Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Próbaidő alatt felmondhatnak-e...

Próbaidő alatt felmondhatnak-e, ha bejelentem, hogy terhes vagyok?

Figyelt kérdés
Az új munkahelyemen 2 hónap múlva fog lejárni a próbaidőm, és most kiderült, hogy babát várok. Tudom, hogy próbaidő alatt indoklás nélkül felmondhatnak. Meg tudom valahogy akadályozni, hogy elküldjenek vagy várjam meg, ha letelik a próbaidő és csak akkor szóljak? (De ezt meg olyan pofátlan dolognak érzem...)
2008. jún. 27. 14:35
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
48%
Jogosan érzed annak, az is. Igen, elküldhetnek próbaidő alatt. Nálunk pont most volt erre példa. Igaz, nem tudom, hogy a tv nem e kimondja, h a próbaidő alatt sem lehet a kismamát elküldeni, de ha a terhességed miatt akar elküldeni, akkor viszont megteszi, hogy nem fog majd véglegesíteni. Szerintem szólj most, végül is nem direkt csináltad..
2008. jún. 27. 14:41
 2/13 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem ne szóljál még, amúgy sem szoktak a munkahelyen szólni 12 hét terhesség előtt, szerintem addig húzd ki.

Azzal meg ne foglalkozz, hogy mi pofátlanság, szerintem ők sem nézik, hogy mi pofátlanság, amikor megírják a felmondásod.

2008. jún. 27. 15:39
 3/13 Tóth Tímea Judit ***** válasza:
33%
Irasd ki magad táppénzre akkor nem tudnak felmondani.Üdv 38hetes kismama
2008. jún. 27. 15:43
 4/13 anonim ***** válasza:
62%
Ne mondd el senkinek, ne szólj senkinek, hogy babát vársz!! Simán kirúgnak, mert megtehetik a próbaidő alatt, indoklás nélkül, azonnal. És meg is teszik, mert különben neki kellene fizetnie a táppénzed egy részét, majd az anyasági segélyt és biztosítania kellene a mostani helyedet arra az esetre, ha majd gyes után vissza akarsz oda menni dolgozni. Szóval ilyen problémáktól akarna szabadulni. Ha kirúg, csak max. 45 nap passzív táppénzre mehetsz. Utána másik helyet kell nézned, mert ha megszakad a biztosításod akár 1 nappal is, nem leszel jogosult se táppénzre, se gyesre, gyedre!! Tehát legyél "pofátlan", magatok érdekében!! Egy 21 hetes sorstárs kismama
2008. jún. 27. 16:05
 5/13 anonim ***** válasza:
67%
Szia ugyanilyen helyzetben vagyok, mint te, csak en 17 hetes vagyok, es kezd meglatszani. Meg egy honap van a probaidombol. Sokakat megkerdeztem, koztuk jogaszokat is, akik azt javasoltak, hogy ne mondjam meg. Ez a maganugyed, nem vagy koteles bejelenteni, ha nem akarod (amugy benne lenne a szerzodesedben ez a kotelezettseged). Aki azt mondja, hogy ez pofatlansag, az talan nem penzbol el. Nekem pl. igenis szuksegem van a biztositasra es az ingyenes orvosi ellatasra.
2008. jún. 27. 16:08
 6/13 anonim ***** válasza:
64%
Szia! Ha bírod még a melót, akkor próbáld kihúzni a próbaidő végéig! Ne menj táppénzre, mert próbaidő alatt akkor is kirúghatnak, ha táppénzen vagy, tehát nem véd! Ha letelt a próbaidőd és már megvan a kiskönyved, akkor vagy védve. Ha akkor rúg ki, beperelheted! És ne a munkaadódra gondolj elsősorban, hanem arra, hogy biztosítsd a megélhetésed a babával. Persze megvan az esélye, hogy ha vissza akarsz menni a gyes után, akkor tesz majd ki, de még akkor is jár neked a terhességed alatt felgyűlt szabi, amit vagy letölthetsz, vagy kifizeti.
2008. jún. 27. 16:13
 7/13 anonim ***** válasza:
57%

Szia!

