Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Melyik a híresebb: a Bolognai...

Melyik a híresebb: a Bolognai Egyetem vagy a berlini Humboldt?

Figyelt kérdés
2010. máj. 23. 11:06
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
eddig csak a bolognai Egyetemről hallottam, szívunk mi Magyarok is miatta rendesen...
2010. máj. 23. 11:14
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Humboldt
2010. máj. 29. 16:28
 3/6 anonim ***** válasza:
Szerintem a bolognairól már többen hallottak, mint a másikról. De nem biztos hogy jobb is!
2010. máj. 29. 18:49
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
A Bolognai Egyetemről már halottam,de a másikról nem.Szerintem az híresebb,többen hallottak róla.De,hogy melyik jobb azt nem tudom.
2010. máj. 29. 21:43
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez attól is függ, mit akarsz tanulni.

Én a Humboldt-ot mondanám (egyébként magam is oda készülök, igen elismert, jó egyetem)

2010. máj. 30. 00:11
 6/6 anonim ***** válasza:

Én most fejeztem be a PhDt a Humboldton, diplomat becsben csinaltam, olaszországot nem ismerem.

A Bolognai folyamatnak talán nincs sok köze az ottani egyetemhez, még akkor sem, ha ott írták alá az egyetem történelmi jelentösége miatt.

A Humboldt a német és egyben az európai átlag fölött van valamivel, nála jobb és jobbnak is számít pl. München(LMU és TU), Heidelberg, Göttingen, és aztán vannak a csúcsegyetemek, mint a Zürichi ETH vagy a londoni Imperial v. a UCL.

Azt kell mondjam, Német nyelvterületen(20 évet éltem ott) az olasz egyetemek valahogy nem túl elismertek, sztem MOn is Németországnak magasabb a reputációja.

Elöször is, ez a dolog nagyon attól függ, milyen irány érdekel!

Jobb, lenne, ha legalább a kart megírnád, hogy milyen szak(ok) kal kapcsolatban kérdezed.

Bölcsész szakok minöségének ugye elég kevés köze tud lenni a TTKs szakokhoz, nincs nagy átjárás, a nem-kampusz egyetemeken esetleg más városrészben is vannak.

A Humboldton és a Freie-n bizonyos humán szakok európai élvonalban vannak (l. rankingeket a másik threadben), de gondolom pl. informatika "csak" kb a német átlag körül lehet (ame persze még mindig a BME fölött van).

Nem árt emlékezni, hogy a Német egyetemeknek már nagyon régen sokkal több pénzük van mint az olaszoknak, ezért több jó német szak van mint Olaszországban. A pályáztatási kultúrát is átláthatóbbnak gondolnám, kevésbé fordul elö, hogy a gyengébbet választják professzornak, mert jobbak az összeköttetései (tudok ellenpéldát is...)

De Te reputációt kérdeztél, nem objektív ítéletet, igaz?

Tudd, hogy a válasz nyilván régiótól függ! csak pár egyetem van a világon amit mindenhol, vagy egy kontinensen elismernek, a többinek az elismertsége kvázi csökken ahogy "távolodunk" töle, nem feltétlenül km-ben.

Pl. a Bécsi Egyetemet nálunk meg a német nyelvterületen eléggé elismerik (al. 1365, legnagyobb legrégebbi, stb) de mai szemmel több történelme van mint jelene, najó ez gonosz volt:p De Angolszász területen már nem annyira ismerik. GBben relatíve preferálják a belföldi es angolszász egyetemeket, Londonban sokkal jobban látják mi van sydneyben mint budapesten, nnapersze azért az ETH zürich-et Univ.Liverpool elöttre tennék.

Mint mindent ami sok embert érdekel, ezt is kutatják, megpróbálnak objektív képet kialakítani, kvázi egy bizonyos körben végzett közvéleménykutatással. Példaul az egyik ismert ilyen cég, a THE(angol) ezt az eredményt hozta ki az elsö 100 helyre(metodologiat l. ott):

[link]

Humboldt: a 71-80 helyezettekhez sorolták.

és - egyetlen olasz egyetemet sem találtam a listan (Ctrl-F "Ital"!

Nnamost azért a reputáció nem azonos a minöséggel, a Humboldt szerintem fölül van becsülve, talán azért mert a Humboldt testvérek találták ki a 'modern' Tanító-Kutató egyetemet, és ez amerikában is "köztudott" mármint bizonyos körökben. Csak azóta volt negyven év kelet-berlin...

egy egyetem minöségét "objektíven" megbecsülni megintcsak nem tul jol definiált feladat, lást a #8-as választ itt (perszehogy tölem van)

http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanula..

De megtudhatjuk mi a háttér? Miért pontosan ez a kettö érdekes?Gondolom, nem pont ezekre vettek föl...? Milyen szak/ok érdekelnek?

Pl. Berlinben 4 nagy egyetem van ha Potsdamot is belevesszük, nem minden célra a Humboldt a nyerö. Ha meg pl. katolikus egyházi karriert akarsz, akkor meg nyilván Bologna.

2013. aug. 5. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!