Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Holland nyelvtanulás önállóan?

Holland nyelvtanulás önállóan?

Figyelt kérdés
Már tanultam németül és egy keveset angolul is. Most szeretnék egy kicsit belekóstolni a holland nyelvbe is. Egy kisebb városban élek, így nem igazán indítanak ilyen tanfolyamot, ezért önállóan kezdenék neki. Tud ajánlani valaki olyan nyelvkönyvet hozzá, amiből tanár nélkül is tudnék tanulni?

2012. jún. 19. 09:53
 1/5 anonim ***** válasza:
50%
2012. jún. 19. 10:08
 2/5 anonim ***** válasza:
64%

Szerintem simán lehet, a németből adódóan alapból 80%-át megérted. :) (Én legalábbis így vagyok vele, tök jól elbeszélgettem egy holland sráccal: ő hollandul, én németül :))

Tankönyveket sajnos nem ismerek, mert még komolyabb szinten nem foglalkoztam a nyelvvel, viszont mindenképp tanácsolom, hogy nézz honlapokat, szinkronizált filmeket (nehezítheti a dolgot, hogy ők nem mindent szinkronizálnak, de azért találsz, pl. gyerekeknek szóló filmeket, meséket.)

Olvass könyveket, internetről lehet letölteni gyakorlatilag bármit.

Hallgass zenét, az is sokat segít a kiejtésben, főleg, ha megvan a szövege is.

Én így tanulom a spanyolt, és nagyon jó szerintem. :)

Tankönyvet majd biztos tud olyan ajánlani neked, aki hollandot tanul, persze azt is érdemes átnézni majd.

(Amúgy többféle holland is van, ezt nyilván tudod, gondolom arra gondolsz te, ami a "sztenderd", ezt nevezik az angolok "dutch"-nak, ezt lehet megérteni a német segítségével.)

2012. jún. 19. 10:16
 3/5 anonim ***** válasza:
Taal vitaal, Klaare taal. Ezek mondjuk full hollandul vannak, de eleinte egy kicsit szótárazol, utána belejössz.
2012. jún. 19. 10:22
 4/5 damdam válasza:
91%

Szia!

Sajnos olyan könyvet nem tudok ajánlani amit tanár nélkül is lehet használni. Valamilyen szinten mindig szükség van tanárra, de értem a szituációdat, én is pont ugyanebben a helyzetben vagyok.

Hollandul tanulok én is, ezeket a könyveket használom:

Teach Youself Dutch Grammar (angol) - Ez csak nyelvtan, de vannak hozzá feladatok a megoldásokkal együtt. A nyelvtani szabályok magyarázata szerintem könnyen érthető. A feladatok egyszerűek, sajnos nem túl kreatívak, de arra jók, hogy berögzüljenek az egyes szabályok.

Ezt szoktam kiegészíteni a Basic Dutch - Grammar and Workbookkal (Routledge) (szintén angol) és ennek az Intermediate szintű párjával. Nyelvtan meg feladatok ez is, szerintem kicsit nehezebb, magasabb szint. Egy-két dolgot máshogyan magyaráz, mint a fentebb említett. (Az én taktikám az, hogy egy helyről "megértem" a lényegét pl. annak, hogyan használja a holland a befejezett jelent, és egy csomó más helyről meg hozzáolvasok, veszek még gyakorlatokat, és így finomítom a tudásom. Szóval szerintem érdemesebb több könyvet is használni.)

Aztán még: [link]

Magyarul nincsen feldolgozva teljesen az anyag, de ha angolul tudsz akkor nincs probléma, mert úgy viszont igen. Nekem nem ez az elsődleges forrásom, mert ez szerintem már erősen középszint, ahol még nem tartok, de egynek jó.

Van még ez az Intensive Dutch Course (Routledge) könyv is, amit én személy szerint kifejezetten nem szerettem. Nem csak nyelvtan, hanem hallás és szövegértés, stb. is van benne. Ami nekem nem tetszett, leírom mert hátha hasznos lehet, hogy sokszor úgy akart megtanítani pl. egy nyelvtani szerkezetet, hogy annak csak a használatára tért ki, arra nem, hogy hogyan kell nyelvtanilag összerakni. Nekem úgy elég üresnek tűnt az egész, nem tudtam úgy igazán megérteni, hogy miről is van szó.

A szövegértés, hallás utáni értés gyakorlására főleg internetes forrásokat használok:

Rádió [link]

Rövid podcastek [link]

Itt újra lehet nézni holland TV-műsorokat [link] (néhol van holland felirat, ami a kiejtés gyakorlása szempontjából sokkal értékesebb, mint az angol vagy a magyat felirat)

Egynyelvű holland szótár, van benne kiejtés, példamondatok is többek között. Speciel nekem ez a kedvencem, szerintem nagyon hasznos: [link]

Helyesírási szótár. Jó mert benne van a szótagolás, ami elég fontos a holland nyelvben: [link]

Hangoskönyvek: [link] (Szöveg sajnos nincs a hanghoz :()

És persze van egy csomó internetes folyóirat is, én onnan veszem az olvasnivalót.

Rendes papír szótárként én a Grimm Kiadó Holland-Magyar szótárát használom. Nagyon drága volt, spóroltam is rá rendesen, de megérte megvenni.

P.S. Bocsi a hosszú válaszért, meg tudom, hogy nem csak tankönyvekre tértem ki, de egy cipőben járunk és gondoltam leírom amit eddig tapasztaltam.

P.S. 2.: Ahány ház annyi szokás: nekem először a nyelvtant kell valamilyen szinten elsajátítanom, hogy tudjak pl. a beszéddel foglalkozni. Ezért is nem soroltam fel olyan "átfogó" nyelvkönyveket amikben minden van, mert olyanokról nincsen tapasztalatom :/

Remélem hasznos volt a válaszom :)

2012. jún. 21. 10:06
 5/5 anonim válasza:
melyik varosban elsz?
2015. aug. 21. 00:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!