Mi a szófaja a: félénken, indulnom, kell, velem, hajlandó, mindig, néhányszor és tegnap szavaknak?
félénken : határozószó
indulnom: főnévi igenév
velem: személyes névmás
hajlandó: melléknév
mindig: határozószó
néhányszor: számnév
tegnap: határozószó
Nem vagyok mindegyikben 100%-ig biztos, de remélem jók.
A magyarázat után nem gúnyolódásból írom az osztályt, csak azért, ha kicsi vagy, nehogy lebukj. :P
félénken: ragozott melléknév
félénk = belső tulajdonságot jelölő melléknév (6. osztály)
- en rag= határozórag (8.oszt)
indulnom: ragozott főnévi igenév
indulni = főnévi igenév (6. o.)
- m = E/1 személyű igei személyrag (8.o)
kell: ige (6); kényszert kifejező folyamatos segédige (középsuli)
velem: ragozott személyes névmás (6. o.)
- vel ragból képzett énvel - em ; velem rövidült alakja (középsuli)
hajlandó: beálló melléknévi igenév
hajl (ik) =igető
- andó = képző (mind 6. o.)
mindig: gyakorító időhatározó szó (vége 6. o, eleje középiskola)
néhányszor: ragozott számnevet helyettesítő általános névmás (6. o)
néhány számnevet helyettesítő általános névmás
- szor = számhatározó rag
tegnap: időhatározó szó
Úgy látszik, szakmai vitába keveredek/keveredünk az előttem szólóval:
1. Szerkezetben hogyan viselkedik? A "hajlandó valamire" szószerkezetben szerintem a "hajlandó" nem egyértelműen melléknév, erősen megjelenik benne az igei tulajdonság.
2. A szótő alapjelentéseinek egyike a hajlik, azaz akar valamit, elfogad valamit. (Hajlik a jó szóra; hajlik a pártosságra)
3. A szó kérdése a "milyen", ami a melléknévnek és a melléknévi igenévnek a kérdése. (Ebben melléknévi a tulajdonsága)
4. Abban igazad van, hogy ma már (a nyelvszűkülés következményeként) az átmeneti szófajokat (Pl. melléknévi igeneveket) inkább csak főnévként (folyamatos) vagy melléknévként emlegetjük a taníthatóság miatt.
Egyáltalán nem jelenik meg benne az igei tulajdonság, kizárólag melléknévi, jelentésében a cselekvés nem játszik szerepet. A hajlamos valamire hasonló jelentésű szóban fel se merül az ige. A beálló melléknévi igenevek különben is ma leginkább tárgyas igék szenvedő jelentésű alakjaiban szerepelnek, pl megírandó levél. A többi alak régies vagy melléknévvé vált pl a szerencse forgandó. Egyébként a szófajokat nem én döntöm el, hanem a Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete, és az Értelmező kéziszótárban ellenőrizhető.
(A keveredik ikes ige, és én a magam részéről ápolom a nyelvi hagyományokat azzal, hogy legalább a ma meglévő egyetlen alakjában úgy is ragozom.)
Kedves kérdező! :)
Mint látod, izgalmas szakmai vitára inspiráltál bennünket.
A hajlandó - t (mivel ragtalan) valóban bármely kéziszótárban megnézheted, a szavak után rövidítve ott a szófaj is.
A számodra helyes választ mi nem tudjuk pontosan megadni, a magyartanárodnál a labda, aki ezt a feladatot feladta.
Mi pedig - ezt talán válaszoló társam nevében is mondhatom, remélem nem bántom meg vele - köszönjük a gondolkodtató feladatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!