Jelenleg milyen szabályozási rendszer van az elektromos rollerek közlekedési használatára?
Hát, nincs túl sok. Pontosabban mostanában kezdik el a Kreszt erre is vonatkoztatni.
Jogosítvány nem kell hozzá, amennyiben a sebessége nem haladja a 25 km/h-t.
Védőfelszerelés, lámpa vagy bármilyen észlelhetőséget elősegítő eszköz nem kötelező rá.
14 év alatt nem használhatják közúton.
Egyenlőre csak egy PDF-et találtam tervezett rendeletről, tehát még az sem hivatalos. TRIS - European Commission
[link] › ...PDF
2023. évi rendelet a közúti közlekedésről (elektromos rollerek)
Semmi. A "kiemelt nemzeti emlékhelyekről" (magyarul a Kossuth térről) ki vannak tiltva az "egyszerű közlekedési eszközök".
De egyebként a KRESZ egyelőre nem vett tudomást a rollerek létezéséről; esetleg a kerékpár vagy a segédmotoros kerékpár kategóriát lehet ráhúzni.
Érdekes. Én úgy tudtam az e-rollerekre egyelőre semmiféle szabályozás nincs, nem is ismer ilyet a Kresz, hogy elektromos roller. Az én rollerem 40 km/h-val megy, ha lejt az út akkor 42-45-tel. Elvileg akkor ez segédmotor kategória, na de akkor kötelező biztosítás is kéne rá. Meg bukósisak.
Többségében a bicikliúton, vagy biciklisávon használom.
És azt honnan fogja megállapítani a rendőr, hogy X rolleres, akit megállít, annak max. 25 km/h-val megy a rollere, vagy esetleg képes 40 km/h-ra is?
8-as
A rolleres felelőssége lesz ahogy olvasom.Van a rollernek szériaszáma,és doksija,ahol ezek az adatok le vannak írva.Azzal tudod igazolni szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!