Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miből áll egy autó fenntartása?

Miből áll egy autó fenntartása?

Figyelt kérdés
Szeretnék egyet venni, de nem igazán vagyok a témával tisztában.Annyit tudok, hogy van biztosítás meg súlyadó, de azt hogy ez mennyi és mi alapján állapítják meg, azt már nem. Meg persze az üzemanyag és szervíz az tudom hogy kell. Jobban az állandó havi vagy éves költségek érdekelnek.
2014. jún. 3. 20:25
 1/7 anonim ***** válasza:
90%

1. kötelező biztosítás, a biztosítónak fizeted a biztosítóval megállapodott időszakonként. Lehet negyedéves, éves, féléves.

2. súlyadó, a helyi önkormányzatnak, évente.

3. Casco-t mindenképp köss, főleg lopásra!! Annyi autót elvisznek, egy lopott autókat kereső csoportban vagyok, aki sajnálja a pár ezret a Casco-ra, az tényleg bajban lesz, ha ellopják az autóját, mert legalább az autó árának egy részét visszakapná.

4. Üzemanyag

5. Szervizelés : nem feltétlenül kell márkaszervizbe vinni, tapasztalatom szerint eléggé lehúzósak szoktak lenni.

6. takarítás, mosás. Hetente egyszer porszívózd ki, töröld át belül, és mosd/mosasd le.

2014. jún. 3. 20:34
 2/7 anonim ***** válasza:
Ne ijedj meg, nem az állandó költség lesz a sok, hanem az ilyen-olyan javítás, gumik, kopó alkatrészek.
2014. jún. 3. 21:16
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem sokat használnám a kocsit, így nekem a kötelező kiadások is jelentősek. Max évi 5ezer kilómétert mennék vele, de inkább kevesebbet. Ennyi futásnál szerintem nem kell túl sokat szervízre költeni. Legalább is remélem
2014. jún. 3. 21:37
 4/7 anonim ***** válasza:

Évi 5000 km esetén már érdemes lenne elgondolkodni a bérlésen, ha van a közelben kölcsönző!

A vételáron kívül azonnali költségként jelentkezik az eredetiség vizsgálat (mert az eladók szinte sose csináltatják meg) 18-20 ezerért, az átírás 50-60 ezer, aztán az ilyenkor "kötelező" olajcsere, vezérlés csere (ha szíjas és nem ismered az előéletét), egyebek. ez is lehet 50-100 ezer és akkor még egy métert se mentél. Az éves adó 15-20 ezer (ezt majd a második évtől kell fizetni, de bizonyos esetekben már az idén is), a kötelező biztosítás is lehet évi 30-80 ezer ha első autód.

Legyen minden nagyon alapon számolva az első évben 150 ezer és akkor még egy métert se mentél.

Az 5000 km kb. hétvégenként max. 100 km buliba és vissza. Aztán fuvarozhatod a többieket, míg te ülsz a pult mellett a bambiddal ők megpiálnak és buliznak.

JObban járnál még taxival is.

Szerintem.

2014. jún. 3. 22:33
 5/7 anonim ***** válasza:
Pontosan.
2014. jún. 3. 22:56
 6/7 A kérdező kommentje:
Nem megoldható a bérlés, mert 60 km-et kellene érte buszoznom, a taxival is ez a baj. Jó ha van kocsi, azzal tisztában is voltam, hogy ezeket az első "kötelező" dolgokat cserélnem kell. Az a baj, hogy az az 5000 km alkalmanként 30-60 km-es távokból jön össze, szinte hetente használnám és ha esetleg balesetet szenvednék a bérelt autóval pl elütök egy őzet mert erre sok van, akkor azt is nekem kellene fizetni, lényegében erre nem is divat a kölcsönzés és lehetőség sincs rá.
2014. jún. 4. 09:34
 7/7 anonim ***** válasza:
46%

Hát 1-2 válaszban akadnak nagy marhaságok...

1. Súlyadó már nincs, van helyette teljesítmény adó, amit egy összegben vagy két részletben lehet kifizetni.

2. A Casco felejtős. Lopás után annyit ér, mint halottnak a csók. Ha a kérdező tényleg olyan helyen lakik, ahol sok autót lopnak és fél, hogy az övét is megfújják, akkor többet ér, ha beszerez egy Spybike-ot (GPS-es nyomkövető rendszer).

#2-nek ajánlom figyelmébe, hogy ezzel kapcsolatba tanulmányozza a Tolvajkergetők bevetését!

3. Minek mosogassa hetente, ha úgy is csak ritkán használja? Havonta 1-2 alkalom is bőven elég. Év végére a takarítási költségek ettől nem fognak 100 ezres nagyságrendere rúgni, ha csak nem autómosóba viszi a kérdező a kocsiját.

4. Aki a bérlést ajánlotta, az se normális. Nem minden településen van autókölcsönző, ahol meg van, azok is arany áron kölcsönöznek. Ennél már a tömegközlekedés is gazdaságosabb.

5. A kereskedésből vásárolt autóknál az átírási díjban már eleve benne van az eredetiség vizsgálat is. Egy kis köbcentis autónak (1.0 - 1.6) az átírási díja pedig olyan 45-65 közt van. Azért annyira ez még nem vészes.

Kötelező biztosítás:

A kötelező biztosítást elsődlegesen, az autó kora, teljesítménye, az üzembentartó kora és jogosítványa megszerzésének évéből kalkulálják ki. Ezen kívül vannak még apróbb sallangok, de ezek már nem túl nagy mértékben befolyásolják a díjat. pl.: a kocsi szine, ajtók száma, területi szorzó (lényegében, minél nagyobb városban, településen laksz, annál többet kell fizetni). Ami viszont még nagymértékben befolyásolja az árakat, az a díjfizetés módja és gyakorisága. Éves díjlehívásos formában akár 20-30%-ot is lehet spórolni, egy negyedéves csekkes befizetési móddal szemben. (Bár én már találkoztam olyan biztosítóval, akiknél a befizetés módja nem befolyásolta a díjat, csak, csak a gyakorisága).

Ha már kinéztél magadnak egy autót, akkor az adatokkal már egy online kalkulátorral kitudsz számolni egy megközelítő értéket.

PL itt:

[link]

Teljesítmény adó:

A kocsi korából és teljesítményéből számítják. Az autó 15. évének betöltése után a díj tovább már nem csökken.

Az alábbi kalkulátorral te is kitudod számolni mennyibe kerül.

[link]

Ha ez az összes kalkuláció megvan, onnantól kezdve már tudsz te is kalkulálni havi vagy éves FENNTARTÁSI költséggel! Erre jön még rá a benzin pénz, amit a te futásodhoz olyan 5E FT-ra taksálnék havonta. A vásárlás után esedékes kötelező szervizeket, a #4-es válaszoló már aránylag szépen leírta. HOgy ezen felül még milyen szerviz költség lép föl, az csak attól függ, milyen állapotú autót sikerül kifognod.

Viszonyítási alap képen nekem havi szintre szétosztva 10Ezerbe kerül a kocsi fenntartása (a benzint is beleszámolva)

2014. jún. 4. 11:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!