Mi az az "általános műveltség"?
- Mit jelent ez a kifejezés?
- Ki határozza meg, hogy mi tartozik bele?
- Hogyan változik? Ki változtathatja meg a jelentését, ki aktualizálhatja?
Egyáltalán mit kell nekem tudnom, hogy én általánosan művelt legyek? (Örülnék valamilyen listának, hogy mindent meg tudjak tanulni, ami kell ehhez.)
Köszönöm a segítséget.
Jav. követelmény
Tehát, hogy ne teljesen "tudatlan" legyél-
Pl.Ismerd egy picit a Bibliát is és abból történeteket
Tehát az európai kultúráról tudj (alap)dolgokat
Köszönöm a válaszokat.
Mindnyájan írtatok példákat.
Ha valaki nem ismeri pl. a Toldit az nem művelt? (Tegyük fel élt egyszer egy híres amerikai ember, aki nem halott róla. Azért ő még művelt lehetett, nem?)
Engem az érdekel, hogy az emberi fajra nézve mi ez, nem csak a magyarokra.
Pl. hogy tudd a négy matematikai alapműveletet használni az első 100 szám esetén, az valószínűleg benne van. És ez érvényes lehet minden jelenleg élő emberre, elhelyezkedésétől, nyelvétől függetlenül.
Ezért gondolom azt, hogy pl. a Toldi nem az alapműveltség része. Sokan ismerik a Kárpát-medencében és a környékén, de az emberiség számára nem alapműveltség.
Csak akkor még mindig az a kérdés, hogy mi az? Olyan, mintha mindenki maga döntené el ezt a kérdést, ha rákérdeznek. Ha mindenki maga dönti el az eddig elsajátított ismeretei alapján, akkor a fogalmat hogyan is lehetne objektíven megmagyarázni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!