Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ha az iskola házirendje nem...

Ha az iskola házirendje nem tiltja akkor? (Folyt lent)

Figyelt kérdés
...akkor ha előzetesen szólók az elején hogy a gyerek notebook-on fogja írni az órai munkát (kivétel matematika, rajz, stb...) akkor nem mondhatja az az igazgató hogy nem engedi? Általánosba jár a gyerek most lesz 8.-os.
2009. aug. 14. 00:15
1 2 3 4 5 6
 1/58 anonim ***** válasza:
94%
Ha a házirend nem tiltja, akkor az még nem biztos, hogy szabad. Erre az iskolaigazgató nem adhatna egyértelmű választ, mert a tanárok oktatási szabadsága kiterjedhet erre az esetre is. Minden tanár maga dönti el, milyen módszert alkalmaz az oktatás során. Tehát, ahány szaktanár, annyi engedélyt kellene kérni. Én például magyar-történelem szakos vagyok és nem venném szívesen, ha a tanítványom a klaviatúrán "zongorázna", míg a többi bőszen körmöli a dolgozatot. Már csak azért sem engedném meg, mert a lurkó elfelejt kézzel írni. És ez a világ még nem az a világ, bár valószínűleg az is eljön.
2009. aug. 14. 00:26
 2/58 anonim ***** válasza:
77%

A gyerek nem fogja tudni notebookon írni az óra munkát, mert :

- füzetben kell leírni, amit a tanár kér, hogy mindenki írja le...

- senki nem fog őrá várni, hogy 2 ujjal hogyan pötyögi le végre azt az 1 mondatot...

- az iskola nem fog a gyereknek villamos áramot és csatlakozót biztosítani a notebookhoz, mert az csak max.1,5-2 órát tud működni akkuról...

Elhiszem, hogy szeretnél "villogni" a notebookoddal, de ezt legfeljebb szünetben tudod megcsinálni (bár nem ajánlom, hogy bevidd az iskolába, mert ha netán eltűnik, vagy leesik, vagy bármi baja lesz, az iskola nem vállal érte felelősséget!).

2009. aug. 14. 00:27
 3/58 anonim ***** válasza:
84%
Biztos ha modern az iskola, akkor megengedik a tanárok. De én sem ajánlom. Elfelejt tényleg kézzel írni, és csúnya lesz az írásképe, ami eléggé hátrányos lehet későbbiekben (érettségi, főiskola), ahol mindenképp kézzel kell írni a vizsgát. Másrészt nem tanulja meg a jegyzetelést, ami újból csak fontos lehet főiskolán. Gondolom nem tud 10 ujjal vakon gépírni, szóval eléggé lassan gépelne a gyereked. Az nem elég jegyzeteléshez, hogy gyorsabban, esetleg 4 ujjal ír. Másrészt teljesen más írni, mint szerkesztetten írni. Nehezebb a felsorolást elintézni. Füzetben simán beljebb írsz, notebookon azért nem így megy. A tanár esetleg úgy érezheti, hogy fel akar vágni a lurkó, és esetleg szigorúbban osztályozza őt. Ha unalmasnak találja az órát, akkor meg elkezd játszani, filmet nézni. Szerintem csak akkor van értelme, ha valami speciális indok van. Én egy fiút ismerek, aki gimnáziumban laptopot használt, dolgozatot is azon írt, de ő látássérült volt. Szóval én nagyon átgondolnám a laptop használatát. Annak ellenére, hogy nekem is van, tudok gépírni is, mégsem használom órákon fősulin sem. Több a hátránya, mint az előnye. Jah és elég egy vírus, és veszik minden, ha nincsen éppen biztonsági mentés.
2009. aug. 14. 00:32
 4/58 anonim ***** válasza:
84%

Mivel általános iskolában a tananyag szerves része a kézzel való írás, nem hiszem, hogy megengednék. Esetleg ha papírotok van arról, hogy diszgráfiás a gyerek, akkor lehet ilyen módszereket kérelmezni. Egyébként a helyedben nem tenném ki a gyerekem ilyesminek, a gyerekek nem szeretik, ha valaki kilóg a sorból, nagy eséllyel kiközösítenék, megutálnák a többiek.

Egyébként miért akarjátok? Nyomós oka van, vagy ez valamiféle megalománia?

