A bringások miért nem tisztelik a piros lámpát?
Nagyon sokszor látom Bp-en közlekedve,hogy a bringások előremennek a piros lámpánál,és szétnézés után át is mennek rajta (tisztelet a kivételnek!).De a piros rájuk is vonatkozik...Bezzeg ha elüti az autó,minden bringás veri a mellét,hogy szegény bringás,meg hogy az autósok milyen bunkók....
Nem a bringások ellen vagyok,de nem igaz,hogy ilyen alapvető és nagyon fontos szabályt nem lehet betartani...Az a 20-30 mperc változtat valamin??El kell indulni hamarabb....
Itt hozzá is kell tennem,vannak olyanok is,akiken látszik,van jogosítványuk,és tudják szinte minden szituációba,mi a helyes!!
"De rendőrt még nem láttam bírságolni ilyenért."
Én meg autóst nem láttam még megbírságolni ilyenért. A te logikádat követve akkor az autósokat sem bűntetik ezért.
Érted?
Attól, hogy te még nem láttál, ne támaszd alá azt a hamis feltevésed, hogy nem bűntetik meg a bringásokat. De, megbüntetik őket is.
Ugyanúgy feltehető a kérdés, hogy az autósok miért nem tisztelik a piros lámpát? Vagy a gyalogátkelőt? A házunk előtti átkelőnél a 80% üresen bámul maga elé, messzire elkerülve a tekintetem, nehogy véletlenül át kelljen engednie. A másik tipikus az, hogy gyorsan sávot vált, mert ha netán lelépek ő akkor is feloldozva érzi magát az átengedés kötelezettsége alól.
Nemrég én löktem vissza egy idősebb urat, mert a BKV busz elengedett minket, de egy szent szabálytisztelő autós polgár úgy döntött, hogy rohadjon meg a BKV megint megállt előtte, kivágott mögüle, majdnem letarolva minket. Természetesen megállás nélkül ment tovább.
Szükségtelenek az ilyen konkrét közlekedő csoportra kiélezett kérdések, mert nem emelhető ki 1-1- csoportra elszigetelt példa. A bringás ugyanúgy nem tiszteli a lámpát ahogyan az autós sem és a gyalogos sem. De bármi másról elmondható ugyanez.
És miért? Mert nincsen közlekedési kultúra Magyarországon.
3 példa:
1) 2004-ben Angliában jártam, kisváros főútja melletti járdán gyalogoltunk amit egy egysávos kis keresztutca szakított meg. Főúton jött egy kanyarodni kívánó autó, mi jó polgár módjára megálltunk. Ő meg sem kezdte a kanyarodást, hanem várt pár mp-et, utána már villogott, és kézzel mutatta, hogy menjünk csak át.
2) Ugyanezen kirándulás alkalmával a buszosunk alaposan eltévedt, és lányos zavarában fordítva, magyar rend szerint hajtott be egy kis körforgalomba. (2 sávos út keresztje 2db egysávossal.) 1 dudaszó nem sok, annyi nem hangzott el. Sőt, elég szűk volt a hely, szemből az autós kiugrott, és integetéssel segítette a sofőrt hogyan fér el.
3) Bécsben jártam nemrég barátaimmal. Zebrán átkeltünk, majd gyönyörködve a látványban, arra lettem figyelmes, hogy a teljesen kihalt utcán a zebrán átkelő gyalogos előtt a biciklis megállt. Jó tróger magyar módra kikerülhette volna, mert bőven volt hely, de nem, megállt. Megvárta, amíg átér, és ment tovább.
Oldalra néztem, és akkor láttam, hogy a barátaim velem együtt bámulják ezt az egyszerű és emberi szituációt olyan megigézve, mintha maga Jézus Krisztust láttuk volna.
Ezen kellene elgondolkodni igazán és nem a másik "kaszt" tagjaiban keresgélni a hibát... Azért nincs közlekedési kultúra, mert nincs is igény rá...
Csak gondoljuk át ezt a 3 szituációt hogyan zajlott volna le Magyarországon...
Az utolsó kettőnek...a kérdés nem arról szólt,hogy az autósok mit csinálnak,és mit nem...Hanem hogy a bringások...
Tedd fel te is a saját kérdésedet az autósokról,senki nem akadályoz meg benne...
Egy egész apró megjegyzés...ha az autó megáll a zebránál,a kedves gyalogosnak akkor már nem is kell szétnéznie???Undorító,hogy az autós kivágott a busz mögül,ez vitathatatlan...de pl többsávos útnál azért nem állok meg,ha a külső sávban megyek,mert ha én megállok,a belső sávban lévő nem fog,a gyalogos meg nem néz szét.Én nem akarom látni,hogy akrobatikáznak az emberek 4-5 méter magasba nyitott koponyával,inkább anyázzon,de lehet ezzel megvédtem az életét!!
A KRESZ-ben egy valamit soha ne felejtsen senki...nem annak van elsőbbsége,akinek a KRESZ szerint elsőbbsége van,hanem akinek megadják....
De visszatérve a kérdésemre ne az autósokat szidjuk,amikor nem azt kérdeztem!!!
én jàrok tömegközlekedést leszàmìtva mindenhogy. bàr smkp-t eladtam, mert azzal akár a birka autósok java majdhogynem megölt, gyalog majdnem a legbiztonsàgosabb, kocsival normàlisan jàrok, ezért vagyok ùtba, kerékpàrral meg az autòsok 10%-a nem kerül ki normàlisan. szoval csak én vagyok normàlis :-)
egyébként igaza van az elôttem szòlònak, kulturàlatlan birkákkal vagyunk tele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!