BKSz, vagy BKV bérlet? Hogy is van ez?
Most leszögezem, hogy nem sok fogalmam van a kettőről.
BKV bérlettel lehet utazni metróval, villamossal, trolival, és busszal, Budapesten. Ez így oké.
Szerdán költözöm fel Pestre, mint diák. Szeretnék bérletet természetesen, mivel elég sokat kell majd utaznom tömegközlekedéssel. Kicsit utána néztem a BKV bérletnek, majd gondoltam, ez kell nekem, ez jó lesz. Egy ismerősöm viszont elkezdett beszélni valami BKSz bérletről, ami össze van vonva valahogy a VOLÁN-nal és a MÁV-val...
Ceglédről utaznék fel hetente kétszer. Azt mondta az ismerősöm, hogy ha BKSz bérletet veszek BKV bérlet helyett, akkor az nekem jobb lesz, mert olcsóbban megúszom valahogy... De miért is? Na, ezt ő sem tudta értelmesen elmagyarázni, így ha valaki felvilágosítana, akkor azt megköszönném :)
Régen volt két féle, de ma már csak egy fajta van, ezt Budapest Bérletnek hívják. Utazhatsz vele Budapest területén belül ezekkel:
- BKV busz, villamos, troli, metró, HÉV járata
- MÁV-Start és GYSEV személy, sebes, vagy gyorsvonata
- Volánbusz kijelölt elővárosi járata (ezeknek az elején BKSZ feliratú matrica van)
Tehát leegyszerűsítve: Budapesten belül szinte mindenre fel lehet szállni vele.
Ha Ceglédről jösz, a vonatjegyedet (vagy bérletedet) kérheted Budapest Bérlet kiegészítésként, és akkor csak a Budapesten kívüli utat kell fizetned.
A két mozaikszó jelentése:
- BKSZ: Budapesti Közlekedési Szövetség
- BKV: Budapesti Közlekedési Vállalat
Vonatnál pl. konkrétan neked csak ferihegyig kell venned vonatjegyet. Onnantól a bksz érvényes.
Másképp fogalmazva: eddig pl. nyugatiig vettél vonatjegyet miközben volt BKV bérleted, most a BKSZ bérlettel utazhatsz a vonaton a közigazgatási határig, illetve közig határtól.
Az első alkalommal végig kell venned jegyet, már ha addig utazol, ha addig nem intézed el a BKSz bérletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!