Kezdőoldal » Közlekedés » Biztosítás, papírmunka » Motor átírás (több lent)?

Motor átírás (több lent)?

Figyelt kérdés

Ha van egy motor ahol aki eladná nekem, nem ő a tulaj de van olyan adásvételije ami "nyitott adásvételi" a tulajtól és bent van az okmányirodában az teljesen legális?

A motor ki van ideiglenesen vonatva.

2013. jan. 12. 22:18
 1/10 anonim ***** válasza:

Milyen az a nyitott adásvételi, ami "bent van az okmányirodában"?

Az egy tipikus trükk, hogy valaki megveszi a motort, a vevő oldali részt nem töltik ki és így árulja. Ilyet autókereskedők is csinálnak néha, nem egy nagy dolog - de ilyen hivatalosan nem létezik.

Viszont ha van rajta valami korábbi dátum, akkor attól a dátumtól fog a tiednek számítani a jármű, tehát ha túl van a 15 napon, akkor számíthatsz rá hogy esetleg valami pótdíjat kiszabnak, vagy ha azóta valakit elkaptak gyorshajtásért, akkor annak a büntetését is megnyerted magadnak, ilyenek.

Ilyenkor az a helyes eljárás, hogy arra a szerződésre beírja az eladó a saját adatait, ti meg írtok egyet az adott nap dátumával (olyat ami a mostani szabályoknak megfelel, ugye km-óra állással).

Szóval megkapnád a moci papírjait (forgalmi, törzskönyv) és két szerződést (egy a törzskönyvben szereplő személy és a "közvetítő" között, a másik a közvetítő és közted).

De ha valamit félreértettem, akkor írd le a pontos helyzetet érthetően, aztán kitalálunk valamit.

2013. jan. 12. 22:48
 2/10 A kérdező kommentje:

Igazad van nem az okmányirodában csak emailt küldött és nem tett pontot a mondat végére és most értelmeztem újra :)

A történet az hogy 6 éve nem használt ideiglenesen van kivonatva és nem lett átírva a fickó nevére akitől venném.

A története az hogy a forgalmiban szereplő tulajdonos eladta egy romának de néhány nap múlva eladta annak akitől venném a motort. Adásvételi ha jól tudom mindenhol írtak (meg van e az kérdéses). Akitől venném és a roma egy településen lakik. Ugye ezzel az a baj hogy sehol sem lett átíratva. Ez akkor volt mikor megnéztem a motort de azt mondta hogy utána jár (ez volt karácsony előtt) És küldött egy emailt a nyitott adásvételes dologgal.

Ha jól értetem akkor ahogy leírtad akkor olyan adásvételivel vegyem meg hogy a "mai" nap legyen rajta és a km állás is. Vagy talán működik az adásvételi láncolatos modszer? (hallotam ilyenről is)

2013. jan. 12. 23:09
 3/10 anonim ***** válasza:

A láncolatos módszer a hivatalos - természetesen működik, én is írattam át úgy motort (72-es Pancsit), hogy volt egy szürke forglamim, amiben D. Sándor volt a tulaj. Volt egy adásvételim D. Sándor eladótól B. Sándor vevőnek, én pedig írtam egyet B. Sándorral. Ezt hívják adásvételi láncolatnak, elméletileg akárhány ilyen szerződés lehet, eddig 3 darab volt a legtöbb amiről hallottam (egy barátom íratott át egy sok nepper kezén megfordult ritkább típust).

Azért érdekes hogy 6 éve nincs átíratva, de ideiglenesen van kivonva - ha jók az információim, az ideiglenes kivonást fél évente meg kell hosszabbítani (legalábbis a mostani szabályok szerint, nem emlékszem 6 éve mi volt) és csak a tulaj tudja meghosszabbítatni... Mondjuk ezt egy meghatalmazással ki lehet kerülni, de akkor is furcsa.

