Egy tárgy mennyire "lóghat ki" az utánfutóról?
Azért rákerestem:
A KRESZ a túlnyúló rakományokkal két pontban foglalkozik:
47.§. (3) Zárt kocsiszekrényű jármű tetején rakományt elhelyezni csak abban az esetben szabad, ha a járműre tetőcsomagtartó van felszerelve. Személygépkocsi tetőcsomagtartóján rakomány abban az esetben is szállítható, ha a járművön előre és hátra legfeljebb 40-40 cm-re túlnyúlik.
(5) ...nyitott rakfelületű járművön a rakomány úgy is elhelyezhető, hogy a rakfelületen túl előre (legfeljebb a jármű elejéig), illetőleg a járművön túl hátra (legfeljebb két méterre, de a rakfelület hosszának felénél nem nagyobb távolságra) vagy oldalra (úgy, hogy a rakomány és a jármű együttes szélessége a 2,5 métert ne haladja meg) kinyúljék. A pótkocsit vontató jármű rakománya hátra nem nyúlhat túl a rakfelületen.
Tehát más a helyzet a személygépkocsi esetén és más a vontatmány esetén. Az utánfutón elhelyezett csónak az utánfutó elejéig terjedhet, hátrafelé pedig maximum 2 méterre lóghat túl. De ehhez legalább 4 méter hosszú utánfutó szükséges. Ennél rövidebb esetén a túlnyúlás maximum a rakfelület felével lehet egyenlő.
Természetesen minden esetben meg kell jelölni a rakományt legalább 40x40 cm méretű piros vagy piros-fehér csíkos zászlóval, illetőleg táblával, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ezen felül piros fényű lámpával és piros fényvisszaverővel. (Ez utóbbira még nem nagyon láttam példát.)
....ha még az előre szabálytalanul kinyúló/70 cm a vonórúd felett/büntetési tételét is tudnád???
Hátul szabályos...(1m).
Ma igazoltattak a rendőrök/minden redben,csak"rászálltak a biztosításra",azt nézik/.
Kegkérdeztem !
---oldalra semennyire.
---elöre kilóghat,ha eléri az autót,az én bajom.
---hátra 40 cm.
De ha a biztonságra ráutaló magatartást tanúsítok..pl.nagyméretű fényvisszaverővel,darab ronggyal megjelölöm,és látszik a hatósági jelzés,valamint a világító berendezések..."nem foglalkoznak vele",hacsak nem extrém a kilógás---kvázi...gumi...hangulatfüggő.
Ennyi sületlenséget, srácok...
Kresz 47: Ha a rakomány méretei miatt a (2) bekezdés g) pontjának rendelkezése nem tartható meg (túlnyúlás),
nyitott rakfelületű járművön a rakomány úgy is elhelyezhető, hogy a rakfelületen túl előre
(legfeljebb a jármű elejéig), illetőleg a járművön túl hátra (legfeljebb két méterre, de a rakfelület
hosszának felénél nem nagyobb távolságra), vagy oldalra (úgy, hogy a rakomány és a jármű
együttes szélessége a 2,5 métert ne haladja meg) kinyúljék. A pótkocsit vontató jármű rakománya
hátra nem nyúlhat túl a rakfelületen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!