Szerintem se jelentsd be amíg le nem jár a próbaidőd.Sőt,táppénzre se menj addig,ha nem muszáj,mert mostanában az is ok a kirúgásra.

Tudod mi a pofátlanság???Nem az,hogy meg akarod védeni magad és a gyereked jogosan,és anyagi biztonságot szeretnél magatoknak,és mindent ami megjár,hanem az,hogy a kismamákat már szinte semmilyen törvény nem védi rendesen,ott szúrnak ki velük a mocskos munkáltatóik ahol tudnak.Na ez a pofátlanság,és nem az amit te teszel.

Az első válaszoló biztos,hogy munkaadó,aki remeg a pénzért,nehogy őt károsítsák meg,hogy a kismama mit csinál,az már nem érdekli.Na ez undorító,de sajna ez van.

Nehogy még te érezz ez ügyben lelkiismeretfurdalást.

Van olyan ismerősöm,aki 18éves munkaviszonnyal rendelkezik,csakhogy az utolsó 2 évben nem volt normális munkája,de nem ő tehet róla,tudod mennyi gyest kap???

Annyit,amennyit a munkakerülők,akinek egyetlen óra munkaviszonya nincsen.Ez talán igazságos???

Védd meg magatokat ahogy tudod.

Sok boldogságot a babához.

2008. jún. 27. 16:50
 8/13 anonim ***** válasza:
61%
De akkor a munkáltató jogosan fogja azt érezni, hogy kvázi bepaliztad, csak egy helyet kerestél h legyen biztosításod. Azért arra készülj fel, hogy kirak, amint a gyesről visszamész.
2008. jún. 27. 20:42
 9/13 anonim ***** válasza:
59%

Szia!

Hasonló cipőben járok én is csak nekem az a szerencsém, hogy 1-én lejár a próbaidőm. 8 hetes voltam, amikor őszintén a főnököm elé álltam ls elmondtam neki mi a helyzet. Természetesen hozzátettem, hogy amennyiben engedélyezi szeretnék maradni és ameddig bírom, addig dolgozni. Sajnos nem könnyű a meló, egy műszaki áruházban vagyok szaktanácsadón nap 11 órát dolgozom.Értékelte sz őszinteségemet és azt mondta természetesen maradhatok.

Sajnos az a helyzet, hogy a próbaidő alatt semmi sem véd meg. Ha véletlenül kirúgnak, gyesre akkor is jogosult leszel abban az esetben, ha legalább 4 alkalommal megjelensz tanácsadáson.

A gyed már más tészta. Ezzel sajnos én sem nagyon vagyok tisztában, mert azt olvastam, hogy a szülés megelőző 2 évben legalább 180 nap munkaviszony kell, de nem tudom, hogy mi van akkor ha megszakad a munkaviszony. Nekem októberben lejár a szerződésem, decemberben szülök. Max. elmegyek 2 hónap munkanélkülire, bár az a gyed szempontjából nem számít munkaviszonynak.

Neked kell érezned, hogy mennyire bízhatsz meg új főnöködben, sajnos hamarosan nem fogod tudni titkolni, de kitartást és sok szerencsét kívánok neked!!! :):):)

16 hetes kismami

2008. jún. 28. 06:50
 10/13 anonim ***** válasza:
69%
Próbaidő alatt indokolás nélkül fel lehet mondani. Innentől kezdve, ha a munkáltatód rosszindulatú, vagy tényleg nagy terhet jelent neki egy inaktív dolgozó, akkor valószínűleg megírja a felmondásod a próbaidő alatt, amint tudomást szerez róla. Tudom, hogy erkölcsi aggályaid vannak, én is biztosan tipródnék a helyedben, de a mai világban mégis kénytelen vagyok azt ajánlani, hogy titkold a próbaidő végéig ha lehetséges. Egyébként jogász vagyok.
2008. jún. 28. 17:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!