Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémiai egyensúly, egyenlet,...

Kémiai egyensúly, egyenlet, aki érti a feladatot lenne olyan kedves és segítene nekem?

Figyelt kérdés

Nem értem a feladatot, a tanár feladott 3 oldal házit, a többit megtudtam csinálni de ezt a számolást nem értem, azt sem tudom, hogy kezdjek hozzá.

A feladat a következő:Állapítsd meg, hogyan változik az egyensúlyi állapot( merre tolódik el)!

-Egyenlet: 2CO(gáz)+O2(gáz)<->2CO(gáz)

*<-> ez a nyíl az oda vissza nyilat akarja jelenteni, mert ez egy kémiai egyensúlyos feladat.

Tehát a fő kérdés az volt, hogy hogyan változik az egyensúlyi állapot a reakcióban:

-a hőmérséklet emelésére

-a nyomás növelésével

-az O2 mennyiségének növelésével?

-katalizátor alkalmazásával?

-a CO2 koncentrációjának növelésekor

Az én kérdésem az lenne, hogy ezekre a kérdésekre miszerint kell válaszolni? És mi az, hogy egy reakció eltolódik? Hova tolódna el? Most már tényleg ez az utolsó lehetőségem, úgyhogy nagyon kérem, hogy esetleg tudna nekem segíteni valaki ebben? A válaszokat előre is köszönöm!

2016. ápr. 24. 18:54
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

No akkor vágjunk bele, egész a logika alapján működik tulajdonképpen. =)

Ugye ismernünk kell Le Chantelier-Braun elvét; a legkisebb kényszer elvét, mely kimondja, hogy ha az egyensúlyi állapotot valamilyen külső hatás éri, akkor a rendszerben felerősödnek olyan folyamatok, melyek igyekeznek a zavaró hatásokat kompenzálni.

Befolyásolható:

-hőmérséklet növelésével/csökkentésével

-nyomás növelésével/csökkentésével

-koncentráció növelésével/csökkentésével - akár a termék/kiindulási komponensek tekintetében

- +1 katalizátor alkalmazása - mely szorosan nem köthető ide, ugyanis nem az egyensúlyi helyzetet, hanem a reakció sebességét gyorsítja!

2 CO (g) + O₂ (g) ⇌ 2 CO₂ (g)

Ha a termékképzés (felső nyíl) irányát nézzük, akkor a folyamat endoterm lesz (reakcióhő > 0) energiát kellett befektetni, hogy végbemehessen a folyamat! Míg ha bomblik a termék akkor már exoterm lesz, hő fog felszabadulni (alsó nyíl).

1. Hőmérséklet emelése

Megfigyelhetjük, hogy a termék oldalon levő CO₂-molekulákat ez a fizikai változás arra fogja a késztetni, hogy akarva-akaratlanul is elbomoljanak, így több kiindulási anyag fog képződni (CO és O₂-molekula). Erre a rendszer válasza az lesz, hogy a mindenképpen a felső nyíl (termékképződés) irányába tolja el a folyamatot az egyensúly érdekében.

2. Nyomás növelése

Érdemes megjegyezni, hogy nem minden egyensúlyi folyamatot befolyásolhatunk a nyomás változtatással! Példának okáért a hidrogén-jodid képződési egyenletét írhatjuk fel: H₂ (g) + I₂ (g) ⇌ 2 HI (g). Ha összeszámoljuk itt a termék és kiindulási oldalon is megegyezik az anyagmennyiségek aránya - 2 molból 2 mol termék.

Azonban itt természetesen változást fogunk tapasztalni, mivel 3 molból 2 mol termék keletkezik. Ha növeljük a nyomást, akkor azzal tulajdonképpen a rendszerünk térfogatát csökkentettük. Csökkent a térfogat és jóval kisebb térben több kiindulási anyag fog összeütközni --> több termék keletkezik. Mi erre a rendszer válasza? Hát épp az ellentétes folyamat, hogy kompenzálja az egyenlőtlenséget, így az alsó nyíl (kiindulási anyagok) felé tolódik az egyensúly.

3. Koncentráció-változtatással - ez egyben a 3. és 5. pont

Kiindulási oldalon ha növeljük az oxigén mennyiségének koncentrációját, akkor jóval több kiindulási anyagunk lesz a bal oldalon. A rendszer hogyan reagál vajon erre? Természetesen eltolja a felső nyíl irányába a reakciót, hogy kiegyenlítse a folyamatot.

Ha növeljük a CO₂ koncentrációjának mennyiségét, akkor több termékünk lesz. Így éppen ellentétes folyamat fog lezajlani a rendszer válaszaképp! Így eltolódik az alsó nyíl irányába az egyensúlyunk, a rendszer sikeresen megoldotta a dolgot :D

4. Katalizátor alkalmazásával

Mint írtam, csakis ismételni tudom magamat, hogy nem lesz hatással az egyensúlyi folyamatra és nem tudja eltolni az egyensúlyt semerre! Pusztán a reakciósebességet gyorsítja az átalakulás irányába.

Próbáltam a lehető leglogikusabban megírni, bármi kérdésed van nyugodtan dobhatsz üzit. ;)

Nagyon egyértelmű dolgot tesz minden esetben a rendszerünk; a kiegyenlítődés a célja, mindig erre hajtanak ezek a folyamatok. Merően izgalmas témakör a kémiában :D

Üdv: egy leendő vegyész ;)

2016. ápr. 24. 19:57
 2/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, sokat segítettél!:)Sok sikert a vegyészeti pályán, de ahogy látom nem lesz gond!:)
2016. ápr. 24. 20:08
 3/3 anonim ***** válasza:

Szívesen! :)

Elnézést; Le Chatelier (Lö Sátelié) helyesen írva a francia fiziokémikus neve - a legkisebb kényszer megalkotója Braunnal :D

2016. ápr. 24. 20:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!