolt akarom elkezdni.
Leszedtem csomó fajta nyelvkönyvet, meg nyelvleckét, nem tudom melyik lenne a legideálisabb. Annak szerintem nincs értelme, hogy a nyelvtani szabályokat magolgassam. Tévednék? Mi a legjobb módszer egy felnőttnek ha új nyelvet akar tanulni?
Vélemények?
nekikezdtem, a Pimsleurt nyomom, mondjuk az angoloknak készült, de az angolom szerencsére 90% fölötti bőven szóval nem gond. Ezen kívül Király Rudolf - tanuljunk könnyen, gyorsan spanyolul könyvét olvasom.
Napi egy pimsleur, meg a könyvvel is napi 1 leckét akartam haladni, de kicsit le vagyok maradva vele, plusz sorozatot nézek hogy halljam a spanyol nyelvet. Eddig úgy tűnik beválik, főleg a Pimsleur ami piszok mód tetszik, könnyen ragadnak meg a dolgok, pláne hogy 2x is meghallgatok 1-1 leckét
köszönöm. Nem tudom mennyire lenne jó annyi fajta módszerbe belekezdeni egyszerre. Egyelőre a Pimsleur tűnik a tutinak. Egy hátránya van csupán, hogy csak a beszédet fejleszti.
De úgy vagyok vele hogy ha már sok mindent el tudok mondani akkor úgyis ráérzek majd arra hogy kell leírni a dolgokat, plusz ugye a könyvben is látok sok írott szöveget
Egyébként fél év múlva már szeretnék tudni letenni egy közép vagy inkább alapfokú nyelvvizsgát. (bár nem mennék el rá, csak egy próbaanyagot, fizetni nem akarok érte) Azt gondolom kell egy határozott cél ehhez
nem engedhetem meg a nyelvtanárt óránként 2 ezerért, kellene legalább 100 óra úgyis. 1-2 órára felesleges elmenni.
A Colorest is megnézem ha a Pimsleur végére úgy érzem, hogy nem az igazi.
Ez a Pimsleur speciel beszéltetős, szóval ebből a szempontból teljesen jó. Ennek inkább az a hátránya hogy a nyelvtannal nem foglalkozik, legalábbis egyelőre. Kb 10 nap után tudtam meg hogy a va, voy azt v-vel irjuk hiába ejtjük b-vel :D Csak akkor került elő a szógyűjtemény. Nézem még mellé az El Barco-t is, csak hogy halljam az élő beszédet, meg asszem mondtam hogy csinálgatom a Dr. Király Rudolf - tanuljunk könnyen, gyorsan spanyolul könyvét, amivel még mindig marha lassan haladok, meg a leckék végén a feladatokat is lusta vagyok megcsinálni.
De egyedül ez a Pimsleur is hasznosnak tűnik, jól is motiválnak benne, van mindig hogy visszakérdez pár leckével korábbi kifejezésekre, amiket tudni szoktam és olyankor tök büszke vagyok magamra :D
Az én eddigi tapasztalatom (20 éve foglalkozom a spanyollal, nem vagyok tanár vagy ilyesmi, csak szenvedélyből), hogy sajnos nincs Magyarországon normális és használható spanyol könyv/szótár. Mindegyik tele van alapvető tévedésekkel és hibákkal (jobb esetben csak terminológiai jellegűek, rosszabb esetben nyelvtaniak, pl. a Király Rudolf-féle könyvben is van néhány súlyos nyelvtani hiba, már a legelején is az estar/hay magyarázatánál, aztán a szerző által "idővonzat"-nak hívott consecutio temporum [igeidő-egyeztetés] résznél is, vagy pl. "dijera" helyett "diciera", ami szintén súlyos ragozási hiba, nem hiszem, hogy csupán elírás).
Ezért én azt mondom, egyik tankönyvben se bízz meg feltétlenül és lehetőleg ellenőrizz mindent más forrásból. Ehhez tudnám a blogomat ajánlani, amiben összeszedtem olyan témákat a spanyol nyelvtanból, amelyeknél baromságokat szoktak írni a tankönyvek vagy tanítani a tanárok (mert sokszor ők sem tudják, miről van szó, tisztelet a kivételnek):
Ebből megtanulni nem fogsz tudni spanyolul (de nem is az a célja), viszont számos kérdésre megtalálhatod a választ a nyelvtannal kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!