Hogyan jegyezzem meg az angol szavakat? Sehogy nem tudom megjegyezni őket:/ 1-2 hét után teljesen elfelejtem = ( (
Beszélgess, ez az egyetlen hatásos módszer.
VAGY: fordítsd le magadban ami eszedbe jut magyarul. MINDENT. Nem szabad kivételezni, az a gyengék sajátja. Ne spórolj, ne egyszerűsíts, amit ki szeretnél mondani, azt tudd ÚGY vissza adni, ne valami hasonlót keress, mert akkor megszívod nyelvvizsgán. Ugyanis sok embernél nem működik ez az egyszerűsítgetős módszer, és ha te is ilyen vagy, akkor csak nézni fogsz a vizsgáztatóra, mondani meg nem fogsz tudni semmit, vagy nagyon belegabalyodsz abba, amit mondani szeretnél. Javaslom beszélgess egy ismerősöddel, aki tud angolul (nem muszáj olyan jól tudnia mint neked, segítsétek egymást). Ebben az a jó, hogy neki mások a gondolatai, mint neked, így valószínűleg elő fognak kerülni azok a szavak, amiket elfelejtettél. A magolás a legtöbb embernél nem eredményez tartós tudást. Úgy látszik nálad sem. Amikor az ezer kérdés ezer válaszból tanulsz, azt is inkább úgy tedd, hogy átolvasol egy adott témát, vagy témarészt, utána pedig saját magad írsz egy fogalmazást a témában. Az nem célravezető, ha ugyanazt próbálod visszaadni. A szavakat is amikor tanulod, mondd vissza magadban, ha esetleg eddig nem tetted volna meg minden esetben.
További tanácsom, hogy NE szavakat tanulj, hanem SZÓKAPCSOLATOKAT (például mondatokat), ez a hatásos tanulási módszer. Gondolom, hogy középfokú ezer kérdés ezer válaszból tanulsz. Ezt abból gondolom, hogy a felsőfokú nyelvvizsgára készülők nem tesznek már fel ilyen kérdéseket. A könyv szókincs részéhez két hozzáfűznivalóm is lenne:
1. Nem csak a szókincs és a szöveg fontos, hanem a 'sketch answers' rész is.
2. Az ezer kérdés ezer válasz középfokú nyelvvizsgához kiadott változata fenntartásokkal kezelendő, nagyon rossz definíciók vannak a szavakhoz (bár a sztaki még ennél is rosszabb). Nem elég azt tanulnod, mert:
A. nincs mellette, hogy mi a szófaja a szónak, innentől kezdve viszont lehet főnév, melléknév, határozószó, és anyámkínja is.
2. nincs mellette, hogy milyen szituációban használható especially / particularly. Ehhez használj EGYNYELVŰ szótárakat. Cambridge and Oxford a legjobb. Én az Oxfordosat javaslom, az Advanced Learner Dictionary-t. Sokkal jobb, ha angol definíciót látsz a szóhoz, mintha csak egy magyar szót, mert az angolban benne lesz az is, hogy milyen helyzetben tudod használni.
Ennyi, sok sikert, kevesebb szívást. Írásbelire egynyelvű szótárat is vigyél.
én úgy tudok jól szavakat tanulni, hogy minden szóhoz hozzákötök valamit, amiről eszembe jut.
pl. koreaiul az ül az 'anja' és úgy jegyeztem meg, hogy a suliban egyik órán egy Anjali nevű lány ül mellettem:D azért ezt a példát mondtam, mert én koreaiul tanulok, de angollal is működni fog!
az előttem szólók nagyon kimerítően írtak már neked, esetleg azzal tudnám kiegészíteni, h ismételt a már megtanult témákat, csak olvasd el még egyszer, mielőtt újat tanulsz.
amúgy szerintem az a könyv nem a legjobb, de ha abból neked jó tanulni, akkor jó! esetleg színesítheted kihúzókkal. egy-egy szókapcsolatot kiemelsz zölddel, az igéket kékkel. ez akkor jó különösen, ha vizuális típus vagy.
Magyarban milyen szöveg az amire gyakran emlékszel? Megjegyzel pl. dalszövegeket, könyvekből idézeteket? Tanuld meg ezeket vagy olvasd/hallgasd angolul, és a szövegről, mondatról eszedbe fog jutni a szó.
Egy másik trükk amit szoktak ajánlani, azoknak akiknek pl. a vizuális memóriája a jó: alkalmazz asszociációs trükköket. Pl. itt van a "curtain" (függöny) szó. Ez hasonlít a magyar "körte szóra. Képzelj most magad elé egy körtemintával díszített függönyt. Megvan? Ha szerencséd van legközelebb mikor erre a szóra gondolsz, beugrik majd a kép és eszedbe juttatja hogy körülbelül hogy hangzik a szó.
Mindig az a legjobb módszer tanulásnál, ha minél több kapcsolatot építesz ki a fejedben amiről valami eszedbe tud jutni. Ha pl. egy angol szót már: össze tudsz kapcsolni a latin eredetével; emlékszel egy szófordulatra, amiben használják; tudod majdnem az összes jelentését; ismersz egy verset, amiben ez a rím; ismertél egy fura angol nőt, aki furcsán ejtette; stb. az már egy emlékezetből könnyen előhívható szónak számít. Ha nincs időd filmeket, könyveket, élő beszélgetéseket használni, akkor találj ki -bármit-, amihez kapcsolhatod. Akár írj fel egy papírra öt szót és jegyezd meg a sorrendet vagy akármi. Nyelvi játékok is hasznosak lehetnek.
Keresd fel az angolnyelvtanitas.hu oldalt, ahol rengeteg hasznos tipp van a szavak / kifejezések tanulásához. Az előző hozzászólókkal teljesen egyetértek, így lehet és kell gyorsan és hatékonyan tanulni. A legfontosabb: készíts kártyákat, amikre szókapcsolatokat félmondatokat írsz.
pl. doctors go abroad to work.
A másik oldalára a kártyáknak írd rá a magyar jelentésüket, és mindig magyarról angolra tanulj. Minden témakörhöz készíts kártyákat, amiket végy elő mindennap többször 5-10 percre,és így állandóan ismételsz, ami a kulcs bármi megtanulásához. A napi sok 5 perc összeadódik, többet ér mint heti kétszer 1 óra. Az említett oldalt nézd meg, mert minden nyelvtanulónak csak ajánlani tudom.
(angoltanár vagyok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!