De ha van forgalmi, törzskönyv, és folyamatos adásvételi lánc (végig kell nézni a neveket, nem lehet hiányzó lépcső, mert akkor sosem fogod tudni átíratni; a motor adatai mellett legalább alapvető információk szerepeljenek az illetőkről is, csak a név nem elég). Ilyen "zűrösebb" ügynél ragaszkodj ahhoz hogy friss adásvételit írjatok. Ha jók az információim, akkor a közbülső személyekre nem szabnak ki se büntetést, se pótdíjat - de ha mégis, téged az sem érint, mert friss dátumú az adásvételid. Csak arra kell figyelni, hogy átírasd időben.

Ha nem lennének meg az adásvételik, akkor azt tudod csinálni, hogy írtok adásvételit a forgalmiban lévő tulajjal - ez azért rázós, mert ő nem akar semmiképpen sem majd mostani dátumú adásvételit írni, hiszen ő eladta a gépet évekkel ezelőtt. Sőt, az is lehet, hogy egyáltalán nem hajlandó adásvételit írni - ilyen esetben lehetetlen átíratni a járgányt.

Szóval amíg nincs meg minden papír és nem nézted át, addig nehogy fizess, mert lehet hogy csak egy átírhatatlan valamit sóznának rád.

A törzskönyv 1999 óta kötelező ha jól tudom - bizonyos esetekben (pl. 30 éve pajtában álló motor) megeshet hogy nincs. Ha a szóban forgó motornak sincs meg a törzskönyve, akkor azért kérdezz rá, hogy van-e (ha 1999 után volt tulajdonosváltás, vagy 2001.január.01 után volt műszaki vizsgáztatáson, akkor ugye kellene lennie mindenképpen). Ha nem lenne, akkor ezt is rá kell írni az adásvételire - ugyanúgy ahogy mindent: ha nincs meg a rendszámtábla azt is, ha a km-óra hiányzik/törött szintén. Minden biz-baz apróságot, ami később félreértésre adhat okot.

Egyébként valami olyan típus, ami megéri a kínlódást? :)

2013. jan. 12. 23:59
 4/10 A kérdező kommentje:

Van rendszám, forgalmi és törzskönyv is. Énszerintem 6 éve még lehet hogy úgy volt hogy a ideiglenes kivonásnak nem volt max határideje

Amúgy csak egy 250 etz viszonylag jó árban 80e ft de jó állapotú bontatlan blokkos és tirisztoros gyárilag. Ezért sajnálnám ha nem tudnám megvenni.

Akkor valószínűleg azt fogom mondani neki ha bemegyünk az okmányirodába és a nevemre lehet írni és rá is írják akkor fizetek csak neki. Ja és azt a jó tanácsodat megfogadom hogy az adásvételin a dátum aznapi legyen meg a km szám is annyi legyen mint amennyi a motorba

Amúgy köszönöm hogy válaszoltál. Csak az a vicc hogy kinézek egy motort ami tetszik is és sose volt az a tulajdonos akitől venném a motort.(volt hogy emiatt meg se néztem) Ez sajnos elég idegesítő de ez van :)

2013. jan. 13. 00:54
 5/10 anonim ***** válasza:

Nyakamra a rozsdás bökőt, hogy nem a "tulaj" két szép szeméért van "idiglenesen" kivonva a moci forgalomból, hanem azért, mert drága honfitársunk nem fizette be az adót és a kötelező biztosítást! Ilyenkor az önkormányzat vonatja ki forgalomból a járművet!

"Az okmányiroda a jármű forgalomból történő kivonását hivatalból rendeli el az adóhatóság kérelmére abban az esetben, ha a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója a gépjárműadó fizetési kötelezettségének nem tett eleget (kötelezettség teljesítésének igazolásáig)"

Vagy: "Amennyiben a járműnyilvántartás szerinti tulajdonos bejelenti, hogy a járművet elidegenítette vagy a közlekedési igazgatási hatóság egyéb okból észleli a változást, és az új tulajdonos a bejelentési kötelezettségének a külön jogszabályban megjelölt határidőn belül nem tett eleget és azt a bejelentésre történő felhívás kézhezvételét követően három munkanapon belül nem pótolja, vagy az utólagos bejelentés során hitelt érdemlően nem igazolja, hogy a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségének önhibáján kívüli okból nem tudott eleget tenni"

Úgyhogy mindenképp kérdezz rá az okmányirodában, hogy vissza helyezik-e forgalomba, vagy csak akkor, ha az előző tulaj kifizetett minden tartozást!

