Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Echodens belek. Beteg lehet a...

Echodens belek. Beteg lehet a babám?!

Figyelt kérdés
21 hetes terhes vagyok, és a 19. heti genetikai uh-on nagyon megijesztettek, mert kissé echodens beleket láttak, amit az orvosom is megerősített később. Azt mondták, hogy utalhat genetikai rendellenességre, de mivel minden eddigi vizsgálatom rendben volt (nyaki redő 12. héten 1,8 mm, orrcsont ábrázolódott, AFP 1,74 MoM, a genetikai uh-on a koponya, has, szív, vesék teljesen normálisak), próbáltak megnyugtatni, hogy minden rendben. De valamiért csak echodensek azok a belek. Kicsit utána jártam a dolognak, de nem tudom, hogy mi lehet a legrosszabb, amire számíthatok, milyen betegségeknél fordul ez elő. Vagy az is lehet, hogy pl. 10-15 éve egy régebbi uh-gal ilyet észre se vesznek, csak a mai modern gépek minden apróságot megmutatnak? Aki járt már hasonló cipőben, nyugtasson meg kicsit, mert az orvos hiába próbálkozott vele, nem sikerült teljesen megnyugodnom.
2012. dec. 9. 19:42
 1/9 anonim ***** válasza:

Azt találtam, hogy down-kórra utalhat, de "az echodens belek az ultrahangon egyéb eltérés nélkül nem valószínűsítenek Down-kórt általában." Kérj további vizsgálatokat.

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..

[link]

2012. dec. 9. 20:12
 2/9 anonim ***** válasza:

Ha nem vagy megnyugtatható, akkor menj el amniocentezisre, ez gyakori probléma általában fiú magzatoknál.

Ha az eddigi vizsgálatok negatival akkor nincs mitől tartanod, de ha tényleg nem tudsz megnyugodni, csináltasd meg az amniot!

2012. dec. 9. 20:57
 3/9 anonim ***** válasza:

Nekem kb. ennyi idős terhesen echondez kamrai falazatot írtak a leletemre, s elküldtek szív uh-ra. Ahol kiderült, hogy semmi baja nincs a babának. Hál' Isten. :-)

Az echondez szó, tulajdonképpen olyamit jelent, hogy ultrahanggal kevésbé látható terület. Vagy legalábbis én így értelmeztem azt, ahogy a kardiológus mondta.

2012. dec. 9. 21:55
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Magzatvízvétel az orvos szerint nem indokolt, megfordult a fejemben, de most inkább igyekszem pozitívan gondolkodni, lenyugodni.
2012. dec. 10. 08:49
 5/9 anonim ***** válasza:
70%

Szia! Nekem a 24. héten találtak ilyet a kisfiamnál, és nem nagyon találtam infót a neten, ezért leírom Neked az esetünket. Minket a SOTE I.-re küldött az orvosom, a genetikára és ott végül a szívultrahangot végző dr. Hajdú Júlia prof.asszony vizsgálta meg a babám. Onnantól minden héten UH követés volt, a tágult belek miatt, azt nézték, hogy nehogy perforáljon. Végül a 38.héten szültem, de csak császárral lehetett, nehogy megnyomjam a hasát.

Utána átvitték a Bókay utcába, ahol 2 nap múlva megműtötték, mert vékonybél elzáródása volt. Fejlődés közben tekeredett egyet a bél, és ott elzárta a további utat. Kb. másfél órás műtét volt,a szívem szakadt meg, de az ott rutin beavatkozás...3 hétig voltunk kórházban, amíg az emésztését felépítették, és azóta tökéletesen egészséges.

Elég rémisztően hangzik, de ne aggódj, ha ne adj Isten ugyanez a baj, ez egyszeri dolog, utána semmi maradandó következmény nincs.

A tágult beleket okozhatja még jó kemény mekónium (magzati kaki), amit kikakil, ha megszületett, és lehet a Hirschprung betegség is okozója, erre rá tudsz keresni.

