Hogyan bizonyították az ötödfokú egyenletek megoldhatatlanságát?
Nem vagyok matematikus, de szerintem ez a Galois-elmélet részeként van bizonyítva. [link]
Hozzáértő majd megmondja mekkora hülyeséget mondtam.
Nehezen.
Semmiképpen nem fér el ide.
Nekem matematika szakon sem tanították a részleteket, annyira bonyolult és terjedelmes.
Nem megoldhatatlan, csak nem lehet gyökökkel és a négy alapművelettel felírni a megoldását az egyenlet együtthatóinak a felhasználásával.
Azt pl, hogy x^5 =1 pl biztosan meg tudod oldani, legalábbis egy megoldását fel tudo írni.
Az általános megoldóképlet az ami hiányzik.
Pl x^5 -4x +1 =0
egyenletnek egyik gyökét sem lehetfelírni csupán gyökök és a négy alapművelet segítségével valamint egész számok felhasználásával.
A dolog megértéséhez kell valamennyi algebrai csoportelmélet és algebrai testbővítés elmélet.
Ha tudsz szerezni egy csoportelmelet tankönyvet azt jól rágd át mert az az egész alapja, azon alapul a test elmélet is. Ha az megvan akkor nem árt ha a test elmélet elött még jó alaposan áttanulod a gyűrű elméletet meg modul elmeletet, mert anélkül a test elmélet rendkívül macerás tud lenni.
Na és ha végeztél a tes elmélettel is, akkor nekimehetsz a testbővítéseknek.
Ha mindezt nem egyetemi előadásokon és gyakorlatokon csinálod végig, hanem magánerőből próbálod, akkor szerintem kb 3 év alatt meg is vagy az egésszel.
Galois elméletével könnyebb igazolni, de először anélkül igazolták! Ez ugyanis a Ruffini-Abel tétel.
A tétel 1824-ből származik, akkor Galois csak 13 éves volt még!
Itt alul a link - persze a tétel bizonyítását nem írják itt sem. Azt szerintem Fried Ervin: Általános algebra c. könyvében elolvashatod, ha van türelmed. (Nekem abból kellett tanulnom, de nem emlékszem rá már pontosan.)
(Az a könyv is Galois-elmélet egyik következményeként tárgyalja.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!