2013. jan. 13. 08:20
 6/10 anonim ***** válasza:

Mondjuk ha kitiltják a forgalomból (ugye ez a hivatali ügyből kifolyólag kivonás módja), mert nem fizetett biztosítást vagy ilyesmi, akkor be szokták kérni a forgalmit és a rendszámot is.

Ha ez lenne (ami ugye a rendszám-forgalmi miatt nem valószínű), akkor az pluszköltség. Tavaly 10900 volt, nem tudom emelték-e erre az évre.

A motorról információt nem ad ki bárkinek az okmányiroda - csak tulajdonosnak elsődlegesen. Ha bementek az okmányba megkérdezni, akkor legyen ott minden papír és adásvételi, így talán megmondják, hogy át lehet-e íratni.

Esetleg az Ügyfélkapun keresztül meg tudod próbálni megnézni a rendszám alapján.

2013. jan. 13. 10:49
 7/10 A kérdező kommentje:

A fickó szerint át lehet íratni és beszélt az okmányirodában is erről valakivel.

Én sajnos olyan vagyok hogy nem hiszek el semmit míg nem hivatalos helyen is mondják nekem. (mert a tulaj bármit mondhat D) Meg ugye hogy kitől venném meg (adásvételi) most azt se tudom. De ma felhívom telefonon és beszélek vele hogy pontosan hogy és hogyan és mit akar.

2013. jan. 13. 11:07
 8/10 anonim ***** válasza:

"Mondjuk ha kitiltják a forgalomból (ugye ez a hivatali ügyből kifolyólag kivonás módja), mert nem fizetett biztosítást vagy ilyesmi, akkor be szokták kérni a forgalmit és a rendszámot is."

Nem az idén barnult embertársunk szerinted foglalkozik a felszólításokkal? Ha tudja is értelmezni (ha egyáltalán elolvas olyan levelet amiben nem pénzt igérnek), fogaj érdekelni az ocsmányiroda siráma, és majd rohan bevinni a rendszámot?

:(

2013. jan. 13. 16:32
 9/10 anonim ***** válasza:
Hát sajnos ez egy zöld kezes válasz Harkonnen... Mármint nem, valszeg nem foglalkozik vele. :/
2013. jan. 13. 17:25
 10/10 A kérdező kommentje:

További fejlemények! D

Felhívtam a srácot és beszéltünk

A lényeg az hogy az okmányirodában a roma van beírva tulajdonosként (ugye aki a forgalmiba benne lévő emberke bement anno és leadta az adásvételis papírt hogy eladta)

De a romának a nevével van egy (nyitott) adásvételi. Nincs rajta időpont és mondtam is a srácnak hogy csak a aznapi időpontal venném meg és azt mondta hogy ez természetes.

Igaza lett Harkonnen-nek, úgy lett kivonva hogy az okmány iroda vonta ki. Gondolom hogyha megveszem akkor nem engem ér pluszköltség emiatt ha aznapi az adásvételi de ezt nem tudom.

És a srác azt mondta hogy forgalomba kell helyeznem (biztosítás, műszaki) (gondolom a okmányirodai kivonás miatt) Én amúgy úgy tudtam hogy nem muszáj forgalomba helyezni átíráskor (igaz ez normál esetben lehet így)

Valami olyasmit tudok hogy a törzskönyvet megkapom de a forgalmit nem és így átlehet írni hogy ne legyen plusz biztosítás és műszaki (sajnos ez már nem volt bekalkulálva, de ez van.(tudom hogy kb 20e ft)

2013. jan. 14. 17:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!