A terhesség igazábol 10hónap? És miért nem 36hét, ha 9hónap? Csak engem idegesit ez a kérdés?
Szerintem ez a kétféle hónap használatból ered csak. Vannak a naptári és vannak a holdhónapok. Értelemszerűen az egyikből 9 hónap elég, a másikból meg 10 db kell :)
Mivel a köznyelvben a naptári hónapokat használjuk, szerintem az az alapértelmezés. Aki meg ilyeneken képes vitatkozni, azzal szemben jobb, ha nem veszed fel a kesztyűt, csak legyints rá és legyen boldog...
Szia!
Nekem ezt írja a várandós kismamák kalendáriuma: Napjainkban túlhaladottnak tekinthető az a régi állítás, hogy a terhesség 9 hónapig tart. A terhességet ugyanis, nem naptári hónapok szerint számoljuk, hanem a hold mozgása alapján, így egy holdhónap éppen 28 nap. Ha a terhesség a szokásos 280 napig tart, az pontosan 40 hét vagy 10 holdhónap! Szomszédod nem mondott hülyeséget, úgy látszik ő már modernizálta a terhességi hónapok számítását magában, te meg lemaradtál kicsit. Mindkettőtöknek igaza van, mit kell ezen vitázni!?
Ezen vitatkozni sem érdemes. Az emberek döntő többségének egy hónap az egy naptári hónap, tehát a január egy hónap, a február egy hónap, stb. És nem tévednek. Négy hét az egyenlő egy holdhónappal.
Egy terhesség 40 hét, tehát 10 HOLDHÓNAP, ami pár nappal több, mint 9 NAPTÁRI HÓNAP.
Ha az utolsó mensim dátumához (május 18.) napra hozzáadok 9 egész hónapot, akkor kapok február 18-at, mensi szerint pedig feb 22-re vagyok kiírva, tehát majdnem pontosan kilenc naptári hónapig vagyok terhes.
Ha valaki kérdezi, akkor én eszerint szoktam megmondani, hogy hányadik hónapban vagyok, nem a holdhónap szerintiben, mert hülyének néznének, amikor azt mondanám 39 hetesen, hogy mindjárt tíz hónapos terhes vagyok.
Megjegyzés: ez tényleg nem olyan dolog, amin vitatkozni kellene, jól meglepődtem, hogy le voltak pontozva az értelmes válaszok. Szerintem józan paraszti ésszel ezt mindenki ki tudja számolni, akinek van egy naptár a környékén, vagy kilenc ujja, de még ez sem kell hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!