Mi a méhen kívüli terhesség tünete?
Szia! Nekem tavaly márciusban volt egy méhenkívüli terhességem. A 6. héten fogtak gyanút az orvosok. Nálam barnás pecsételő vérzéssel kezdődött. Aztán oldalt néha nagyon szúrt a petevezetékemnél (én nem tudtam akkor még, h a petevezetékem, azt hittem, h a petefészkem fáj), éles nyilalásokat éreztem. Elmentem a dokimhoz, és az ultrahang nem mutatott semmit a méhemben. Innentől kezdve vérvétel stb. és kiderült, h méhenkívüli.
Ha erre gyanakszol, mindenképpen menj dokihoz!!!
A méhenkívüli terhességnél az embrió nem normál helyén, hanem, mint neve is mutatja, a méhkürtben, a petefészken, vagy a hashártyán indul fejlődésnek.
Itt nincsenek meg a növekedés feltételei, ezért kerül nagy veszélybe a beteg.
A méhenkívüli terhesség enyhébb-erősebb görcsökkel, továbbá közvetlen életveszélyt okozó hasűri vérzéssel jár, és sokszor csak, az életmentő hasműtétnél derül ki az igazság.
Ez a legalattomosabb nőgyógyászati betegség. Amikor már világos tünetek vannak, nagyon nagy baj van!
Ha egy nő nem szed tablettát, vagy visel spirált, mindig előfordulhat, és ismétlem: ennek a kórképnek sokszor egyáltalán nincsenek tünetei, csak amikor a hasűri vérzés elkezdődik.
Ezért vérzés kimaradáskor vagy rendszertelen vérzésnél mindig gondolni kell rá!
A tesztek nem megbízhatóak, még az orvos is nehezen tudja felismerni ezt a kórképet.
A méhenkívüli terhesség legtöbbször előzőleg abortuszon átesett nőkön alakul ki.
Kezelés: a műtétnél nem csak az embriót, hanem leggyakrabban az egyik méhkürtöt is (amiben az embrió megtapadt) eltávolítják, ami a termékenység drasztikus csökkenésével jár.
Sajnos, csak a műtét az életveszély elhárításának egyetlen módja!
Üdvözlettel: Dr. Bóday László
Szülész-Nőgyógyász
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!