Fizikában a nagy U minek a jele? És mi a mértékegysége? A dinamika leckénél jött elő
És nincs benne a tankönyvben? Hát hüle egy taneszközöket gyártanak manapság.
Gyerekkoromban a feszültség jele volt, s mértékegysége a volt. :)
"Írd ide vagy szkenneld ide azokat a sorokat amiben előjött."
Miért? Ha egyszer a feszültség jele (OK, elektromos feszültségé) a fizikában, lehet másé is? Nem kekeckedni akarok, tényleg érdekel, hogy ez lehetséges-e?
Sok helyen. Pl. Delta Va=Ua-Va
U=mv
M
En arra tippelek hogy a lendületè nem?
> „Nem kekeckedni akarok, tényleg érdekel, hogy ez lehetséges-e?”
Persze, lehetséges, bármi jelölhet bármit. Csak le kell írni, hogy mit jelent.
A 19:23-as komment alapján sebesség dimenziójú, és gondolom, hogy konkrétan valamilyen ütközés után felvett sebességet jelent. De tényleg jobb volna, ha a kérdező hosszabban idézne a könyvből, esetleg a fejezet elejére lapozna, és alaposan végig olvasná, ami oda van írva, abból derül ki biztosan. (Vagy ha nem derül ki, akkor tényleg sz** a könyv.)
(Az „U=mv
M”-et U = m/M*v-nek értelmeztem.)
Ha dinamikáról van szó, akkor például itt az ütközés utáni sebességeket jelölik nagy U-val:
Tehát nem csak villamos feszültséget jelölhetnek vele.
> „A magam részéről teljesen el vagyok képedve, és minden létező kalapomat megemelem a reál tárgyak értői előtt. (Így utólag nézve el sem hiszem, hogy átvergődtem a fizikán és társain annak idején:)”
Hasonlóan érzek az irodalom iránt…
Sok mindent jelölhet, valóban az elektromos feszültség a leggyakoribb, illetve vele együtt a potenciál is.
Országonként, koronként, iskolánként eltérhetnek a jelölési szokások, amelyek a természettudományban soha nem kőbe vésettek. Az iskolákban viszont igyekeznek többé-kevésbé egységes jelölésrendszert fenntartani, legalábbis Magyarországon belül.
Tényleg a szövegkörnyezet segíthet eldönteni, ha valami nem szokásos jelentése van, de minden könyvben benne is kell lennie, hogy mit mivel jelölnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!