2009. aug. 14. 00:53
 5/58 A kérdező kommentje:

Felsorolok pár érvet:

Nem kéne a gyerekre várni mivel vakon ír nagyon gyorsan, pont ezért szeretnék neki mert hát kényelmesebb is mint körmölni, és gyorsabb is. Áram nem kéne hozzá mert nem egy kis olcsó notebookot szeretnék venni neki hanem egy olyan ami több mint 5 órát tud működni, már ötödikes korukban megtanultak jegyzetelni és vázlatot írni, írni kétlem hogy elfelejtene ha már csak az egyetemeket nézzük szinte ott mindenki számítógépre ír, mégis tud írni kézzel,

2009. aug. 14. 02:03
 6/58 A kérdező kommentje:

Bocsánat lemaradt, hogy a dolgozatokat természetesen PAPÍRRA írná KÉZZEL, nem járja hogy nem figyel oda a tanár fogja és két gombnyomással bemásolja a dolgozat anyagát, és legfőképpen hogyan mutatja meg a tanárnak hogy mit írt?

De ilyen hogy matematika, rajz, technika füzetbe menne de most sokkal de sokkal kényelmesebb a történelem vázlatot legépelni mint 2-2,5 oldat kézzel leírni.

2009. aug. 14. 02:05
 7/58 A kérdező kommentje:
Ja, igen és semmi baja nincs a gyereknek, csak szeretnék már régóta egy laptopot/notebook-ot itthonra vagy a gyereknek ha megy valahova kirándulni vagy táborba, akárhova. Csak ő felvetette hogy majd ha megyek be év elejét elintézni hogy angolt tanulhasson ne németet (egy éve angolt tanul külön és sokkal sokkal jobban megy neki mint a német, mint a német ... alig tudott kapni egy hármast év végén) hogy akkor ha már ott vagyok kérdezzem meg hogy nem-e használhat egy kis füzetméretű gépet mert az kényelmesebb gyorsabb és ha pl.: az egyik osztálytársa beteg könnyen email-ba eltudja neki küldeni a leckét mert mindig ő az aki küldi a pajtásainak a leckét és fárasztó beszkenneli, tömöríteni, betölteni, elküldeni több mint 5-6 oldalt.
2009. aug. 14. 02:10
 8/58 anonim ***** válasza:
89%

Én mint leendő nyelvszakos tanár, nem engedélyezném, több okból sem:

-a gyerek írásképe nem fejlődik, ennyi idős korban még nem rögzült, a notebook-kal való jegyzetelés tompítja az íráskészséget

-gondolom a gyerek így is épp elég időt tölt otthon, szabadidejében a gép előtt, nem kell még ezzel többletmódon fokozni a látásromlást

-elmélyítheti a tanulók közti szociális különbségeket, hogy a gyerek laptopot hord az iskolába, a gyereked izolálódhat

-ma már minden iskola megfelelő oktatástechnológiát alkalmaz, tehát ha számítógéppel/internettel kell valamit szemléltetnünk a lurkóknak, az biztosított

-könnyen megsérülhet, megrongálódhat a gép, esetleg ellophatják a gyerektől

megjegyzem: nem igaz, hogy ma már mindenki laptopra viszi be az egyetemi előadásokon, szemináriumokon elhangzottakat. Magam laptopot az egyetemen kizárólag prezentációknál használok és a csoporttársaim is. Órán hagyományos módon jegyzetelek.

valaki írta fentebb, hogy tanárfüggő, ki enedélyezi a saját óráján, ki nem.

2009. aug. 14. 02:32
 9/58 anonim ***** válasza:
89%

Én nem hiszem, hogy a tanárok támogatni fogják ezt az ötletet...

Az órai tananyagnak (jegyzeteknek) a füzetben a helyük, tanulásnál is könnyebb elővenni, mint a notebookból böngészni.

A tanárok időnként ellenőrzik a füzeteket (8-ban is!) és gyakran osztályzatokat adnak rá!

(A fiam tavaly volt 11-es, a középiskolában még a helyesírást is osztályozzák minden tantárgynál.)

A tanárok nem fogják a fiad notebookját beszedni, vajon melyik órán mit írt le!

Használjátok OTTHON a notebookot, ahogy akarjátok, de az iskolában egyelőre még nincs helye.

És mégis hogy képzeled?

A házi feladatokat is számítógépbe írja majd a fiad?...

Amúgy nekünk is van több notebookunk itthon, de még soha nem jutott a gyerek eszébe, hogy bevigye a suliba és ott azon dolgozzon! (Nekünk, a szüleinek sem!)

Én például azt sem támogatom, hogy mobiltelefont vigyenek a gyerekeim az iskolába, mert annak ott semmi helye!!!

Nem azzal segíted a fiad, ha különcködésre bíztatod, hanem azzal, ha megtanítod neki : tartsa be a rendet, ne különcködjön!

Ne azzal akarjon a gyereked kitűnni, hogy órákon kicsapja a notebookját a padra (és óra alatt passziánszozik), hanem figyeljen az órákon, tanuljon rendesen, olvasson hozzá az anyagokhoz, stb.

