Elfogadják a jelnyelvet nyelvvizsga helyett?
csakha szakmailag bővített nyelvvizsgát teszel belőle XD
egyébként CSAK olyan nyelvek elfogadottak, ahol van írásos műszaki-gazdasági nyelv.
Nem annyira egyszerű, mint amennyire gondoljátok. Átlag képességűek sem boldogulnak jól, főleg a jelértésben. Ezt csak tisztázni akartam...
Nem fogadják el, csak ha hallássérülésed van, felmentést kapsz a nyelvvizsga kötelezettség alól. De nyelvvizsgaként akkor sem fogadják el, mivel még államilag nem elismert önálló nyelv.
Nemrég született valami törvény, de a részleteket nem tudom. Itt lehet utánanézni
A törvény bonyolult, sok minden a részletekben van elrejtve, érdemes utánanézni, gondolom a SINOSZ tud szóban is mondani róla részleteket.
Ami meg ez egyetem szabályzatát illeti: ha ügyetlenül van megfogalmazva (pl. slampos, logikailag többféleképpen értelmezhető, vagy csupán köznyelvben használatos, de hivatalos definíció nélküli, homályos fogalmakat használ), akkor esetleg bele lehet kötni, akár jogász segítségével.
Itt ezt írják:
Jelnyelv akkreditálása
2010. 10. 22.
Van-e esély arra, hogy akkreditált nyelvként elfogadják a jelnyelvet?
Én szociális munka szakos hallgató vagyok, szerintem ebben a munkakörben fontos volna az ismeret.
A jelnyelvet jelenleg is több intézményben lehet tanulni (pl. ELTE, Miskolci Egyetem, illetve szakképesítést adó jelnyelvi tanfolyamokat is szerveznek pl. itt: [link] A nyelvvizsgaként való elfogadtatása, a vizsgáztatás rendszere kidolgozás alatt áll. A SINOSZ honlapján olvasható a Jelnyelvi képzések Európai Referencia Keretek szerinti szintleírása ( [link] Hogy mikorra várható a jelnyelv akkreditációja, ma még nehéz megmondani. Ha újabb hírünk lesz e témáról, honlapunkon beszámolunk róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!