Amit most tenni tudsz, az az, hogy egy ilyen kórházba mégy szülni ill.gondozásra. Ha van kérdésed, írj.

2012. dec. 10. 09:54
 6/9 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi, remélem, csak vaklárma, de most legalább tudok valami pontosabbat.
2012. dec. 10. 10:47
 7/9 anonim ***** válasza:
Egyébként a belekben folyamatosan zajlik az emésztés, ez is dinamikus dolog, tehát lehet, hogy épp ürítés előtt volt a picikéd- ez az optimális helyzet :-)
2012. dec. 10. 11:00
 8/9 nedoljbe válasza:
Nálam echodens beleket állapítottak meg a második, 18. heti genetikai ultrahangon, ahol a SOTE I. sz. Női Klinikán az ottani szonográfus hölgy azt mondta – kérdésemre, hogy ez mi - , hogy a kezelő orvosom majd mond valamit erre: beutal vérvételre vagy újabb ultrahangra, vagy valami… Persze utánanéztem a neten ennek a dolognak, amint tudtam, és láttam, sokaknál állapítanak meg ilyet, jól megijesztve vele a kismamát, aztán nincs semmiféle folyománya , - persze az is igaz, hogy utalhat genetikai rendellenességre, de csak más tünetekkel, rossz eredményekkel együtt, önmagában nem. Nekem az AFP-m is tökéletes volt, és minden egyéb leletem is. Miután másnap elmentem a terhesgondozó doktornőhöz, keményen és határozottan felszólított, hogy menjek genetikai tanácsadásra, illetve ő amniocentézist javasol, ismerve az életkoromat (fogantatáskor már betöltött 35. életév). Azt mondta, ez így elég rizikó ahhoz, hogy javasoljon egy genetikai vizsgálatot. Én az addig összeszedett információk birtokában próbáltam véleményét afelé alakítani, hogy azért nem biztos, hogy ilyen súlyos a dolog, de semmi hatása nem volt. A 12. terhességi héten az Istenhegyi Géndiagnosztikai Központban az első genetikai ultrahangon kombinált szűrést csináltattam Dr. Hajdú Krisztinánál, aki az egyik legképzettebb és legnagyobb szaktudással bíró genetikus –nőgyógyász Magyarországon. Ő még akkor megnyugtatott, hogy az eredmények birtokában a koromból fakadó kockázat tizede a genetikai rendellenesség a magzatnál. Hiába lobogtattam ezt a papírt a terhesgondozást végző doktor előtt, gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta, és elintézte annyival, hogy a 12. héten még sok mindent nem látni…. Teljes pánikba estem és azonnal visszamentem újabb genetikai ultrahangot kérni az Istenhegyre Hajdú doktornőhöz, akinél bár egy hónapos előjegyzés van, azért a bajban fogad… Elvégezte az ultrahangot és megállapította, hogy nincsenek echodens belek, de még ha lennének is, csak 1:1000-hez a Down kór esélye, olyan jó volt a kombinált teszt eredménye – semmiképpen nem indokolt az amniocentézis, és egyébként is, a betöltött 37. év az életkor, ami fölött javasolják már ezt. Mindent nagyon részletesen, többször végignézett és elmagyarázott. Azt is mondta, nem csodálkozik, hogy az I. sz. női klinikáról küldtek, ott kb. minden 4. nőnél echodens beleket diagnosztizálnak, halálra rémítve a leendő szülőket. Minden rendben és minden rendben is volt az UH-k alatt, de egy rossz UH diagnózis és egy tájékozatlan vagy magát túlbiztosítani akaró doktor miatt a poklokat jártam végig, mi van, ha beteg a kislányom, és ez sokakkal éppígy előfordul.
2013. máj. 15. 21:32
 9/9 anonim ***** válasza:

Ugye nem lett semmi?

Azót amár rég megszületett

2014. júl. 10. 18:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!