Kezdőoldal » Közlekedés » Egyéb kérdések » Mi az a motorfék és hogy működik?

Mi az a motorfék és hogy működik?

Figyelt kérdés
2010. júl. 12. 13:37
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
13%
Az autó "magától lassul", lefékeződik anélkül, hogy a gázra lépnél. 5ös sebességben nem működik, a többiben igen. Tehát ha leveszed a gázról a lábad, lassul az autó, érezhetően működik a motorfék.
2010. júl. 12. 13:43
 2/16 anonim ***** válasza:

# a fékre lépnél

bocs

2010. júl. 12. 13:45
 3/16 anonim ***** válasza:
88%
Miért ne működne 5ös sebességben?:O Nekem ott is működik...
2010. júl. 12. 13:56
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

A belsőégésű motornak van belső súrlódása, illetve a hengerekbe beszívott gáz mozgatásához is energiát igényel. Ezért minél magasabb fordulaton pörög a motor, annál több energia megy veszendőbe, annál nagyobb energiát kell befektetni a forgatáshoz, a motor fékez. Ha tehát eléred, hogy valami gyorsabban forgassa a motort, mint ahogyan az önmagától forogna, akkor azt fékezni fogja, ez a motorfék.

Ez a valóságban terhelésváltáskor jelentkezik. Elveszed a gázt, a motor fordulata visszaesne alapjáratra, de a kerekek még tovább forognak a nagyobb sebességhez tartozó fordulatszámon. Tehát az erőátvitel gyorsabban forgatná a motort, mint ahogyan az szeretne forogni, a motor pedig fékezi a kerekeket. Az, hogy ez mennyire hatékony, az erőátvitel áttételétől függ. Motorfékezéskor ugyanis a motor adott nagyságú fékezőnyomatékot "produkál", amely a sebességfokozattól függően jelenik meg a kereken. Rövid áttétel esetén (mondjuk egyesben) ez a motoron jelentkező nyomaték a kerekeken jókora lesz, gázelvételnél megfejeled a kormányt. Hosszú áttétel esetén (ötösben, hatosban, eminenseknek, hetedik fokozatban) ez a nyomaték alig-alig növekedik meg, nem nagyon fékez a motor. Vagyis minden fokozatban van motorfék, de a felső fokozatokban már nagyon gyenge a hatása.

Extraként pedig ott vannak a nehéz járművek, itt a motorfék a vezető által, több fokozatban állítható, ha jól tudom, itt a vezérléssel játszanak, hogy az üzemi fék használata nélkül is lehessen tartósan, finoman lassítani.

2010. júl. 12. 14:13
 5/16 anonim ***** válasza:
50%
13:43 as te honnét szedted ezt h 5ösben nem működik? jézusom.
2010. júl. 12. 15:34
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
teherautóknál nem a motorfék állítható, hanem pont, egy motortól független fék!!! RETARDER wikipédia ;)
2010. júl. 12. 15:39
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
A retarder nem egyezik meg a motorfékkel. A retarder az erőátvitelre hat, ott fejti ki fékezőhatását. A motorfék (illetve a kipufogófék és a többi hasonló fékrendszer) a motorban működik.
2010. júl. 12. 15:47
 8/16 anonim ***** válasza:
78%

15:34

arra gondoltam, amit utánam is írt egy válaszoló, hogy abban a seb.fokozatban a sebesség mellett elhanyagolható, tehát azzal gyakorlatilag nem fogsz megállni. Azért nem kell jézusozni, nem agyat operálunk, csak válaszoltunk egy kérdésre.

Anno nekem a vezetőoktatóm amúgy ténylg ezt mondta, azóta mindent hallottam már róla, de mivel nem autószerelő vagyok, gyakorlatilag teszek rá.

Még szerencse, hogy vannak olyan okos emberek, akik jönnek és leoltanak mindenkit, és megmondják, mert hol tartana a világ?... baz+

2010. júl. 12. 17:16
 9/16 anonim ***** válasza:
nem is csak a megállás a lényeg. úgy látszik nem érted... egyébként 4esben sem menne megállás teljes egészében.
2010. júl. 12. 17:19
 10/16 anonim ***** válasza:
Az a nagy helyzet, hogy nekem nem kell értenem, azért aztán néhol hibádzik a tudásom. Megállni nyilván nem lehet vele, nem is azért van, de ötösben már lassulni se nagyon... Lehet, hogy csak én nyomom neki annyira? LOL
2010. júl. 12. 17:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!