Nyelvészek, a "sonkázatos" és "gombázatos" pizzanevek mintájára ez hogyan festene a kolbász szóból kiindulva?
az első
sonka, gomba: a-ra végződik,a kolbász- sz-re
talán kolbásszatos lenne helyes, viccesen
Ha már ragozod: a "szótő" (ha lehet így fogalmazni) a sonkázat és a gombázat. Ennek alapján a kolbászat lesz az új tő, a toldalékkal pedig kolbászatos.
(egyébként nyelvészetet tanulok, nekem így tűnne "helyesnek", de én elhiszem, hogy máshogy is tudjátok értelmezni :)
Olyasmi ez, mint az "állványzat" szavunk:
állvány - állványoz - állványzat
gomba - gombáz - gombázat
sonka - sonkáz - sonkázat
Ha ugyanezt a morfológiai felépítést követjük, akkor:
kolbász - kolbászoz - itt kicsit meglőve érzem magam, de talán "kolbászat"
Ugyanakkor ennél tovább én sem toldalékolnám: számomra a "sonkázatos" és "gombázatos" magyartalan szavak; ugyanakkor viccesek is - és pontosan ilyennek szánták őket.
Vagy kolbászozatos. :D
A pompázatos szóra hasonlít a sonkázatos.
Sonkás, gombás, kolbászos. A szó végi -s törlődik, helyette hozzátoldjuk azt, hogy -zatos.
a pompázatos se rossz, arra a gombázatos hasonlít,
nekem meg a kockázatos ugrott be, arra meg a sonkázatos hajaz jobban.
(a kolbászatossal az a baj, hogy semmire sem hasonlít, és még a többi kettőre is csak kicsit, de sebaj. ha a két esélyesből kell választani, akkor nekem is sz-szel esik jobban mondani.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!