Szóval, ha azért akarsz a gyerekednek most iskolakezdésre notebookot venni, hogy az iskolában használhassa, teljesen fölösleges pénzkidobás, mert most borítékolom, hogy egyik tanár sem fogja megengedni!

Inkább vegyél neki otthonra egy "ütős" asztali gépet és fizess elő neki nagysebességű internetre, mert ezzel az otthoni tanulását tudod segíteni.

Nagyon jó lexikonokat, enciklopédiákat, interaktív nyelvtanító programokat lehet vásárolni, és a számítógépen tanulni a segítségükkel.

Nem tudom, te hányszor voltál eddig szülői értekezleteken (én minden évben többször!), mert ott azonnal érzékelnéd, hogy a tanárok nagyon nem bírják a szülők "ötleteit", kifejezetten utálják, ha a szülők szeretnék előírni nekik, hogyan tanítsanak...

Mondjuk ezt nem is csodálom, mert némelyik szülőnek elképesztő ötletei vannak!

DE : lehetnek saját ötleteid, ha magániskolába íratod a fiad! Ott az 5-6 fős osztályokban lehetnek egyéni kérések, sőt egyénileg is hajlandóak tanítani a fiadat, ha van elég pénzed rá.

2009. aug. 14. 02:39
 10/58 anonim ***** válasza:
91%

Na én ezt a világot tartom igazán szánalmasnak. Jó hogy nem felfogadsz valakit mellé, hogy lekörmölje az órai anyagot, mert jaj szegény két három oldalt kell leírnia az órán. A többi száz gyerek is ezt csinálja, mégsem lett bajuk a dologból. Megtanulni nem akarod helyette, mert "jaj szegény"???

Csak abba gondolj bele, hogy milyen viszonyoknak teszed ki a gyereked és a többi osztálytársát. Te megteheted, hogy vásárolj egy notebookot, mert van rá pénzed, a padtársa szüleinek meg pl épp, hogy telik iskolatáskára meg füzetekre.(tudod mennyire rosszul tud esni az ilyen?) Elvonja a társai figyelmét és mindenki a notebook-al lenne elfoglalva nem az órai anyaggal.Lehet, hogy a gyereknek kényelmesebb lenne (mert ha jól látom ő befolyásol, ő kérte tőled, hogy kérdezzed meg) de ekkora szabadságot ilyen korban vétek megadni. 17 évesen kierőszakol majd egy jogsit meg egy autót mert az kényelmesebb, mint busszal vagy gyalog járni a suliba? Nemár...

Mi is annak idején körmöltünk ahogy tudtunk, és annyit írtunk le az órai anyagból amennyit tudtunk, ha a tanár épp nem volt hajlandó kétszer elmondani. nem véletlen tanítanak kézzel írni. Az egyetemen vagy főiskolán el lenne veszve, mert ott 5x annyit kellene körmölnie, mint általános iskolában (és bizony van olyan egyetemi tanár, aki nem tűri meg a saját óráján a notebook-ot, találkoztam ilyennel) Szerintem ráér majd még erre, főleg középiskolában kell ráedződnie a kézzel írásra. Érettségin haszna is válik talán belőle. Én nem engedném a saját gyerekemnek, hogy kilógjon a sorból. Ő miben más mint a többi gyerek, és miért éri ez a kiváltság. Az iskola azért van, hogy tanuljon és fejlődjön. Nem azért, hogy a számítógépe mellett butuljon.

Az meg hogy ő küldi el a barátainak az anyagot, is furcsa, hogy ő scanneli be meg hasonlók. Mi ezt annak idején ügyesen megoldottuk. Kölcsön adtuk a füzetet egy napra, és visszakértük még az óra előtti napon, hogy tanulni tudjunk belőle, vagy ha kellett a két óra közötti szünetet használtuk ilyen célra, hogy gyorsan átmásoljuk, amire szükség van. Ez már csak túl van bonyolítva. Már azt is szánalmasnak tartom, hogy kisgyerekek, alsósok mobiltelefonokkal rohangálnak és jobban tudják kezelni,nyomkodni ahelyett, hogy megtanulják leírni a saját nevüket.

A nootebokhoz még hozzáfűzném azt, hogy szörnyű lesz a gyerek helyesírása, mert a word is néha tud hülyeségekre javítani egyes szavakat.

ne haragudj, lepontozhatsz (többiek is) de merőben szánalmasnak tartom, hogy egy 14 éves gyerek, ennyire elkényelmesedjen. Bele sem merek gondolni mi lesz vele a későbbiekben...

2009. aug. 14. 02:55
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!