Menyibe kerül egy olajcsere? Márkaszervízben (BMW E39)
1997-es BMW diesel autóm van, és szeretém még azt is megkérdezni hogy mikor kell olajat cserélnem? tegnap vettem az autót, megnéztem a nívó pálcát és fekete színű volt az olaj, (gondolom már fáradt) és mondta a tulaja hogy 5W-40-es olajat használt bele (ami ugy tudom hogy átlátszó színe van).
ja és ha nem mákaszervízbe megyek hanem simába akkor menyi az olajcsere?
Ezekből az derül ki, hogy nincs az autónak vezetett szervizkönyve. Az olaj színe nem mérvadó, attól, hogy fekete, lehet még csereidőn belül. Az 5w40-s olajnak ugyanolyan arany sárgás-barnás a színe, mint a többinek.
Én is olajcserét javaslok ezek ellenére, az a biztos. A BMW-nek a Castrol a gyári beszállítója, ha szimpatikus ez a márka azt válaszd, de ha másik márkát kedvelsz akkor legyen az. Az 5w40-s olajnak kb. 3-4000Ft/liter az ára, plusz a szűrők(üzemanyag szűrő is) és a szíjak. Szűrőkből jó a Mann filter, szíjból a Continental, de azt veszel ami neked szimpatikus. 40-50.000Ft-ra tippelem én. Ha olajcsere után rövid idő múlva fekete lesz az olaj, diesel motornál nem kell hibára gyanakodni.
Ha pesti vagy, van Zuglóban egy Volvo alkatrészbolt, ott 2100-ért adják a literes Castrol Edge Turbo Diesel 5W40-et.( vagy guglizol és keresel egy hasonlóan olcsó helyet)
Ha tényleg nincs szervízkönyve és automata, akkor én mindenképp megejtenék egy váltólaj és szűrő cserét ( és utána a következő 150 000km en nem kell cserélni).
Ha tegnap vetted az autót akkor, mint ajánlották is, érdemes az alapvető dolgokat megcsinálni: olaj, olajszűrő, levegöszűrő, pollenszürő (ha van ilyen)...
Ha olajat cserélsz, mindenféle képpen cseréljél olajszürőt is.
A BMW gyárilag javasolt márka a CASTROL, de én mást tennék bele.
Maga az olaj nem olyan drága, sok nagyon jó minőségű olaj van aránylag jó áron. Az a lényeg hogy a minőségi követelményeknek megfeleljen.
Több internetes bolt is van, én itt szoktam:
egy "olajos" abban is tud segíteni, hogy melyik olaj felel meg a kocsidank.
Tekintettel arra hogy diesel és 97-es, szinte biztos hogy 10.000 Km vagy 1 év (ami elöbb bekövetkezik) a szervíz intervallum.
Ha van használati utasítása, vagy sikerül megszerezni a neten, azzal sok infót megtudsz.
Ha nem tudod milyen olaj van benne, vagy ha tudod de biztosan más félét teszel bele esetleg nagyon régi az olaj, ajánlom a motoröblitő használatát a csere elött (ebben is segit egy "olajos").
Ha van lehetőséged rá, és bizonytalan vagy a kocsi előéletében akkor nézesd át egy megbízható szerelővel, hogy mást is kell-e csinálni rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!