Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi a Supercharger?

Mi a Supercharger?

Figyelt kérdés
Hogyan működik?
2010. szept. 8. 19:18
 1/9 anonim ***** válasza:

[link]

ez, és így.

2010. szept. 8. 19:23
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

tekintve hogy ebből nem derül ki számodra, segítek még egy kicsit

autók teljesítményét fokozza, de a turbótól eltérően ennek a töltési erőssége függ motor fordulatszámától

turbó az egy bizonyos fordulattól kb konstans nyomáson tölt

2010. szept. 8. 19:25
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Feltöltő. Az angolban általában a kompresszort nevezik így, a turbófeltöltőre más szót használnak (hogy mit, abban nem vagyok biztos). A működése egyszerű: a motorba a légkörinél magasabb nyomáson "tolja" a levegőt, így egy szívóütem alatt több levegő jut be, ehhez több üzemanyagot lehet adagolni és nagyobb a motor teljesítménye.

Hogy maga a kompresszor hogyan működik, abba ne menjünk bele, mert sokféle fajtája van és elég hosszan lehetne írni bármelyikről.

2010. szept. 8. 19:28
 4/9 anonim ***** válasza:

19:25!

Nagy hülyeséget írtál, mert a turbó töltése is függ a motor fordulatszámától.

Hallottál már turbólyukról?

Ajánlom ezt a cikket:

[link]

Idézem:

,,A turbó nem jó dolog, mert ott a turbólyuk, ami annyiban hasonlít az ózonlyukra, hogy az is minden évben egyre nagyobb és nagyobb. A probléma egyidős a turbóval: alapjáraton vagy részterhelésen nem nagyon forog a töltő. Amikor aztán odalépünk neki és hirtelen fel kellene pörögnie, egy darabig nem nagyon történik semmi. Hogyan is történhetne, ha a turbót a sok forró kipufogógáznak kéne hajtania, de sok forró kipufogógázhoz sok levegőre lenne szükség, ahhoz meg veszettül forgó turbó kéne, az viszont éppen hogy nem forog. Így persze eltart egy darabig, míg megjön a nyomás. No nem sokáig: 1-2 másodperc az egész, de ennyi idő alatt meglepően nagy távolságot tud megtenni a jobbról érkező nyerges vontató."

2010. szept. 8. 19:56
 5/9 anonim ***** válasza:
43%

kedves 19:56

megköszönném, ha előbb elolvasnád, felfognád amit más ír, aztán okoskodnál

idézem magam, aztán közösen megfejtjük jó?

"de a turbótól eltérően ennek a töltési erőssége függ motor fordulatszámától"

ez a mondat azt jelenti drága barátom, hogy a turbó által szolgáltatott levegő nyomása KONSTANS amennyiben a turbó tölt

alatta egy mondattal még meg is erősítettem azt, hogy a turbó nem tölt mindig, nem tudom, hogy azt csak szimplán nem vetted észre, vagy azt a részt sem sikerült felfognod.

2010. szept. 8. 20:22
 6/9 anonim ***** válasza:
37%
Hagyjuk, látom magas.
2010. szept. 8. 20:24
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

megválaszolom mégegyszer a kérdést, úgy, mintha mindenki sötét lenne, aki ezt az oldalt olvassa

kompresszor: kicsit nyomod a kocsinak, kicsit tölt. nagyon nyomod, nagyon tölt. közepesen nyomod, közepesen tölt. mindig tölt. lineárisan erősödik, ahogy nő a fordulatszám.

turbó: egy bizonyos fordulatszám alatt nem csinál semmit, utána pedig fix erővel fúj

2010. szept. 8. 20:27
 8/9 anonim ***** válasza:
91%
A turbó és a kompresszor (supercharger) lényege ugyanaz: többlet levegőt juttatni a motorba, ami így több üzemanyagot tud elégetni. Mindezt más elven teszik. A turbó lapátjait a kiáramló kipufogógáz forgatja meg, ezek a lapátok közös tengelyen vannak a szívóoldali lapátokkal amik a levegőt sűrítik a motor részére, a turbólyuk azt a kis tohonyságot jelenti amíg nincs elég nyomása a kiáramló kipufogógáznak, hogy elegendő mértékben megforgassa a lapátokat, azaz a turbó még nem tölt. Ahogy a motorfordulat emelkedik a gáz is egyre gyorsabban hajtja a turbót az pedig egyre nagyobb nyomással tolja a levegőt a motornak. A kompresszor esetében a motor főtengelyéről hajtják meg a légsűrítő berendezést (kompresszort) ami esetében nincs ugyan turbólyuk, de mivel a motornak meg kell hajtani a kompresszort, ezért itt is van egy kis veszteség. (Gyakorlatilag egy kicsit mindig visszafogja a motort)
2010. szept. 8. 21:06
 9/9 A kérdező kommentje:

Erre voltam kíváncsi, köszönöm szépen.

A többieknek is azért, de az utolsóra vártam.

2010. szept. 8. 21:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!