Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogy kezdjek önállóan matekot...

Hogy kezdjek önállóan matekot tanulni?

Figyelt kérdés

Most érettségiztem 83%-ra középszinten, egyetemen pénzügy számvitel szakra jelentkeztem. hamarosan kiderülnek a ponthatárok,és ha megjön a felvételi eredmény, és felvesznek, akkor szeretnék nekiállni készülni egy kicsit matekból.

Hogyan tudnék itthon, önállóan nekiállni és matekozni? milyen könyvet ajánlotok? esetleg valamilyen internetes portál ami segít középszintről fejleszteni a matekot?

(elsősorban gazdasági matek természetesen).

2012. júl. 16. 09:22
 1/3 tarak válasza:
mit keres ez ebben a topicban, de en ajanlom a KHAN ACADEMY-t. nagyon helytallo, modern ami algebratol kezdve az integralasig megtanit,fokozatrol fokozatra bill gates is ajanlotta. ha tudsz angolul, akkor az szerencses.
2012. júl. 16. 17:50
 2/3 A kérdező kommentje:

köszi a választ. nekem az első nyelvem a német, angolból középszinten állok csak,így nem érteném a matek magyarázatokat, hacsak nincs más nyelven ez a program. (német-horvát-magyar?)

másnak esetleg ötlete a matektanulással kapcsolatban?

2012. júl. 16. 23:20
 3/3 anonim ***** válasza:

Körülbelül erre lehet számítani pénzügy-számvitel szakon matematikából:

[link]

[link]

[link]

a lap alján van irodalom is

Ez matematikai területek szerint Analízis, Valószínűségszámítás, Operációkutatás (Lineáris Algebra)

Az emelt érettségi anyaga szerintem jó alapot ad ezekhez, részben le is fedi talán a fentieket (pl. differenciál és integrálszámítás, valószínűségszámítás alapjai). A részletes vizsgakövetelmények:

[link]

Van rengeteg emelt érettségire felkészítő tankönyv és feladatgyűjtemény, ezekből nem tudom melyek jók igazán. A régebbi feladatlapok viszont fent vannak megoldásokkal együtt, azokat érdemes oldogatni. ( [link]

Én a következő könyveket ajánlom:

Rábai Imre: Feladatok és megoldások (ez egy régi felvételire előkészítő könyv) ( [link]

Pintér Lajos: Analízis I-II ( [link]

ez nagyon jó bevezető a differenciál és integrálszámítás alapjaiba

Pólya György: A problémamegoldás iskolája I-II.

[link]

Ez utóbbi része egy könyvsorozatnak: [link]

(itt van egy Valószínűségszámítás könyv is). Ezeket a specmatos gimnáziumi osztályoknak írták, tehát valahol az emelt érettségi és az egyetemi matematika közt helyezkednek el mélységüket tekintve.

Egy jó kiindulópont lehet: [link]

illetve Kömal feladatokkal is lehet próbálkozni (pédául a B jelű, mérsékelten nehéz, de nem sablon feladatokkal) [link]

Általános tanácsok:

feladatgyűjteményt olyat vegyél, amiben a feladatokhoz vannak részletes megoldások is. mindennap foglalkozz a dologgal egy kicsit.

ne próbáld megúszni a feladatmegoldást (pl. hogy csak az elméletet olvasod)

látogass el leendő iskolád honlapjára, nézd meg a releváns tárgyakat, hogy kik tanítják, a tanárok honlapjait, vizsgakövetelményeket

A matematikát sok különböző szinten tanulják szakoktól, iskoláktól függően. A gazdasági szakokon nem olyan szigorú/precíz/alapos/tudományos/részletes mint pl. egy műszaki szakon.

Minnél tudományosabb a tárgyalás, annál hosszabb és nehezebb, viszont annál érthetőbb is, és annál jobban használható a tudás. Közeli rokonom matematikát tanít főiskolán gazdasági szakon, és tapasztalata szerint általában a hallgatók nem nagyon értik, csak begyakorolják zh-ra amit kell és kész. És sokan buknak ezekből a tárgyakból.

Könyvtárakban is segíthetnek megfelelő tankönyveket keresni.

2012. júl. 17. 07:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!